Faworki vel Chrust

Zaczęty przez sonja, 15 Sty 2010, 19:32:24

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sonja

Przepis pochodzi z Kuchni Polskiej (wyd. 1990):

składniki:
20 dag mąki
3-4 łyżki gęstej śmietany
3 żółtka
sól
1 łyżka spirytusu

50 dag tłuszczu do smażenia

10 dag cukru pudru

Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus. Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić na jednolitą masę i dobrze wybić wałkiem. Uwaga: ciasto jest dość rzadkie. Wałkować cieniutko, partiami. Ciąć na paski i wiązać faworki :D Smażyć z 2 stron na złoto :)


Ps ja chyba nie wybijałam  :hmm: nie przypominam sobie tej czynności, a i tak wyszło ;D

mika

sonja zrobię na pewno  :beer:

magdarynka

#2
a ja poprosze mame :D

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

emcia

a to już Tłusty Czwartek?

sonja

emcia karnawał ;D

Ja mam ochotę na pączki, może za dwa tygodnie zrobię  :hmm:

martullek

moja mama zawsze robi faworki na moje urodziny :D

mignon

sonja, a wódkę zamiast spirytusu da się??

mi się zawsze faworki z wyższą szkołą sztuki kulinarnej kojarzą... nie wiem czy się odważę ;D

sonja

mignon da się, ja robiłam też kiedyś ze śliwowicą jakąś ;D

Kasia

tylko z wódką sa ciutke cięższe

mignon

To jeszcze głupsze pytanie...  :blush: :blush:

Można to zrobić we frytownicy czy w garnku?

Kasia

nigdy we frytownicy nie robiłam ale wydaje mi się ze mozna :D


mignon

Kasia, to pod te faworki  :beer:

Kasia

to pod faworki :beer:

ja gdzieś na kuchennej wklejałam super przepis na faworki, zawsze wychodza kruche i szybko je se robi :)

sonja

mignon ja robiłam kiedy robiłam je pierwszy raz. Wyszły :)

mignon

Cytat: sonja w 18 Sty 2010, 15:26:32
mignon ja robiłam kiedy robiłam je pierwszy raz. Wyszły :)

to super  :thumbup: może się kiedyś skuszę :)  :beer: