15 minut roboty i gotowe - zurek/barszcz bialy

Zaczęty przez zwierzatko_mojej_mamy, 22 Wrz 2007, 18:46:14

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zwierzatko_mojej_mamy

trzeba kupic zur w butelce -  ja kupuje na targu - babeczka robi super, trzba go przecedzic bo plywa pszenica i czosnek i inne ;)

w garnku gotuje 5 malych ziemniaczkow pokrojonych na cwiartki w malej ilosci wody z dodatkiem pieprzu- jakies 1/2 litra, w tym czasie podsmazam delikatnie boczek, kielbaske, kawalki wedlin na patelni, jak ziemniaki sa juz prawie ogotowane, wlewam zurek do ziemniakow i tej wody z gotowania, wrzucam miesa bez wytopionego tluszczu, lyzke chrzanu, pol listka  laurowego i troszke ziela angielskiego, majeranek, i pogotowac jeszcze chwilke zdejmujac piane.

podawac z jajkiem lub bez ;) smacznego ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

abkasia

zapowiada sie bardzo smacznie :mrgreen: na 100 % kiedys zrobie :) moj maz uwielbia zurek

salsa

zwierzatko_mojej_mamy,  ten Twoj żurek to straszna herezja:P :)

nie chwaląc sie, jestem mistrzem żurku:P Musze Ci tu zamieścić mój przepis, tylko ze to duzooo pisania i hmm, wszystkich sekretów zdradzić nie moge, ale postaram sie jutro stworzyć wiekopomne dzieło na temat  zurku:D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

zwierzatko_mojej_mamy

ja ci dam herezje ;D 15 minut i pyszniasty zur gotowy ;p

www.annawilk.pl

salsa

Cytat: "zwierzatko_mojej_mamy"15 minut i pyszniasty zur gotowy

w 15 min mozna zupe z mrożonki, ale NIGDY żurek :evil:  :evil:  :evil:  :evil:
dobry zurek gotuje sie minimum godzne, a genialny prawie dwie :!:

:!:

ja CI dam w 15 min, ja CI dam!

zwierzatko_mojej_mamy

kotek - nie denerwuj mnie - to nie Wielkanoc, na gnatach gotowac nie bede, a smak wyszedl prawie jak mojej babci, wiec wiecej czasu nie poswiecam ;P - a poza tym 15 minut to mi zeszlo do szumowania, potem jeszcze chwile sie podgotowalo :P

www.annawilk.pl

salsa

Cytat: "zwierzatko_mojej_mamy"to nie Wielkanoc

a to Tylko w Wielkanoc jesz dobrze;) a poza Wielkanocą  to byle co ;)

Cytat: "zwierzatko_mojej_mamy"na gnatach gotowac nie bede

ja nie gotuje na gnatach, do Dobrego Zurku gotuje sie specjalny wywar.

Cytat: "zwierzatko_mojej_mamy"jak mojej babci

ale to jeszcze nie znaczy ze jak Babci, to jest idealny:P mojej babci jest taki sobie w porównaniu z Zurkiem moim lub Mojej mamy :P

zurek gotuje sie sam-tylko troche to trwa-ale całe zaangażowanie polega na mieszaniu, przecedzaniu i doprawianiu, wiec wiekszosc tego gotowania to gar na kuchni:D

nie grzesz kobieto przy mnie słowem, bo sie wnerwie:P

a i zapraszam na żurek, pokaże Ci roznice:P

a jakby Ci sie zapomniało to 6 października jest parapetówka, także zapisz sobie z Kajecie:P

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: "salsa"
a to Tylko w Wielkanoc jesz dobrze;) a poza Wielkanocą to byle co ;)
- tak - zurku nie darze sympatia codzienna - tylko ten Wielkanocny jest pyszny ;)

Cytujale to jeszcze nie znaczy ze jak Babci, to jest idealny:P
JEST!  - i i tu mi nie grzesz kobieto takimi insynuacjami ;P bo zabije w obronie honoru rodu :P moze jakis pojedynek? na brokuly na przyklad ;P

www.annawilk.pl

salsa

Cytat: "zwierzatko_mojej_mamy"salsa napisał/a:   

a to Tylko w Wielkanoc jesz dobrze;) a poza Wielkanocą to byle co ;)
- tak - zurku nie darze sympatia codzienna - tylko ten Wielkanocny jest pyszny ;)

BO GOTUJESZ BYLE CO, to jak masz darzyć?  :mrgreen:  :mrgreen:

Cytat: "zwierzatko_mojej_mamy"JEST!
ej, jest bo jest??
jesli Twoj piętnastominutowy żurek smakuje jak babciny, to  niestety, ale mnie nie przekonałaś i chętnie sie zmierzę z rodem   :-P  8-)

abkasia

salsa dawaj ten twoj zurek :mrgreen: ja tak lubie prawdziwy polski zurek :lol: a moj maz jaki bedzie szczesliwy jak mu zrobie.....dawaj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

zwierzatko_mojej_mamy

salsa,  byle co to dla mnie hamburger albo kebab, zurek nawet bez wywaru ale na domowym zakwasie to juz nie byle co :p a nie darze w ogole - w knajpie, u rodziny, w gosciach - to zjem do wypada, ale nigdy mi nie smakuje na co dzien w ogole, w dowolnej formie, czy taki czysty czy zabielany, z wkladka i bez ;)

a jest wlasnie z tego powodu co powyzej - to nie tak, ze w zyciu innego nie probowalam - wlasnie probowalam i jest ;) odczuc organoleptycznych Ci nie przekaze internetem ani slownie:D

to prosze ja ciebie pojedynek ustalamy na najblizsza Wielkanoc - specjalnie dla Ciebie przydre sloik ;P

[ Dodano: 23-09-2007, 21:22 ]
abkasia,  GOTUJ MOJ!!! :D salsa sie tak przechwala, a przepisu nie widac - mozw w ogole nie umie gotowac  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  hihihi

potem sobie porownamy ;P

www.annawilk.pl

abkasia

Cytat: "zwierzatko_mojej_mamy"abkasia, GOTUJ MOJ!!!
napewno twoj ugotuje bo dalas przepis i jest szybki i prosty. nie zawsze sie ma czas na 2 godzinne gotowanie :mrgreen:
Salsy tez ugotuje jak da przepis:) a co!!! :mrgreen:

zwierzatko_mojej_mamy

abkasia,  totez dlatego go zrobilam, bo T. chcial zurek, ja nie przepadam bez swieta, bylo szybkie, wiec "A CO!!!"- zrobie :D T. smakowalo ;) moze sekret tkwi w tym targowym-domowym zakwasie, a nie sklepowym, bo sklepowego nie probowalam

www.annawilk.pl

abkasia

Cytat: "zwierzatko_mojej_mamy"moze sekret tkwi w tym targowym-domowym zakwasie, a nie sklepowym, bo sklepowego nie probowalam
ja chyba bede musiala wykorzystac sklepowy zakwas... ale mam nadz ze bedzie dobry :mrgreen:

salsa

no to żurek:

generalnie gotuje sie sam, wiec posiadanie czasu nie ejst konieczne-czasem trzeba tylko podejść do gara, coś doprawić lub zamieszać

zasad jest kilka, ale dwie najważniejsze to dobry wywar i świetny zakwas
ja osobiście uznaje jeden jedyny, produkowany w Pabianicach, ktory mogę kupic w sklepie w moim rodzinnym mieście, ale juz nie w Krakowie (dlatego przywożę go z domu i przechowuje w butelkach) jest to zakwas w pełni naturalny i domowy, bez żadnych sztuczności i bajerów

zresztą-sama tez umiem zrobic zakwas na żurek-moge podac przepis, ale jest z tym trochę roboty-a ten ktory kupuje jest w smaku taki sam

wyprobowałam kilka rożnych dostępnych w Krakowie i bleee

1. Zaczynam od wywaru

w dużym garnku nastawiam około 3 l płynu:
wersja lepsza to mam  tam rosołek, wersja codzienna woda i ze dwie kostki rosołowe oraz łyżka Vegety
od razu wrzucam do tego gara: cała, duża, obrana  główkę cebuli, ząbki czosnku z całej główki-obrane, oczywiście tego nie kroje-cała cebula i całe ząbki
łyzka majeranku, kilka listków lubczyku, kilkanaście listków laurowych, pieprz CAŁY, ziela angielskiego, tez słuszna ilosc, około 10 kulek:)
gotuje do miękkości cebuli-tzn jak bedzie łatwo wchodził widelec-jakies 40 min, ale róznie bywa:)

kiedy sie tu juz pogotuje-przecedzam
koniecznie należy sie pozbyć wszystkich śmieci, ma byc czyściutki wywar
kiedy juz to zrobie-zakwaszam sokiem z cytryny
(w międzyczasie smaruje sobie kromki chleba wyciągniętym z wywaru czosnkiem, sole  i zjadam  ze smakiem:) )
z tym zakwaszeniem to tez musicie znaleźć swój smak, ja lubie kwaśne , wiec daje duzo, ale jak gotuje sie pierwszy raz to lepiej po trochu i sprawdzać smak na koniec-zawsze można dokwasić potem

kiedy gotował mi sie wywar to na patelni podsmażam sobie kiełbaskę-ja najbardziej lubie podwawelska, kroje na plasterki i potem na połówki
do tego boczek, koniecznie wędzony
dobry żurek psuje wrzucanie tam resztek zeschniętej wędliny, szynek i innych śmieci
a kiełbasa musi byc na prawdę dobra
ważne żeby wrzucić na sucha patelnie i pozwolić, zeby sie wytopił z niej tłuszczyk

kiedy mam juz gotowy wywar, to wrzucam do niego kiełbasę i boczuś razem z tym tłuszczykiem-żurek nabierze aromatu a jesli to były dobrej jakości wyroby to zurek zyska na jakości
żurek  "cienki" to nie jest żurek tylko zlewki, musi miec troszkę tłuszczyku, niewiele ale musi

dobra, mięso już jest w garnku-teraz zakwas
najpierw wlewam połowę i sprawdzam smak, z zakwasem tez trzeba uważać-łatwo przedobrzyć
ABSOLUTNIE GO NIE ODCEDZAĆ! należy wstrząsnąć, tak żeby sie zamieszało, wlać  połowę, potem poczekać aż opadnie na dno i dolać resztę już bez maki z dna
to jest wszystko zależne od ilości wywaru itp
ja na 5 l garnek daje 3/4 butelki-ale każdy musi znaleźć swój smak, dobry żurek to lata praktyki
kiedy juz zakwas jest w garnku robimy tak:
do szklanki daje około poł dużego Kubka śmietany ( ale tu tez trzeba mieć wyczucie, czasem trzeba dać wiecej, a czasem mniej) sole śmietanę-inaczej sie zważy w kontakcie z gorącą zupą, następnie dodaje dwie trzy łyżki mąki. oraz troszkę zupy
ucieram na gładka masę-cos w rodzaju konsystencji ciasta naleśnikowego
wlewam do garnka z zupa cały czas mieszam
trzeba porządnie to mieszać i rozbijać, zeby sie wam kluski nie zrobiły
teraz trzeba to zagotować, doprowadzić do wrzenia

teraz właściwie sie już doprawianie i smakowanie
dosolić, dopieprzyć, moze dokwasić
trzeba pamiętać, ze żurek musi  sie przegryźć, wiec on trochę zmienia swoj smak po kilku godzinach]
ten żurek można podawać na wszelkie sposoby
można ugotować ziemniaki i je do niego wrzucić-tylko błagam, niech Was reka boska broni gotować żurek na wodzie z ziemniaków
mozna zrobic tłuczone ziemniaczki i jeść  jak to sie robi na Lubelszczyźnie-ziemniaki tłuczone do żurku
można podawać z jajkiem-fuj, kto wpadł na taki pomysł, nie cierpię jak mi ktoś jajkiem psuje dobry żurek :evil:

generalnie tyle Wam powinno wystarczyć na początek
wiadomo, każda z nas ma swoje małe sekreciki kulinarne i ja tez je mam-choc Zwierzak mi tu dogaduje, ze nie umiem gotować  :-/ tych sekrecików jak wiadomo sie nie zdradza-to jest porządny przepis wyjściowy, z czasem jak ugotujecie juz kilkadziesiąt litrów tego żurku to będziecie miały swoje słodkie tajemnice, jak to jest z każda potrawą :)

zwierzatko_mojej_mamy

salsa, o ho ho - widze ze sie ozylo na noc ;) no to ja bym tego przepisu nie zdzierzyla ;D chyba, ze T. by bardzo chcial ;D
w jednym sie zgadzamy - jajko fu ;)

[ Dodano: 24-09-2007, 01:35 ]
a poza tym w tej kuchni nie mam takich duzych garnkow - a malej ilosci by mi sie tez nie chcialo ;) hihi ale poczekajmy do remontu ;)

www.annawilk.pl

salsa

zwierzatko_mojej_mamy, a wrocilismy z imprezki, wyskoczyliśmy posalsować nieco
wracam, a tu ze nie umiem gotować-no to proszę, jest moj żurek:) zreszta, zapraszam na degustacje
wbrew pozorom gotuje sie z małym zaangażowaniem i robie go tak raz w miesiącu
moj mąż uwielbia i czasem łazi za mną tydzień żebym mu zrobiła, wiec sama rozumiesz:P

Cytat: "zwierzatko_mojej_mamy"no to ja bym tego przepisu nie zdzierzyla

hmmm, a czemu nie?? :shock:

a Ty jak zwykle nie sypiasz, ja juz bede uciekać:P

zwierzatko_mojej_mamy

salsa, wlasnie wylazlam z super kapieli z ksiazka i kulka waniliowo paczulowa i martini (to juz w szklance nie w kulce ;P)

nie chcialoby mi sie po prostu, jak nie na Wielkanoc - uznajmy, ze jedyny krok w strone zurku to moj przepis al dente hehehe;) co nie znaczy, ze jak nastepny raz T. bedzie mial faze na zurek to moze nie sprobuje Twojego przepisu ;)

www.annawilk.pl

Kasia

Cytat: "salsa"sole śmietanę-inaczej sie zważy w kontakcie z gorącą zupą

oooooooooo
widzę jakiś nowy dla mnie sposób na nieważenie się śmietany :)

na niezważenie śmietany ja mam inny sposób

odlewam trochę wywaru
czekam aż trochę ostygnie
mieszam ze śmietaną
(wywar nie jest już gorący więc śmietana się nie zważy, a dzięki letniej temperaturze śmietana się ogrzeje)
tą LETNIĄ mieszankę wlewam wolno do garnka
cały czas mieszając
:)

abkasia

salsa twoj zur zapowiada sie swietnie :mrgreen:

salsa

Cytat: "Kasia"odlewam trochę wywaru
czekam aż trochę ostygnie
mieszam ze śmietaną
(wywar nie jest już gorący więc śmietana się nie zważy, a dzięki letniej temperaturze śmietana się ogrzeje)
tą LETNIĄ mieszankę wlewam wolno do garnka
cały czas mieszając
:)

ja również stosuje ta metode-tyle ze łacze obie. pisałam w przepisie, ze sole a potem dolewam odrobinkę zupy
tyle ze jak juz śmietana w kubku posolona to tych dwóch łyzek zupy studzić juz nie trzeba:) :-P  :-P

[ Dodano: 24-09-2007, 12:46 ]
Cytat: "zwierzatko_mojej_mamy"salsa, wlasnie wylazlam z super kapieli z ksiazka i kulka waniliowo paczulowa i martini (to juz w szklance nie w kulce ;P)

ja mam teraz taki fajny płyn do piankowania kąpieli-boski. Pachnie tak ze mozna sie naćpac. Dostałam cały zestaw na panieńskim moim.

Jezu, jak dawno nie piłam Martini, aleś mi smaka narobiła. Przed emigracja jednej z moich przyjaciółek do Wrocławia-chodzilysmy regularnie raz w tygodniu do   Bunkra Sztuki na martini z Oliwkami... rozmarzyłam sie;)

zwierzatko_mojej_mamy

www.annawilk.pl

salsa

Cytat: "zwierzatko_mojej_mamy"salsa, oczywiscie ze z oliwkami ;P

no oczywiście, że oczywiście, nie podejrzewałam Cie o nic innego :D

abkasia

salsa zrobilam w koncu dzis twoj zurek :mrgreen: jest bardzo dobry, choc nie powiem lekka zupa to to nie jest... ale bardzo dobry, polecam :mrgreen:

salsa

abkasia, bo to zurek no:) lekki zurek to nie zurek, tylko jakies popłuczyny:P

z czasem doprowadzi Cie do mistrzostwa, trzeba iles tam tych zurków ugotowac, zeby wyczuc własny poziom poporcji:)
ciesze sie ze smakował! :mrgreen: