Jak dbacie o swoją urodę - chwila prawdy;)

Zaczęty przez asko8, 06 Sty 2010, 08:38:57

justynaaaa2

wrobelek0403

ze_nitka heeeeej bighug

chciałabym uniknąć agresywnej terapii, na razie odstawie krem na noc (odzywczy) i podkład. I zobaczymy po urlopie. :)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

ze_nitka

wrobelek0403, a witam :)

Dobra jest też maść Isotrexin, ale rok temu ciężko ja było dostać w aptece, przynajmniej w warszawie.

yoy

ja też jestem po kuracji izotekiem. Efekt spektakularny, mimo, że terapia była dla mnie trudna (bóle mięśni, stawów, głowy)
Niestety buzia nie jest już taka ładna jak tuż po kuracji (zakonczylam leczenie w czerwcu 2009) ale tez juz nigdy nie było takiego dramatu jak przed leczeniem. A bylo naprawdę źle. Jako nastolatka nie mialam klopotow z cerą. Zaczeły sie w wieku 21 lat.
Teraz sie zastanawiam nad kuracja uzupełniającą (ponoc trwa krócej i nie jest tak silna)

wrobelek0403

ze_nitka uzywałam :D no, ale jak to z retinolem na lato odpada. i jest na recepte z tego co pamietam.

Dodany tekst: 08 Sie 2013, 18:39:19

ja w zasadzie nie mam jakiegos nasilonego trądziku, wielkich ropnych krost itp. raczej jakies drobne wypryski, czerwone plamki, czasem mi sie zaczyna jakis wyprysk i konczy sie na etapie zaczerwienienia. to raczej ta kasza na czole mnie ostatnio martwi.

a wielkie problemy juz mam za sobą, a leczenie trwało kilka lat.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

sonja

Ja też byłam leczona izotekiem i to jedyny lek, który zadziałał. Trądzik zniknął i już nie wrócił (5 lat temu to było).
Poza suchością ust nie miałam żadnych objawów ubocznych, ale muszę przyznać, że ulotka jest wyjątkowo "efektowna" ;)

salsa

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

ze_nitka

Salsa witaj :) ano kopę :)

U mnie jednym słowem jest dobrze :)

A Tobie gratuluje syna :)

Dodany tekst: 09 Sie 2013, 16:49:40

Cytat: wrobelek0403 w 08 Sie 2013, 18:36:07
ze_nitka uzywałam :D no, ale jak to z retinolem na lato odpada. i jest na recepte z tego co pamietam.

Tak, jest na receptę. Ale on był najlepszym lekiem zewnętrznym jaki stosowałam. Niezłe też było Clindacne zdaje się.

wrobelek0403

Cytat: ze_nitka w 09 Sie 2013, 17:38:21Clindacne

tez miałam lol lol na mnie najlepiej zadziałała miesieczna kuracja Doxycykliną z uwagi na poddejrzenie boreliozy. ;)

szelma

Jakie macie nieapteczne metody na pryszcze? Strasznie mi brodę wysypało - co i rusz pojawia się kolejny pryszcz... Najpierw boli, bo się buduje, potem wyłazi i boli, a jak już z niego ta maź (bleeee), to mam czerwony ślad :( Na jakieś regularne zabiegi u kosmetyczki nie mam szans - potrzebuję metod domowych. Pomooooooocy...
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

szelma

Problem w tym, że ja mam bardzo suchą cerę i wszelkie produkty do cery tłustej mnie wysuszają na wiór. Mycie wodą też - więc głównie używam tylko płynów micelarnych i toników (pryszcze nie biorą się raczej z tego, bo robię tak od dawien dawna, a wysyp mam od jakiegoś czasu).

zosia2007

szelma ja walczę od wczoraj tym:
http://www.zrobsobiekrem.pl/pl/p/Niezmydlalna-frakcja-oleju-sojowego/469
i tym na noc:
http://www.zrobsobiekrem.pl/pl/p/Przeciwtradzikowy-krem-na-noc-z-liposomami-45-g/14
dodatkowo maseczki z glinek i alg (też samoróbki ;) )

wcześniej troche olejowałam ale chyba nieskutecznie, xle dorałam olej ;)
poza tym moja skóra ma tendencję do zapychania się

calla

szelma za wysyp pryszczy na brodzie sa odpowiedzialne hormony. Jesli ich masz duzo, zbadaj najpierw hormony.
A czym je traktowac nie mam pojecia. Nic skutecznego nie znalazlam jeszcze.
Wenn Dir das Leben eine Zitrone gibt, mach Limoncello ;)

szelma

Cytat: calla w 19 Lis 2013, 11:42:06A czym je traktowac nie mam pojecia. Nic skutecznego nie znalazlam jeszcze.

Heh, nie ma to jak powiew optymizmu :D Nie wiem nawet, który lekarz by mi tu hormony zbadał :hmm:

konwalia

Differin na noc i płyn z 2% kwasem migdałowym erisa u mnie daje radę

calla

Cytat: szelma w 19 Lis 2013, 11:43:44
Heh, nie ma to jak powiew optymizmu :D Nie wiem nawet, który lekarz by mi tu hormony zbadał :hmm:

dermatolog??

szelma

Hormony to z krwi się robi, nie? To chyba normalny :hmm: Jeżu, tak mi się nie chce do niego iść - zawsze się wyczekam jak gupia...

wrobelek0403

od hormonów jest endokrynolog, ale wstepne badania pewnie moze zlecic rodzinny/ogolny czy kogo tam macie :)

calla

szelma sprobuj u ogolnego. Najwyzej pokieruje Cie dalej. U mnie np. endo takimi rzeczami sie nie zajmuje.

Dodany tekst: 19 Lis 2013, 12:06:06

I tak. Hormony robi sie z krwi :)

szelma

No to chyba pójdę - zwłaszcza że miał mi też krwi upuścić na testy alergiczne, ech. Tylko muszę z D. pójść, bo mdleję zawsze po pobieraniu krwi. A w ramach środków doraźnych z netu kupię mydło z Aleppo - bo ostatnio mam też pryszcze na plecach (tak z boku - centralnie na schabach ;) ).

calla

Cytat: szelma w 19 Lis 2013, 12:07:35
No to chyba pójdę - zwłaszcza że miał mi też krwi upuścić na testy alergiczne, ech. Tylko muszę z D. pójść, bo mdleję zawsze po pobieraniu krwi. A w ramach środków doraźnych z netu kupię mydło z Aleppo - bo ostatnio mam też pryszcze na plecach (tak z boku - centralnie na schabach ;) ).

Ha! Ja tez mdleje.  Ale pobieranie na lezaco pomaga.

Dodany tekst: 19 Lis 2013, 12:22:21

A na schabach to moga sie robic od potu, bo Ty biegasz duzo.
Wtedy najlepiej je rekawica traktowac i balsam.

feeling.good

Jak dbacie o usta zimą? Możecie polecić dobre pomadki? Nie mogę doprowadzić moich ust do porządku, a to przecież dopiero początek zimna

konwalia

Balsam w słoiczku z nuxa, najlepszy produkt do ust wg mnie

iksa_nl

mi zawsze pomagala neutrogena, ale nie pomadka, tylko taki maly balsam w bialo-granatowej tubce