Polecane książki dla dzieci

Zaczęty przez rubin04, 08 Lut 2010, 19:49:26

niewiemjaka

mamy sporo książeczek, a W wraca chętnie do jednej z pierwszych jakie kupiłam, taki duży zbiór różnych bajek, i tam np "Muzykanci z Bremy".. masakra, czytaliśmy to chyba przez te pare lat setki razy, druga którą bardzo lubi to świat w obrazkach o Strażakach, bosz te szczegóły z którego roku jaki wóz strażacki itp ... i kolejne to z mapami
jak wieczorem chce którąś z nich, to wydaję taki jęęęęk z siebie /jak mam litośc mu to czytać jeszcze setny raz/,
a jak nie mam werwy to mówię, że nie i sama wybieram coś co dawno nie czytaliśmy i najlepiej krótkie i łatwe do trzymania :D

rubin04

My mamy cały zestaw Mądra mysz - "Mam przyjaciela... Strażaka, marynarza, policjanta, ratownika medycznego, kosmonautę... itd"

Fajne są bo merytorycznie na poziomie, sama mogłam się dowiedzieć kilku ciekawostek :D

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

fasolka1980

rubin04  my z Mądrej Myszy mamy prawie całą "Zuzię" i Mam przyjaciela kierowcę ciężarówki i Mam przyjaciela policjanta.

Ostatnio I. zszokował rodzinę stwierdzeniem "widziałem dziś pojazd ponadgabarytowy" :D

ddu

Cytat: cumberland w 11 Mar 2014, 09:53:20Wielki Kłębek wełny
http://miastodzieci.pl/dla_rodzicow/152:/1982:wielki-klebek-welny-recenzja

zastanawiałam się, skąd to znam.... i już wiem! wypożyczyłyśmy w szpitalnej bibliotece :)

marcheewka

niestety, prawie w każdej książce znajdzie się jakiś niefajny fragment, słowo.

Ja czytając zmieniam, opuszczam itp.
Oli nie można czytać, że ktoś wrzasnął ( nie lubię tego słowa) bo zaraz wrzeszczy ;)

Unikamy czytania, że ktoś jest głupi, a to dosć częste określenie w książkach dla dzieci.

No i ostatnio praktycznie w każdej książce jest coś do postraszenia dziecka...
a to smok rurowy, który mieszka w odpływie, a to potwory z ciemności, smoki itp

Basię przeglądnęłam i niestety tez tam sporo określeń głupi, mięczak ( gdy się czegoś boi, nie potrafi)

salsa

ja tez zmieniam tekst (zresztą on na razie głownie wyrywa mi książeczki i sam sobie ogląda) , ale ogolnie nie podoba mi się ta seria o Maksie - Aleksowi chyba tez nie bo jak lubi oglądać sobie sam książeczki to te odrzuca - widocznie ilustracje tez nie dla niego

nie wiem, moze w książeczkach dla starszych dzieci takie teksty, ze ktos jest głupi itp to norma i juz mnie to nie bedzie dziwić-ale poki co tylko w tych z całego naszego zbioru znalazłam takie kwiatki i naprawdę nie kupiłabym ich gdybym wiedziała....

Dodany tekst: 11 Mar 2014, 11:13:15

Cytat: elve w 11 Mar 2014, 09:47:00salsa ale dzieci zwykle je lubią wink
Aleks chyba nie, nie chce ich ogladać, odrzuca, widać, ze mu się nie podbają

Cytat: elve w 11 Mar 2014, 09:47:00No ale nie chcemy zniechęcić dzieci do czytania zbyt ambitną literaturą, nie?
co masz na myśli ?

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: marcheewka w 11 Mar 2014, 10:57:14No i ostatnio praktycznie w każdej książce jest coś do postraszenia dziecka...
a to smok rurowy, który mieszka w odpływie, a to potwory z ciemności, smoki itp
bo dzieci lubia sie bac ;) Ci, ktorzy pisza bajki dla dzieci nie wzieli tego z drzewa ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

niewiemjaka

ja nie mam serii o Maksie, za to tone z Madrej Myszy o Zuzi i Mam przyjeciela.. kosmonaute, weterynarza, budowlańca .. etc
ta seria Mam przyjaciela jest fajna, bo jest duzo ciekawostek, technikaliów, różnych stron zagadnienia, bardzo interesowały Wiktora
za to o Zuzi pomogly np z pojsciem do dentysty, zeby wiedział o co cho, Zuzia w szpitalu, teraz Zuzia z dzidziusiem, ale tez np jak uczyła sie jezdzic na rowerze, jak się zgubiła co robić, bardziej pouczajace

rubin04

Ja do dziś pamietam jak P. sobie kazał 4 razy dziennie czytac o pilocie, i to zawsze tę stronę o kerozynie :D
Juz sie w końcu sama śmiałam, że przez sen bede gadać o kerozynie.

A co do polecania ksąizek to dla dzieci tak od 2 roku życia polecam ksiazkę o Wesołym Ryjku:

http://www.empik.com/wesoly-ryjek-widlak-wojciech,prod57752479,ksiazka-p

https://plus.google.com/photos/108593098476748989640/albums/5889313218868115777?banner=pwa&gpsrc=pwrd1&authkey=CL7bvuuIg_TJ8gE

Ładne ilustracje, długosc odpowiednia do czytania przed snem, z morałem, dobrze się czyta, obrazki na kazdej stronie wiec jest też coś do oglądniecia, pokazania.

jestynka

Cytat: rubin04 w 11 Mar 2014, 11:42:11Ładne ilustracje, długosc odpowiednia do czytania przed snem, z morałem, dobrze się czyta, obrazki na kazdej stronie wiec jest też coś do oglądniecia, pokazania.

rubin widac,że lubisz bajki z morałem :)

rubin04

Jestynka, no chyba tak, lubie jak bajki coś objasniają, płynie z nich jakiś przekaz typu warto pomagać, warto miec przyjaciela, nie trzeba się bać stukania za oknem itd

Albo muszą byc przynajmniej śmieszne. Bardzoi lubimy wierszyki Mordarskiego - ulubione to komar i dzik..

"Mówią:
Zły jest…..
– Tylko czasem,
kiedy żona go grubasem
nazwie pośród ich znajomych,
jednak problem to znikomy.
Kły ma ostre…..
– Bez paniki!
By wyrabiać naszyjniki
i gdy lato się przewinie –
robi dziury w jarzębinie.
Mam na drzewo szybko zmykać?
Tylko by się bawić, brykać,
bo dzik lubi w chowanego
bawić się do upadłego.
A tak serio, miej na względzie,
że dzik Henryk nie jest wszędzie
i ten, który się nawinie,
może Edmund mieć na imię. "

http://www.empik.com/bajki-dla-superdziecka-czyli-wrecz-niebywale-historie-mordarski-michal-daniel,prod10360322,ksiazka-p

http://www.empik.com/nowe-bajki-dla-superdziecka-czyli-mucha-nie-siada-mordarski-michal-daniel,prod17930151,ksiazka-p

magdalinska

Cytat: rubin04 w 11 Mar 2014, 11:42:11
A co do polecania ksąizek to dla dzieci tak od 2 roku życia polecam ksiazkę o Wesołym Ryjku:
właśnie 2 dni temu wrocilismy do Ryjka po dłuższej przerwie :)

ddu

byłam w bibliotece, wróciłam z książkami o dzidziusiach, zapewniających o więzi (Nawet nie wiesz, jak bardzo cię kocham, jakaś o misiach) , a dla mojej przyjemności nowa jakaś z Tako.
lubię to wydawnictwo, tekst zawsze bardzo rytmicznie, czyta się jak wyliczankę

feeling.good

z Maksa mamy tylko Maks zostaje mistrzem świata i tam jest sporo tekstu, który muszę omijać, np. ty ślepa kozo, ty głupku etc.

marcheewka

Cytat: feeling.good w 11 Mar 2014, 16:34:06
z Maksa mamy tylko Maks zostaje mistrzem świata i tam jest sporo tekstu, który muszę omijać, np. ty ślepa kozo, ty głupku etc.

no i kto takie teksty pisze dla dzieci?

zawsze się zastanawiam

salsa

ja tez się zastanawiam - no bo jaki sens ma ksiązeczka gdzie trzeba omijac całe zdania, bo takie głupoty

A. lubi serię o Miffy oraz serię Ewy Susso :) No ciągle rpzeglada obrazki dla maluchów - najbardziej lubi tą ksiązeczkę o czesciach ciała i oglada golasy !! lol
poza tym ma ze dwie grajace ksiazeczki, ktore tez bardzo lubi no i ksiązka z dinozaurami, to jest hit :P

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

niewiemjaka

eeee no to skreślcie rubinie ta serie o Maksie jako ksiazeczki bez aprobaty na strefie czy tez z negatywna rekomendacją :) po co ma wisieć na liscie

jo_miekka

U nas hitem są wszystkie "Ela i Olek". Widać jakoś tak jest to zrobione, że się dziecku orzyjemnie ogląda.
I Carle "Czy chcesz być moim przyjacielem".
Te wracają non stop.
Ma też takie z fotografiami (nie obrazkami) zwierząt i te też lubi.

A tak, to najchętniej w ogóle bawi się książkami. Przekłada, układa. Z regału nad łóżkiem wszystkie by zdjęła najchętniej.
Czytanie TYLKO na kolanach rodzica. :D

ddu

Cytat: niewiemjaka w 12 Mar 2014, 10:58:49
eeee no to skreślcie rubinie ta serie o Maksie jako ksiazeczki bez aprobaty na strefie czy tez z negatywna rekomendacją :) po co ma wisieć na liscie

ale dlaczego skreślać ? :P ja ją rekomenduję i przepadam!!!!!

natomiast Ela i Olek nie dla nas była... zwłaszcza Ela. która SAMA poszła zerwać kwiat dla mamy, SAMA poszła nad morze.... to był BARDZO zły przykład dla mojej córki zosi samosi, rozdałam te książki. mojej siostrzenicy nie prowokowały, Helenę bardzo

niewiemjaka

Cytat: ddu w 12 Mar 2014, 11:18:24
ale dlaczego skreślać ?
no dziewczyny piszą, że są tam głupie teksty i musza omijać :D

jo_miekka

Cytat: ddu w 12 Mar 2014, 11:18:24natomiast Ela i Olek nie dla nas była... zwłaszcza Ela. która SAMA poszła zerwać kwiat dla mamy, SAMA poszła nad morze....
A w której to książce?
Nasza Ela i Olek tylko się kąpią, się bawią i jedzą :D

ddu

a, sorry, sorry
zapomniałam!
też miałam
Ela i Olek super
ale potem jest starsza seria o Eli
piękne ilustracje, ale ta Ela taaaaaka samodzielna , że aż strach

jo_miekka

To może coś dla JJ? Skoro ona nie chce SAMA pójść? :D

ddu