Maluszkowa moda - ciuszki naszych dzieci

Zaczęty przez temp_doda, 15 Gru 2009, 15:57:03

golinda

Cytat: martullek w 16 Mar 2013, 13:34:09ktoś poszukiwał czerwonej parasolki. golinda?

w leclercu widziałam dzisiaj za 22,99 pln, z 10 różnych kolorów było

dzięki! :beer:

Dodany tekst: 16 Mar 2013, 22:54:48

znacie to?

http://eu.monsoon.co.uk/eu/children

w sklepach Accessorize są ich rzeczy, przepiękne!

golinda

moja N. z next nosi teraz 3-4
a ma też kilka 4-5 i są ok

długość 60cm to dla niej na sukienkę ok, sięga mniej więcej za połowę łydki

marax

116 to chyba 5-6 i to moze byc za duzo

Dodany tekst: 17 Mar 2013, 16:07:01

a znalazłam mniejszą

konwalia

porobiły nam się za krótkie rękawy, musze przebrać ciuchy
i rajstopy nosi za małe, bo większość 1*2 lata(86-92) mała, a 2-3 lata za duze(tylko calzedonia ok, ale mi się jechać nie chce do factory)

Dodany tekst: 17 Mar 2013, 20:25:17

a gdzie kupujecie dzieciakom okulary p/słoneczne? nie chcę wydać fortuny, a w hm nie wierzę jakoś ;)

zuzia

Cytat: konwalia w 17 Mar 2013, 20:23:07(tylko calzedonia ok, ale mi się jechać nie chce do factory)
oczekuj na paczkę od cioci zuzi :blush:

rubin04

Cytat: konwalia w 17 Mar 2013, 20:23:07gdzie kupujecie dzieciakom okulary p/słoneczne? nie chcę wydać fortuny, a w hm nie wierzę jakoś
Dla MIli miałam takie po Pawełku,
ale teraz kupię jej takie same jak ma teraz Pawełek tylko w "babskim" kolorze:

http://taniewspinanie.pl/Okulary-Julbo-BUBBLE-Kolekcja-Junior-Baby-6588-2-626-produkt.html

tanie nie są może ale wygodne,
no i przede wszystkim wiem że oko jest dobrze chronione..
Ale to okulary na wiecej niz jeden sezon, wiec wole wydać 100 zł niż co chwila nowe po 25 zł kupować.

A sklep taniewspinanie.pl tez polecam, kupowąłam u nich i było ok.

Dodany tekst: 17 Mar 2013, 21:02:24

te też fajne:

http://taniewspinanie.pl/Okulary-dziecięce-Julbo-LOOPING-III-Kolekcja-Junior-Baby-5756-2-626-produkt.html

bo dwustronne - czyli zawsze sa dobrze załozone :D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mobka

Aaaaa i mi się też spodobały. Grrr ;)

konwalia

Zuziak dzięki, zapomniałam juz :D

Mibka no fajne, podhade pewnie jeszcze do decathlonu, a jak nie to po wypłacie kupie te, dzięki rubin

martullek

konwalia my kupowaliśmy w decathlonie

golinda

Cytat: konwalia w 17 Mar 2013, 20:23:07nie chcę wydać fortuny, a w hm nie wierzę jakoś wink

a dlaczego nie wierzysz? one mają normalne filtry tak jak te droższe

konwalia

no właśnie jakoś nie wierzę, czy te filtry to to samo

golinda

Cytat: konwalia w 18 Mar 2013, 11:30:01
no właśnie jakoś nie wierzę, czy te filtry to to samo

to już nie te czasy
jak jest napisane, że jest filtr to on naprawdę tam jest
to nie jest żadna filozofia i drogie okulary nie są drogie dlatego, że mają hiper mega filtr ;)

rubin04

no ja w sumei nie wiem jak to jest,
ale fakt jest taki, ze jak miałam na wakacjach dla siebie takie okulary z Hm i miałam też sportowe takie Julbo, to jednak moje oko większą rozkosz miało w tych Julbo ;)

Moze po prostu w tych Julbo jest lepszy filtr a w Hmowych tez jest filtr tyle ze gorszy.

golinda

są pewne normy jeżeli chodzi o filtry i on faktycznie jest taki, jak opisuje producent

rubin, może szkła miały lepszy dla ciebie odcień

ziuta

Cytat: rubin04 w 18 Mar 2013, 11:35:33jak miałam na wakacjach dla siebie takie okulary z Hm i miałam też sportowe takie Julbo, to jednak moje oko większą rozkosz miało w tych Julbo
ale przecież filtry mają różną moc, może w tym z h&m był niższy filtr, taki na miasto, a w sportowych wiadomo wyższy
to nie jest kwestia lepszy-gorszy, tylko inny, wystarczy przeczytać na etykiecie jakie przeznaczenie ma zastosowany w danych okularach filtr i tych oznaczonych na pochmurne dni w mieście nie zabierać na wakacje do egiptu ;)

rubin04

No dokładnie - Ziutek dobrze mówi.

Ja kupuję jednak te sportowe dzieciom, bo po mieście to ja nie chodzę :rotfl:
wiec u nas  okulary = wakacje :)

ziuta

no to ja chciałam jeszcze dodać, że okulary miejskie też mają różne filtry, nawet te z h&m czy innej sieciówki są mocniejsze i są słabsze, i to jest oznaczone
to nie jest tak, że h&m=niski filtr, sportowe=wysoki
;D

mobka

Te z h&m mogą mieć gorszej jakości szkła, xle lub gorzej wyprofilowane. Filtr to nie wszystko. No i jeśli chodzi o dzieci, to one średnio wyprofilowane są i na moje oko mniej wygodne niż takie droższe sportowe. (Kuba miał z hm w zesżłym roku, w tym nei wiem, czy mu je na głowę wcisnę ;D)

olgaaa1

To z jakiejś strony:
By nasze oczy w słoneczne dni były chronione przed promieniami UVA i UVB, potrzebujemy okularów wyposażonych w odpowiednio przyciemnione soczewki okularowe z filtrem co najmniej 400. Choć okulary sprzedawane na bazarach czy w marketach mają często naklejki „filtr UV”, to nie jest nic poza – tanim – chwytem reklamowym. Dobre okulary nie mogą kosztować 10 czy 20 zł, bo w tej cenie nie można kupić żadnej soczewki okularowej gwarantującej zdrowe oko, czyli zatrzymującej oba typy promieniowania: UVA i UVB.
Wszystkie okulary, które w miejscu soczewek z filtrem mają zwykły plastik czy szkło, bardziej szkodzą oczom, niż gdyby nie zakładało się żadnych okularów przeciwsłonecznych. Gdy nakładamy jakiekolwiek ciemne okulary, zwalniamy nasze oczy z mrużenia się przed silnym światłem słonecznym, gdyż rozszerza się źrenica, a tym samym zwiększamy „furtkę”, przez którą do oczu dociera szkodliwe – niechronione odpowiednim filtrem – promieniowanie. Dlatego jest to bardziej szkodliwe niż mało wygodne mrużenie oczu na słońcu."

Moja babcia miała przeszczep rogówki, moja mądra mama kupiła jej jakieś tam okulary właśnie z HM oczywiście z filtrem :) i jak je zobaczył okulista, to powiedział dokładnie" niech se Pani to w du..e wsadzi...:) Wzrok Pani uratowałem, a ?Pani mi takie gówno na oczy zakłada? " :D
Więc ja już wole w ogóle dziecku nie zakładać okularów, niż w hm kupić

ziuta

a to z jakiejś innej strony ;)
CytujStwierdzenie, że tanie okulary nie posiadają filtra UV jest mitem. Według testów wielu ośrodków badawczych cena nie gra roli w zapełnieniu dobrej ochrony przed promieniowaniem UV. Nawet najtańsze okulary oznaczone znakiem CE spełniają normy i dobrze chronią przed promieniami UV.

Oglądałam niedawno program medycznym na BBC knowledge "Nie umieraj młodo", w którym prowadząca program postanowiła przetestować okulary słoneczne (od najtańszy do najdroższych). Test odbył się na angielskiej uczelni technicznej (nie pamiętam nazwy) na specjalistycznym sprzęcie pomiarowym (spektrometrze optycznym) i wyniki były podobne a wręcz identyczne (nie zauważalna różnica).
Na koniec programu prowadząca stwierdziła, że nawet najtańsze okulary
za kilka funtów są bezpieczne dla zdrowia (warunek znak CE i oznaczenie UV 400).

Znane są także przypadki że tanie okulary zapewniały lepszą ochronę niż okulary za kilaset dolarów oto cytat z wikipedi:
"There is no demonstrated correlation between high prices and increased UV protection. A 1995 study reported that "Expensive brands and polarizing sunglasses do not guarantee optimal UVA protection." The Australian Competition and Consumre Commission has also reported that "Consumers cannot rely on price as an indicator of quality". One survey cited below even found a $6.95 pair of generic glasses with slightly better protection than Salvatore Ferrgamo shades."

Również w jednym z odcinków programu "Co jest dla ciebie dobre" emitowanym na tvn style, nie stwierdzono różnicy w filtrach UV miedzy tanimi a drogimi okularami.

golinda

Cytat: olgaaa1 w 19 Mar 2013, 08:13:50Moja babcia miała przeszczep rogówki, moja mądra mama kupiła jej jakieś tam okulary właśnie z HM oczywiście z filtrem Smiley i jak je zobaczył okulista, to powiedział dokładnie" niech se Pani to w du..e wsadzi...Smiley Wzrok Pani uratowałem, a ?Pani mi takie gówno na oczy zakłada? " Cheesy

akurat jakiś tam lekarz i jego poglądy to dla mnie żaden autorytet
nasłuchałam się już wielu różnych mega bzdur od lekarzy, więc bardziej mnie przekonuje to co wkleiła ziuta

olgaaa1

Golinda, każdy zrobi jak uważa, ty uważasz, że z HM są dobre, ja uważam że np. Uvexy są dobre i wcale nie takiego drogie, tyle, że niezbyt ładne :)
Ja sama sobie nie kupuje okularów w HM więc nie zamierzam też kupować dziecku.

golinda

nie musisz kupować w HM, ale nie wklejasz tu żadnych testów i badań potwierdzających twoje słowa. nic ich nie jest w stanie potwierdzić, więc skąd ta pewność?
li tylko opinię jakiegoś tam lekarza, która kompletnie nic nie musi znaczyć