Szalone ogórki - z papryką i cukinią

Zaczęty przez zuzia, 25 Wrz 2007, 14:08:47

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zuzia

Okres domowych przetworów już się prawie kończy, ale ponieważ nie miałam czasu wcześniej zabrałam się teraz.

Szalone ogórki.
Dla osób lubiących inne wrażenie. Ogórki z pozoru wydają się słodkie, ale pozory mylą. Po chwili można wyczuć ostry smak ogórków, który ja uwielbiam.

Składniki:
4 kg małych ogórków,
1 kg papryki
cukinia (1 większa, ale żeby nie było jej więcej niż papryki)
1 kg cukru
3/4 - 1  l oleju
1 butelka octu
sól
chilli
2 główki czosnku
duuuużo czasu.

Ogórki umyć, pokroić (nie obierać!!!). Nasolić i zostawić na ok 2 -3 godziny.
w tym czasie przygotować paprykę i cukinię, czosnek oraz słoiki.

Ogórki umyć z soli. Dobrze wymieszać najlepiej w dużym garnku razem z papryką, cukinią, czosnkiem (może być wyciśnięty), i 4 łyczeczkami chilli.

Ugotować wywar - ocet, olej i cukier zagotować. można do tego dodać liść laurowy ale niekoniecznie.
Wrzącym wywarem zalać ogórki. Dobrze wymieszać i włożyć do słoików.
Najelpiej ogórki podzielić na więcej słoików a zużyć całą "wodę" - to w niej osadza się czosnek, ocet i chilli więc bez tego może nie być efektu.
Słoiki zagotować.

Smacznego.

salsa

zuzia, czy to sie nie nazywa sałatka szwedzka czy jakos tak??? chyba to jadłam kilka razy pod taka nazwą...........
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

zuzia

Cytat: "salsa"zuzia, czy to sie nie nazywa sałatka szwedzka czy jakos tak??? chyba to jadłam kilka razy pod taka nazwą...........

ja to znam jako szalone ogórki. jadam sałatkę szwedzką i mamy i kupioną ale to zupełnie coś innego. Bo generalnie z założenia w tym są same ogórki - papryka i cukinia to takie dodatki moje i cioci K., która lubi modyfikować.

julka

Zuzia, nie klnij, bo ja z przetworów to wiem, gdzie stoją w piwnicy i tylko podrzucam mamie przepisy - dlatego zapytam: cuknię obrać? I tak jakoś proporcjonalnie nakładać do słoików?  :-D

salsa

Cytat: "zuzia"jadam sałatkę szwedzką i mamy i kupioną ale to zupełnie coś innego

hmmm, to moze sie skusze, bo szwedzkiej to wybitnie nienawidze
jak gdzie zamowie danie z zestwem sórowek i ejst tak szwedzka lub buraczki to zawsez kaze sobie to wymienic, blee
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

zuzia

Cytat: "julka"Zuzia, nie klnij, bo ja z przetworów to wiem, gdzie stoją w piwnicy i tylko podrzucam mamie przepisy - dlatego zapytam: cuknię obrać? I tak jakoś proporcjonalnie nakładać do słoików?  :-D

a czemu miałabym kląć? kurcze, sama się tego rok czy dwa lata temu uczyłam.
Nic nie obierać.
Po umyciu ogórków z soli (solimy TYLKO ogórki) do garnka/miski czy czegoś innego wrzucamy wszystkie składniki, dodajemy czosnek, chilli, dokładnie mieszamy (można to robić ręcznie - tak jest wygodniej) i zalewamy. Nakładamy do słoików tak jak popadnie. Przy takich proporcjach jak są i pod warunkiem dobrego wymieszania nie ma mowy, zeby gdzieś było tej cukinii czy papryki jakoś szczególnie dużo.

[ Dodano: 25-09-2007, 14:57 ]
salsa,
jak bedziesz grzeczna to może ci jakoś słoiczek podrzucę pocztą. Tylko nie wiem czy to wytrzyma, ale może z opcją "ostrożnie"...

julka

Fajnie brzmi, tylko gdzie ja teraz znajdę małe ogórki? :-/

salsa

Cytat: "zuzia"jak bedziesz grzeczna to może ci jakoś słoiczek podrzucę pocztą. Tylko nie wiem czy to wytrzyma, ale może z opcją "ostrożnie"...


wybieram sie na kongres salsy do warszawy, nie pamietam tylko daty dokładnie bo to moj maz załatwia ale przełom pazdziernika i listopada
musimy jeszcze tylko znaleźć jakis nocleg i jedziemy

wiec moze wtedy mnie uraczysz:) ??
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

sputnik_sweetheart

wydrukowałam i będę szaleć :) dzięki :drunk:

zuzia

sputnik_sweetheart,
powodzenia  :drunk:

Beata

zuzia

to i jeszcze mi pomóż:
1. ogórki kroimy w plasterki? a cukinię?
2. jaka pojemność octu i jakie procenty? 10%?
3. Ile czasu mam gotować te słoiki?

resztę chyba pojęłam....

zuzia

Cytat: Beata w 28 Lip 2008, 15:12:52
zuzia

to i jeszcze mi pomóż:
1. ogórki kroimy w plasterki? a cukinię?
2. jaka pojemność octu i jakie procenty? 10%?
3. Ile czasu mam gotować te słoiki?

resztę chyba pojęłam....


1. ogórki w plasterki a cukinię kroję na 4 i też w plasterki
2. octu - 1 butelka 0,5 l - standardowo jest chyba 10%
3. ja gotuję - do zagotowania wody + 15 minut.

bozena.dp

ooo fajnie, że przypomniałaś o tym przepisie ;)
może się skuszę i zrobię :)

zuzia

riannka przywiozla mi 19 kg ogórków więc walczę :)

emcia

przepisałam, podrzucę mamie
ma duuużo ogórków

bozena.dp

wczoraj robiłam, ciekawa jestem ich smaku, jeszcze nie próbowałam ;D


wrobelek0403

ja dzis robie kiszone i w zalewie musztardowej, ale na te tez sie zasadzam :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zuzia


sabrinka

Będę musiała spróbować tego przepisu z szalonymi ogórkami.