Nalesnik z piekarnika

Zaczęty przez mayagaramond, 06 Lut 2010, 14:25:17

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mayagaramond



Wczoraj zrobilam po raz pierwszy i jestem zachwycona.

Na 1 nalesnika potrzebujemy:

1 jajko
40 g zmielonego twarozku
6 lyzek wody mineralnej
20 g maki
sol

Skladniki dobrze zmieszac i odstawic na ok. 10 minut

Pierkarnik nagrzac do 200°C (180° jesli ma obieg)


Ciasto wylac na wylozona papierem do pieczenia blache i rozprowadzic lopatka tak zeby powstzal kwadrat 20 x 20. Piec na ok. 10-12 minut, odzielic od papieru.

Faszerowac czym kto chce, ja jadlam wczoraj ze szpinakiem.



"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

elve

a ja przeczytałam z piernika :rotfl:
moze wreszcie cos dla antytalencia nalesnikowego

justynaaaa2

brzmi fajnie  :thumbup: i nie trzeba stać przy patelni i smażyć - to coś dla mnie :)

mayagaramond

Cytat: justynaaaa2 w 06 Lut 2010, 17:31:08i nie trzeba stać przy patelni i smażyć

i tluszcz nie pryska.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

magoo

mayagaramond super ten przepis

callja

Niech no ja wreszcie kuchnię odgruzuję i zlewozmywak odzyskam :knuje:

A na razie polewam - też nie znoszę sterczeć nad patelnią, a potem pucować z tłuszczu wszystkiego w promieniu 2 metrów od tejże patelni !!!
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

calla

mayagaramond a ten zmielony twarozek to ma byc frischkäse czy lepiej magerquark?
Wenn Dir das Leben eine Zitrone gibt, mach Limoncello ;)

aniak1211

Cytat: callja w 07 Lut 2010, 18:02:18a potem pucować z tłuszczu wszystkiego w promieniu 2 metrów od tejże patelni !!!

Ja nie uzywam tluszczu do smazenia nalesnikow,
dodaje odrobine do ciasta :)

mayagaramond

Cytat: calla w 07 Lut 2010, 21:55:45
mayagaramond a ten zmielony twarozek to ma byc frischkäse czy lepiej magerquark?

magerquark
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

zwierzatko_mojej_mamy

to ja w najblizszym czasie sprobuje tak samo zrobic omlet mojej babci,tylko taki puchaty, z ubijana piana ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

mayagaramond

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 08 Lut 2010, 10:56:56
to ja w najblizszym czasie sprobuje tak samo zrobic omlet mojej babci,tylko taki puchaty, z ubijana piana ;)

ciekawa jestem czy wyjdzie, omlety robie na patelni.

A Kaiserschmarrna robilas? Tylko ty chyba slodkiego nie lubisz?
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

mignon

Cytat: aniak1211 w 07 Lut 2010, 22:57:36Ja nie uzywam tluszczu do smazenia nalesnikow

ja też :)

a przepis w najbliższym czasie wypróbuję :)

zwierzatko_mojej_mamy

mayagaramond nie bardzo i nie robilam ;D omlet z piana jest boski, bo nie ma zukry i jadamy go z dzemem morelowym kwasnym jak cholera roboty mojej babci ;D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

martullek

Cytat: aniak1211 w 07 Lut 2010, 22:57:36
Ja nie uzywam tluszczu do smazenia nalesnikow,
dodaje odrobine do ciasta :)

ja dodaję troszkę oleju do ciasta, ale samą patelnię też natłuszczam - moczę surowy ziemniak w oleju, biorę go na widelec i smaruję patelnię

panikarola

doskonały przepis!!! zjedliśmy z nadzieniem z cukini i polane sosem śmietankowo-serowym, pełna rozpusta,  przepyszne to jest! mam nawet zdjęcia, ale nie umiem wstawić. ale: żałujcie, że nie widzicie :)
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

giga

mayagaramond,swietny przepis, musze wypróbować.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

siog

napiszcie tez przepis na nadzienia!

panikarola

z cukini to ja zrobilam tak:
2 male cukinie w półksięzyce i na gorące maslo, obsmażyć, posolić poppieprzyc, rzuciłam jeszcze ząbek czosnku zgnieciony i soku z cytryny (lub limonki, nie pamiętam)
potem na koniec sypnęłam świeżej mięty i uprażonego słonecznika, ale mogłaby też być kolendra albo pietruszka, mogłoby też być z szynką w kostkę (cukinia z szynką w kostkę mam jako doskonałe nadzienie do zapiekanki z polenty)

sos: kubeczek śmietany 30% lub 18% (takiej płynnej do sosów), zagęściłam niebieskim pleśniowcem, sól pieprz (możnaby dać pół na pół śmietanę z rosołem)

miałam rzucic mięty na wierzch ale zapomniałam
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

effik

u mnie jutro będą z pieczarkami i z serem żółtym :)

siog

Cytat: effik w 06 Maj 2010, 11:11:56
u mnie jutro będą z pieczarkami i z serem żółtym :)

effik przepis przepis!!!

effik

Cytat: siog w 06 Maj 2010, 16:40:07
effik przepis przepis!!!

no przesmażyć pieczarki z cebulką, załadować w naleśnika i teraz mamy opcje następujące:
1) na połowę nałożyć pieczarki, na połowę starty ser, zawinąć/złożyć razem,
2) do środka pieczarki, a naleśnika posypać serem. można też polać śmietaną wymieszaną z serem i jajkiem ewentualnie.
do naczynia żaroodpornego i sru do piekarnika :D

przyprawy jakie kto lubi :)

siog

dzisiaj robie.
pytanie czy woda mineralna gazowana???
twarozek philadelphia moze byc???

podane skladniki na ile osob??

dragonfly

ja zrobilam przed chwila, najpierw urosly, potem opadly a na koniec nie chcialy odkleic sie od folii do pieczenia (posmarowalam odrobine oliwa wczesniej) - ale zjadliwe sa, posypalam zoltym serem, na 3 min do piekarnika na to potem pomidory, bazylia.... mniam mniam :) a ja zrobilam z piwem, bo nie mialam wody mineralnej ;D

siog

#23
Cytat: dragonfly w 07 Maj 2010, 17:21:32
ja zrobilam przed chwila, najpierw urosly, potem opadly a na koniec nie chcialy odkleic sie od folii do pieczenia (posmarowalam odrobine oliwa wczesniej) - ale zjadliwe sa, posypalam zoltym serem, na 3 min do piekarnika na to potem pomidory, bazylia.... mniam mniam :) a ja zrobilam z piwem, bo nie mialam wody mineralnej ;D

widac jaka z ciebie gospodyni! wody nie mialas ale piwo znalazlo sie! :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: bighug

Dodany tekst: 07 Maj 2010, 18:07:12

no to jaka ta woda min gazowana czy nie???

Dragon to nie folia powinna byc tylko papier do pieczenia

dragonfly

Cytat: siog w 07 Maj 2010, 18:05:57
widac jaka z ciebie gospodyni! wody nie mialas ale piwo znalazlo sie! :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: bighug

Dodany tekst: 07 Maj 2010, 17:07:12

no to jaka ta woda min gazowana czy nie???

Dragon to nie folia powinna byc tylko papier do pieczenia
i to Tyskie moja droga, nie jakis szczoch....  :rotfl: :rotfl: :rotfl:
papieru nie mialam ;D