15 minut roboty i gotowe - zurek/barszcz bialy

Zaczęty przez zwierzatko_mojej_mamy, 22 Wrz 2007, 18:46:14

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zuzia

Cytat: "abkasia"lekka zupa to to nie jest... ale bardzo dobry, polecam  
lekki żurek to nie żurek jak napisala salsa.
Ja kocham żurki i jadlam ich już wiele. raz moja ciocia zrobila żurek dietetyczny. Smakowal jakby po moim żurku ktoś garnek oplukal.

inkageo

Zwierzaku chyba się skuszę i ugotuje ten 15-sto minutowy :)
Imagine there is no hate

zwierzatko_mojej_mamy

inkageo,  pewnie - wczoraj skonczylismy kolejny gar :D:D i to nawet ja, ktora zurku nie lubila ;D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

twinnie77

salsa, napisz jeszcze, jak robisz zakwas. Ja też gotuję żurek z własnego zakwasu, ale nie zawsze mi wychodzi.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mayagaramond

Cytat: "zuzia"raz moja ciocia zrobila żurek dietetyczny.

Moja ciocia miala kiedys faze na dietetyczne zupy, a wujek sie zawsze wtedy cieszyl jak moja mama przyjezdzala, bo gotowala bardzo niedietetycznie :mrgreen:
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

twinnie77

salsa

Twinnie:) jutro napisze:) a jak nie napisze to mnie nękać o to;)
od jakiegos czasu używam odkrytego  w moich stronach zakwasu-kupuje go w takim małym sklepiku i przywożę do krakowa (mam odkryła) bo juz nam się nie chce robic ;)
jest w smaku  taki sam jak nasz.

wykopie ten przepis i zamieszczę;)

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

twinnie77

ok
Napisz też, jaki kupujesz. U nas można dostać taki z Rolnika w słoiku (fuj) i jeszcze jakiś w butelce, ale tego nie próbowałam. Natomiast u moich rodziców można kupić żurek śląski w woreczkach i jest pyszny. Może poproszę ciocię, aby mi przywiozła.

effik

jest też świetny żurek z maślanką - niestety nie mogę się oprzeć na przepisach z netu, bo każdy jest inny i raczej należałoby się bać ;D

zwierzatko_mojej_mamy

oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

konwalia

twiennie na rynku w wlkp mozna dostać niezły zakwas w butelkach, ten z rolnika jest fuj, lepszy juz knorr z torebki jak ma być na szybko

salsa co z tym przepisem na zakwas? tylko jak trzeba dobry chleb do niego to tez będzie cięzko kupić

effik

robiłam wczoraj żurek - częściowo z przepisu salsy, częściowo ze swojego. i dodałam maślankę, jak we wspominanym przeze mnie miło z dzieciństwa żurku stryszawskim.
z maślanką jest pycha :dreaming: