Polecane książki dla dzieci

Zaczęty przez rubin04, 08 Lut 2010, 19:49:26

Kasia

O ile różowe okulary, dziewczęce zabawki, bajki mi w ogóle nie przeszkadzają to juz zakładanie chłopcu sukienki do mnie nie przemawia. A on chciał byc wróżka a nie wróżem :) w końcu wybrał rycerza mikea :)

jusia

Cytat: Kasia w 28 Lut 2014, 13:27:58
O ile różowe okulary, dziewczęce zabawki, bajki mi w ogóle nie przeszkadzają to juz zakładanie chłopcu sukienki do mnie nie przemawia. A on chciał byc wróżka a nie wróżem :) w końcu wybrał rycerza mikea :)
no ale gender ? ;)
żartuję oczywiście, tak właśnie kształtujesz jego płeć kulturową ;) Fran chciał być kowbojem, ale My Little Pony uwielbia ;)
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

Kasia

Do mnie gender przemawia ale w łagodnej formie ;)
Spódniczki dla chłopców, kierownice itd to juz nie moja bajka ;)

rubin04

Cytat: Kasia w 28 Lut 2014, 13:27:58

U nas Mila jest "genderowa" bardzo - absolutnie nie chciala być piratka tylko PIRATEM, a jak M. zrobił im kiedyś korony to oprotestowala bycie królową na rzecz nycia królem ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

ddu

hmmm

znam chłopca, kt. od małego mówił, że jest księżniczką sylwią
i jako kilkulatek wkładał spódniczki, sukienki siostry
jest teraz dwudziestokilkuletnim zadeklarowanym gejem. w spódniczkach oczywiście nie chodzi ;), ale może to jakoś się wiąże i od dziecka miał takie predyspozycje... nie mam pojęcia

Kasia

No to na to to juz sie wpływu nie ma i tutaj gendetiwe wychowanie czy nie do niczego sie nie przyczyni i niczemu nie zapobiegnie ;)

ddu

Kasia, też tak myślę :)
że nie ma wpływu

natomiast w ogóle tych teorii gender nie czaję
bawią mnie tylko czasem sytuacje typu sms : "czy już wiesz, jakiej płci fizycznej jest twoje dziecko?" :D

jusia

Cytat: ddu w 28 Lut 2014, 14:34:02
Kasia, też tak myślę :)
że nie ma wpływu

natomiast w ogóle tych teorii gender nie czaję
bawią mnie tylko czasem sytuacje typu sms : "czy już wiesz, jakiej płci fizycznej jest twoje dziecko?" :D
jejku dostajesz takie sms-y??? jaki ktoś jest poprawny ;)
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

ddu

tak, dostałam i aż się zakrztusiłam ze śmiechu
to dla jaj było, wiadomo
doskonałe, moim zdaniem, podsumowanie tej irracjonalnej medialnej burzy na temat gender

rubin04

Cytat: ddu w 28 Lut 2014, 14:27:33
hmmm

znam chłopca, kt. od małego mówił, że jest księżniczką sylwią
i jako kilkulatek wkładał spódniczki, sukienki siostry
jest teraz dwudziestokilkuletnim zadeklarowanym gejem. w spódniczkach oczywiście nie chodzi ;), ale może to jakoś się wiąże i od dziecka miał takie predyspozycje... nie mam pojęcia

Ty mnie nie strasz :)
Choc Mila kiecki nosi,  choc czesac sie nie znosi.

ddu

rubin, nie, no moja mama nienawidziła kiecek, siostra nienawidziła, dalej nienawidzą, czesać też się nie lubią, a wyrosły na matki Polki :)

rubin04

A ja polecam ksiazkę o jeżyku:

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60232097/?preferedui=desktop&cid=pl%3Emw%3Efooter

i o zagubionym szczęsciu (mamy tez maksotke Króla i Ksiezniczki)
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90259467/?preferedui=desktop&cid=pl%3Emw%3Efooter

Obie mądre, pięknie ilustrowane, z morałem i nie drogie bo 15 zł za ksiazkę w twardej oprawie to naprawdę dobra cena.

marcheewka

rubin04

a ja zrozumiałam, ze książka o języku i tak z ciekawości weszłam zobaczyć o jakim? o szwedzkim czy polskim :point_lol:

widziałam te ksiażki, za każdym razem mam w ręku ale odkładam, moze następnym razem kupię

ddu

marchewka, jak z zakamarków, to zawsze fajne ;)

my czytamy teraz Piaskowego wilka. sama się nie mogę doczekać kolejnych rozdziałów.
jednak ostatnio 3 wieczory z rzędu czytałam o medalach odwagi, czyli siniakach, kt. Karusia dorobiła się robiąc różne niebezpieczne rzeczy :D

rubin04

elve

My czytamy teraz Karolcie
i... ciężko sie czyta, gramatyka inna, niby język ten sam, ale jakoś tak dziwnie

marcheewka

My codziennie czytamy Opowiadania dla przedszkolaków
dzisiaj odebrałam Basię. Wieczorem pokazałam Oli a ta złapała ksiażkę i pobiegła do łóżka ;) Dawno tak nie ucieszyła sie z książki. M jej czytał kilka opowiadań i zasnęła ;)

no i nie wiem... czy taka fajna, czy taka nudna :point_lol:

ddu

rubin, my mamy pierwszą część. nie wiadomo, czy się spodoba, więc może nie ma sensu kupować całości?

H. dostała teraz Panamę, wszystkie części i w  ogóle tego nie chce.

rubin04

Tez mamy opowiadania dla przedszkolaków ale jak dla mnie slabo językowo napisane, no ja nie lubie ich, Pawelek tez jakos nie ma w niej upodobania.
Za to te Ikeowa o jeżu to juz 3 raz czytalismy.

Lubimy tez Wesołego Ryjka.

salsa

Cytat: rubin04 w 08 Lut 2010, 19:49:261. seria o Maksie (Auto Maksa, Nocnik Maksa, Miś Maksa itp) (dla maluchów)
beznadziejne są te ksiązeczki... kupiłam i załuję
a juz tekst typu "głupi kotek" okropieństwo

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

rubin04

Salsa, tych noe mialam, ta lista to tylko cxesc moich, a część z forum rowiesniczego.

Kup jezyka w Ikei, puekna tresc i ilustracje!

ddu

Cytat: salsa w 11 Mar 2014, 00:05:28
beznadziejne są te ksiązeczki... kupiłam i załuję
a juz tekst typu "głupi kotek" okropieństwo

to ja polecałam

bardzo lubiłam, dzieci w rodzinie też.
choć na głupiego kotka zwróciłam uwagę i zmieniałam "tekst"

na Helę bardzo działała historia o lampie - skutkach wspinania się , aby ją dotknąć.

część o kłótni o samochody też bardzo, H przejęta, że ktoś tam płakał... czytałam w nieskończoność, kupię jeszcze raz (bo siostrzeniec je właściwie zjadł)

elve

salsa ale dzieci zwykle je lubią ;)

moja Agata uwielbia "Ubranka Eli" - a książka traktuje o tym ze Ela ubiera zabawki w swoje ubrania. No ale nie chcemy zniechęcić dzieci do czytania zbyt ambitną literaturą, nie?

cumberland

Fran do tej pory "puka" w Jest tam kto :)
To jedna z jego ulubionych książeczek od prawie roku, mimo, że już z niej powinien niby wyrosnąć ;)

W ogóle bardzo dużo kupujemy z tego wątku, jedno czego mi tu brakuje to "porządku", podziały na książeczki 0-1, 1-2 i tak dalej, może mama jakiegoś starszaka by się chciała pobawić? :D

a z książeczek, których chyba tu nie było, a ostatnio kupiliśmy to polecam

Wielki Kłębek wełny
http://miastodzieci.pl/dla_rodzicow/152:/1982:wielki-klebek-welny-recenzja