Maluszkowa moda - ciuszki naszych dzieci

Zaczęty przez temp_doda, 15 Gru 2009, 15:57:03

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kasia

Cytat: ddu w 01 Paź 2013, 13:56:00no ma, byle nie na wierzchu Cheesy i nie za dużo
eeeeeeeeeeeeeeeeeeeee to o czym tutaj mowa ;)
znowu jakas dyskusja a pewnie jakby postawić obok siebie dwie dziewczynki to by wyszło że obie mamy całkiem podobnie je ubierają ;)
tylko kazda z innymi intencjami ;)

ddu

"Nigdy prze nigdy nie zabraniałam nic mojej córce, tym sposobem, wchodzimy dla sklepu z zabawkami i wychodzimy bez niczego, nie drze się, nie robi scen."
i naprawdę myślisz, że dlatego nie robi scen, bo jej niczego nie zabraniasz?
ciekawa koncepcja . to znaczy sama koncepcja "niezabraniania niczego" jest ciekawa.
naprawdę, mam nadzieję, że będziesz co jakiś czas pisała, jakie przynosi efekty.

olgaaa1

No i widzisz i dalej mnie nie rozumiesz, nie zabraniam jej w takich kwestiach, co nie znaczy, że w przypadku np. odżywiania pozwalam jej jeść lody zamiast obiadu, tylko idę z nia na jakiś kompromis, a nie mówię nie bo nie, bo mi się to nie podoba. Bo nie lubię hello kitty i jajo mnie obchodzi, że ty lubisz, ja nie lubię i koniec dyskusji, bo masz mieć dobry gust.

No nie wiem, może mnie mój zawód zmienił i jak widzę jakie ludzie mają problemy, przez to, że były tak kontrolowane w dzieciństwie, że pozwalam mojemu dziecku na takie drobnostki, bo dla mnie ubrania to drobnostki. Czy ma tak psa, kota, barbie czy samochód, jest dla mnie obojętne byle ona była szczęśliwa

ddu

moje dziecko nie wygląda na nieszczęśliwe, brudzi się farbami, tarza w liściach i śmieje do rozpuku

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: olgaaa1 w 01 Paź 2013, 14:12:01Nigdy prze nigdy nie zabraniałam nic mojej córce
serio? gdybym ja nie zabraniala wiekszosci rzeczy, to bym miala dziecko z milionem szwow wszedzie, jesli w ogole by zylo ;)

Dodany tekst: 01 Paź 2013, 14:08:06

ok, doczytalam - dla mnie wszystko ma podobna waznosc, i zdrowie, i edukacja, i milion innych rzeczy, tak samo jak ddu mam potrzebe nauczenia mlodego co jest fajne i ladne, a co nie :) glupich i brzydkich ksiazek jest multum, wlasciwie powinnam sprzedac te, ktore nie przeszly przez moje sito lol
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

ddu

kotabma

a wiecie ze ja mam spokoj z hello kitty bo Zosia sie tego boi :D
widziala 1 odcinek bajki jak czarownica gonila kotki z siekiera i temat tej bajki u nas w domu umarl smiercia naturalna ;)

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

niewiemjaka

Cytat: Kasia w 01 Paź 2013, 14:16:39znowu jakas dyskusja a pewnie jakby postawić obok siebie dwie dziewczynki to by wyszło że obie mamy całkiem podobnie je ubierają wink
zgadzam się  :highfive:

ddu

Cytat: Kasia w 01 Paź 2013, 13:16:39
eeeeeeeeeeeeeeeeeeeee to o czym tutaj mowa ;)
znowu jakas dyskusja a pewnie jakby postawić obok siebie dwie dziewczynki to by wyszło że obie mamy całkiem podobnie je ubierają ;)
tylko kazda z innymi intencjami ;)

kasia,
no może tak.
może niepotrzebnie się dziś uniosłam, ale już kolejny raz czytam swego rodzaju zarzuty, że jak mogę nie ustępować tej mojej biednej nieszczęśliwej córce, nie kupować jej bluzek z postaciami z bajek, chować zabawki typu Barbie itp.
no przecież wiesz, że się dziwicie :)
zmęczona jestem i dziś mnie to wkurza. zwykle mnie nie rusza

golinda

ddu, hello kitty jest szatańskie i w moim przedszkolu o tym wiedza
nina ma 2 barbie - piekna Francuzke, top quality, edycja kolekcjonerska i tania barbie w rózowej sukience jebut twoju mać. ktora woli? ktora chciala zabrac do przedszkola, ale niestety gdzies sie zapodziała? :D
ja tez nie na wszystko pozwalam. poki ja ja ubieram, to w miare mozliwosci nosi to, co ja uwazam za ładne. niekomfortowo bym sie czuła na ulicy z dzieckiem zestrojonym w brokaty, kotki z mordami, jebutne róże i motylko-kwiatki.

no ale tez tobie podobaja sie buty róż/pantera, a dla wielu nie są wyrazem dobrego smaku ;)

ddu

Cytat: golinda w 01 Paź 2013, 16:53:00no ale tez tobie podobaja sie buty róż/pantera, a dla wielu nie są wyrazem dobrego smaku

piękne są :D
i sama je moja córka wybrała

abkasia

Lea nie ma zadnej barbi :D bawi sie autami :D
Hugo uwielbia koszulki z super bohaterami... i troche ich ma. Ale nie jest to jeso jedyna garderoba . Ma duzo fajnych dla mnie ciuchow i jakos dajemy rade :)

rubin04

Abkasia, ale Lea chyba jeszcze za mała na posiadanie Barbii :)

Mila ma jedną lalkę, szmaciankę, M. przywiózł z  Londka
bardzo jest piekna :)

salsa

Cytat: olgaaa1 w 01 Paź 2013, 12:06:24
salsa, pogadamy jak będziesz miała córkę w wieku wyrażającym swoje potrzeby :P Poza tym to tylko dzieci, jakie mają być jak nie słodkie.
nie wiadomo czy bede miała córke, a jak bede to tez nie wiem , jaka bedzie
MOze jak Alicja Sputnikowa powie, ze na urodziny koleżanki idzie w czarnej sukni ;) także argument z dupy że tak powiem ;)

ja się zgadzam z dziewczynami, ze fajnie ejst dzieciom podsuwac dobre rzeczy-muzykę, filmy , ciuchy itp
z jednej strony dziecko powinno miec wybór - ale z drugiej to co włozysz to wyjmiesz
fajnie to rozwiazuje moja znajoma: ona kupuje ciuchy a córka z tego co ma w szafie sama kompletuje zestawy
co dziecko nie załozy to do siebie pasuje i fajnie wyglada ;)

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

dragonfly

Ja widze, ze dzieci maja swoje fazy, przez co najmniej rok Ingrid wszystko najchetniej by miala w rozu, no i git, troche sie wkurzalam do do wyrzygania juz to bylo ;D a ostatnio najchetniej jakies ciemne kolory, czarny, granatowy. I zaloze sie, ze jakis czas znowu jej sie odmieni

golinda

takie zabieranie dzieciom ogólnie pożądanych rzeczy lekko dziwne jest (dawanie wszystkiego czego chcą - też niedobre)
moja mama np. nie chciała mi kupić "plastików" tych na obcasiku, bo brzydkie i tandetne
i mnie aż ściskało to pragnienie ich posiadania od środka. ja bym nince kupiła. jak widzę jak ją takie bzdury cieszą... np. ten kostium na balet - ona oniemiała ze szczęścia, że może w tym czymś chodzić na swoje ukochane zajęcia
a czy to ładne? nie wiem. ja też o takim marzyłam ;)

nionczka

Dla mnie uczenie dobrego smaku jest jedną z ważniejszych spraw w wychowaniu mojego dziecka. No takie mam spaczenie. Staram się jej pokazać, że istnieje inna estetyka niż merchandising disneyowski lub bazarowe księżniczki.
Nie zgodziłabym się na pokój, pościel, kurtkę, ale detale tak. W sobotę dostała pierścionki z my little pony. Tyle jestem w stanie znieść. Wiem, że jej to nie kręci. Ona coś chce w jednej chwili, potem zapomina. To nie są jej marzenia.
Mnie denerwuje jak rodzice, czyli głównie matki zakładają, że dziecku coś się podoba, coś lubi i zaraz mu wszystko tematycznie kupują. No i dziecko się cieszy, pewnie. Ale jakby nie miało, to nawet by nie pomyślało, że może mieć. Zaczynamy od bohaterów bajek, potem będą conversy i iphony i już nikt sobie z nimi nie poradzi. Zepsute klony  nam wyrosną. Dzieciom do szczęscia jest potrzeba znacznie mniej niż nam się wydaje. Każde ich "chcę" wcale nie musi oznaczać, że naprawdę tego chcą.

golinda

Cytat: nionczka w 01 Paź 2013, 20:25:36Dla mnie uczenie dobrego smaku jest jedną z ważniejszych spraw w wychowaniu mojego dziecka.

dla Ciebie dobrym smakiem będzie to, co się Tobie podoba
dla innej matki dobrym smakiem będzie "mainstream", dla jeszcze innej czachy, a dla kolejnej wszystko to co w maistreamie nie jest :)
kto ma ocenić, kto ma rację? ;)

nionczka

Cytat: golinda w 01 Paź 2013, 19:28:51
dla Ciebie dobrym smakiem będzie to, co się Tobie podoba
dla innej matki dobrym smakiem będzie "mainstream", dla jeszcze innej czachy, a dla kolejnej wszystko to co w maistreamie nie jest :)
kto ma ocenić, kto ma rację? ;)

Masz rację, kwestia gustu. Ale jakieś umowne piękno, wspólne dla wszystkich jest. Umiar, harmonia. Gdzieś tego wyczucia estetyki trzeba nabrać.
Ja jestem w stanie docenić ładne ubrania, wnętrza, budynki, chociaż nie sa w moim stylu, guście. Sama nie lubię klasycznych wnętrz, ale nie mówię, że są brzydkie, kiczowate, ale klasyczne i nie jest to mój ulubiony styl.

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: nionczka w 01 Paź 2013, 20:25:36potem będą conversy i iphony
chec posiadania conversow i iphona w pewnym wieku ja bym uznala za calkiem dobry gust :D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

nionczka

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 01 Paź 2013, 19:36:43
chec posiadania conversow i iphona w pewnym wieku ja bym uznala za calkiem dobry gust :D
nie mówię, że nie. Chodzi mi o to, że wszyscy mają to samo, z jednej matrycy są. Codziennie jeżdżę z młodzieżą komunikacją miejską, obserwuję ich i podsłuchuję. W moich czasach chodziło o to, żeby się wyróżnić. A teraz widzę, że nie. Dziwczyny są identyczne i mają to samo. Ja nie wiem jak one się odróżniają same od siebie.

Dodany tekst: 01 Paź 2013, 19:46:21

Cytat: golinda w 01 Paź 2013, 19:38:29
hehe:

http://www.mojalos.com/funny-pictures/iphone-ipod-ipad-ipaid/

fajne, ale stereotypowe podejście, że facet płaci
ależ jestem przewrażliwiona!

rubin04

Cytat: salsa w 01 Paź 2013, 18:00:22ona kupuje ciuchy a córka z tego co ma w szafie sama kompletuje zestawyco dziecko nie załozy to do siebie pasuje i fajnie wyglada
u na steraz tak jest,
i ostatnio jak się ubrała to M. się zapytał czy ona w pizamie jest :D

Dodany tekst: 01 Paź 2013, 21:20:23

Cytat: golinda w 01 Paź 2013, 20:14:25e chciała mi kupić "plastików" tych na obcasiku, bo brzydkie i tandetnei mnie aż ściskało to pragnienie ich posiadania od środka.
o pamietam je! Miałam.

Za to długo marzyłam o czapce z kangurkiem i lakierkach, ale kasy nie było za dużo w odmu wtedy wiec dostałlam ale dopiero po czasie.

marax

Moje dziecko bardzo mało " chce". Przechodzimy przez sklep z zabawkami i nic nie chce. Pewnego dnia zabrałam ją na zakupy spożywcze na "miasto". Wychodząc z samochodu na wystawie zobaczyła kucyka pony. W mięsnym urządziła niezły lament połączony z płaczem że chce tego kuca,ciągneła mnie za kurtkę tupała nogą . NIe powinnam go kupować a kupiłam............
To było coś czego ona naprawde chciała a ona bardzo rzadko ma jakieś pragnienia. Zrobiłam źle ? Myśle od dłuższego czasu ..........

elve

kupiłam Ani tunikę
ogólnie niewiele z tegorocznych ubrań mi sie podoba, jakieś takie bure i pastelowe
a piękna koleckja z Tchibo jest tylko w dużych rozmiarach