Polecane książki dla dzieci

Zaczęty przez rubin04, 08 Lut 2010, 19:49:26

jusia

Fran teraz kocha Mikołajka :) i ja też :)
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

jusia

Fran dostal Anatomię Farmy i chociaz jest rolnikiem pasjonatem to szału nie było, może jeszcze do tego wrócimy

"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

ddu

Mama Mu jest wspaniała. mądra, wesoła, roztkliwiająca.

marax

My tez czytamy Mikołajka sama padam zw śmiechu :)

niewiemjaka

O fajna, puściłam Wiktorowi i sie uśmiał :)

golinda

Cytat: sputnik w 26 Sty 2015, 00:49:43Hitem nie jest bo teraz, od tygodnia hitem jest...Pomelo

nie uważacie, że ta książeczka jest ciut abstrakcyjna?
Pomelo i kolory. Przykład: bezsilna szarość rozczarowania i na obrazku szara truskawka
takie środki stylistyczne dla dzieci? czy dzieciom nie trzeba raczej wprost? czerwień truskawki?
no i jak dla mnie to rozczarowanie nie ma koloru szarego ;)

zieleń utopii?
eksperymentalny pomarańcz wykładziny?

ja się uśmiecham na każdej stronie tej książeczki, ale... ;) to trochę jak wiersze Mordarskiego. fajne dla mnie, ale dzieci nie rozumieją... (nie rozumie NA PEWNO zdecydowana większość naszego społeczeństwa)

golinda

nie no, bliźniakom... Nina kolory zna sto razy lepiej niż każdy facet :D

golinda

Nince czytam książki z bardziej złożonymi fabułami.
Ostatnio Dom pod kasztanami H. Bechlerovej

zwierzatko_mojej_mamy

ja jestem zmuszana do tluczenia milionowy raz muminkow, wszystkie czesci po kolei :D dzieci z bullerbyn w koncu sie przyjely, teraz goscia wkrecam w harrego pottera lol nie mam sentymentow do tych starych opowiesci, polowa z "poczytaj mi mamo" mnie wkurza masakrycznie ;) ni ekumam bajek bez moralow albo sensownych zakonczen - wkurza mnie ta o piernikowym rycerzu, ktory siedzi w ogrodzie i tu nastepuje koniec ;) albo o korniku i komodzie ze starego masztu, jezuuu, jakie to nudne i bez puenty lol
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

golinda

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 17 Kwi 2015, 19:05:17ja jestem zmuszana do tluczenia milionowy raz muminkow

robiłabym to z rozkoszą
sama sobie czytuję muminki :)
muszę zacząć Ninie czytać
i Mary Poppins :dreaming:

nionczka

Czytam sobie to bardzo fajna seria. My lubimy czytać te o prawdziwych wydarzeniach (Titanic, wyprawa na biegun, Apollo). I. czyta ciągle Szarkę. Ciągle rano znajduję książkę na podłodze przy łóżku.

Ostatnio u nas hitem była seria z Dunią "moje szczęśliwie życie", "Kiedy ostatnio byłam szczęśliwa." Kupiłam to kiedyś, bo wydało mi się, ze tematyka może zainteresować moje dziecko. I to był strzał w 10. 135 stron przeczytanych w ciągu 2,5 godzin bez przerwy. W tym połowa na głos. No dobra, połowa to może ilustracje, ale książka gruba jak na sześciolatkę. I nie zniechęciła się, wręcz przeciwnie.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

nionczka

Mary Poppins i Karolcię czytamy, ale Muminki jakoś się nie przyjęły. Myślę, że jeszcze kiedyś do nich wróci.

Angie

Mój  mąż zaraził Lenę miłością do komiksów.
Czytają Kajko i Kokosza.

golinda

my N. czytamy też encyklopedię dla dzieci, fajna. sama się uczę :D

golinda

Cytat: Angie w 17 Kwi 2015, 19:49:09Czytają Kajko i Kokosza.

przyjdzie i czas na Thorgala, ach :dreaming:

nionczka

Cytat: Angie w 17 Kwi 2015, 19:49:09
Mój  mąż zaraził Lenę miłością do komiksów.
Czytają Kajko i Kokosza.

o u nas tez, ale raczej nie polskie. To dobry trop, bo mam komiks Muminki. Moze się przekona.

nionczka

Cytat: golinda w 17 Kwi 2015, 19:54:11
my N. czytamy też encyklopedię dla dzieci, fajna. sama się uczę :D

U nas na topie tez taka encyklopedia geograficzna, którą dostała na zakończenie przedszkola. Ciągle to czyta i przepisuje fragmenty. A jak gdzieś jedziemy to już koniecznie o danym kraju musi poczytać. Bardzo mnie cieszy, ze tak jej się to spodobało.

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: golinda w 17 Kwi 2015, 19:23:20
robiłabym to z rozkoszą
sama sobie czytuję muminki
no nie narzekam, ale pamietnikow tatusia muminka nie trawie :)

www.annawilk.pl

golinda

właśnie czytaliśmy kolory pomelo z M.
szacun ;)

Justynna

Przeczytałam już M. "Dzieci z Bullerbyn", "Zimę w Dolinie Muminków", "Przygody kota Filemona".  Fantastyczne książki i czytałam je z przyjemnością :) Cieszę się, że Michał lubi już takie dłuższe czytanie, bo tyle fajnych książek przed nami.
Dziś skończyliśmy "Podróże furmana Szejtroczka i O gajowym Chrobotku i jeleniu Wietrzniku", książkę autora Rumcajsa, Żwirka i Muchomorka. Bardzo fajna :)

Rozczarował mnie za to "Pan Popper i jego pingwiny".

Justynna

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 17 Kwi 2015, 19:05:17nie mam sentymentow do tych starych opowiesci, polowa z "poczytaj mi mamo" mnie wkurza masakrycznie  ni ekumam bajek bez moralow albo sensownych zakonczen - wkurza mnie ta o piernikowym rycerzu, ktory siedzi w ogrodzie i tu nastepuje koniec  albo o korniku i komodzie ze starego masztu, jezuuu, jakie to nudne i bez puenty
Niektóre są fajne ;) Ale fakt, że piernikowy rycerz i o korniku jakieś takie bez sensu ;)

zwierzatko_mojej_mamy

Nie kojarzę, ale przypomniałam mi o książce "pan tu i pan tam" czy cos takiego, jutro poszukam ;)

www.annawilk.pl

jestynka

czytam F. "Bolek i Lolek, genialni detektywi" bo wybrał sobie w biblitoece, bardzo mu się podoba, a dla mnie ma koszmarny język. Czekam,aż ja "zmęczę".
Następną ksiązkę do czytania wieczornego wybiorę sama ;)

cumberland

szukam czegoś fajnego o kosmosie, planetach dla 3-latka
co polecacie?