lemon curd - pyszny krem cytrynowy

Zaczęty przez wrobelek0403, 15 Lis 2009, 21:49:27

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wrobelek0403

zrobiłam dzis na próbe i wyszło ZARĄBISTE  :jupi: :jupi:


to jest taki krem-budyń cytrynowy, mozna dodawac do nalesników, wafli, biszkoptów,

ja zrobiłam małą porcję z następującego przepisu:

90 g masła rozpuścić i ostudzić
do tego dodać:
2 jajka roztrzepane (ja dałam 1 jajko i 1 białko, bo mi zostało w poprzedniego dnia)
4 łyżki soku z cytryny
220 g cukru (dałam 200)
2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej

wszystko porzadnie ubić mikserem

miskę z kremem ustawić na garnku z gotującą się wodą i podgrzewac od czasu do czasu mieszając (nie moze sie zagotowac), az zgestnieje
mnie podgrzewanie zajęło ok 45 min.

miskę przestudzić (najlepiej scisle przykryć krem folia spozywczą, zeby nie zrobił sie kozuch).

smacznego

Przepis w wersji lżejszej:
http://mojewypieki.blox.pl/2009/10/Lemon-curd-cytrynowy-krem.html

no i sernik z kremem
http://mojewypieki.blox.pl/2009/11/Sernik-z-lemon-curd.html

a tu moja inwencja twórcza - mazurek z lemon curd i bezą :D
http://strefaslubna.pl/forum/index.php/topic,1592.msg690638.html#msg690638
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

emcia

w UK było takie coś w puszce gotowe, nawet zjadliwe

wrobelek0403

Cytat: emcia w 15 Lis 2009, 22:00:03
w UK było takie coś w puszce gotowe, nawet zjadliwe

to jest ponoc lepsze :)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

szelma

Kupowałam to w UK dla mamy, bo lubi - tak ze 3 słoiki za każdą wizytą w PL ;). Ale do budyniu to curdowi daleko, moim zdaniem :hmm:. Spróbuję kiedyś zrobić.

sonja

#4
Mam na niego ochotę od dłuższego czasu  :hmm:  a nie powinnam ;D

wrobelek0403

#5
szelma no mi sie skojarzyło z budyniem, bo konsystencja podobna :)

Dodany tekst: 16 Lis 2009, 16:08:30

przełozyłam wafle - M od razu wciągnał połowe lol lol
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jo_miekka

właśnie zrobiłam w wersji bez masła
boskie!

wrobelek0403

Cytat: jo_miekka w 21 Kwi 2010, 21:18:05
właśnie zrobiłam w wersji bez masła
boskie!

jo_miekka, to sie ciesze :D ja bym mogła jesc łyzkami :D

wersje bez masła robiłam na swieta do mazurka - wyszło zarąbiscie :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jo_miekka

To jest cos cudnego. A te ciastka jeszcze lepsze!

panikarola

o to takie podobne robilam do tarty cytrynowej
zaiste fantastyczne

tylko ze wylewa sie na tarte podpieczona i potem do piekarnika znow, nie na parze

ale na parze wersje też machnę, jako deser np.
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

justynaaaa2

#10
zjadłabym takich ciastek :) ale nie mam weny na robotę :(
trudno się je robi  :knuje:
i jeszcze jedna rzecz mnie intryguje w tych wszystkich cytrynowych przepisach  :hmm: jak do licha ja mam otrzeć skórkę z cytryny ??? :blush:

jo_miekka

justynaaaa2 zesterem albo na tarce
Ciastka są super, lemon curd jeszcze lepszy, a Wróbelkowi dużo piwa leję.

konwalia

no sparzyć i na tarce na drobnym oczku, potem wyciksasz sok, kroisz plasterki do herbaty

jo_miekka

Plasterków już nie kroisz, bo cały sok z cytryn idzie do kremu ;)

justynaaaa2

tarłam kiedyś na tarce na tych malutkich oczkach ale wszystko co się starło zostawało na tarce, to było tak drobne, taka miazga że nie dało się tego zeskrobać  :crazy: chyba musze poszukać cytryny o takiej grubej skórze, może wtedy pójdzie ;)

jo_miekka


justynaaaa2

#16
Cytat: jo_miekka w 21 Kwi 2010, 23:20:15
justynaaaa2 kup se zester
:knuje: idę googlać bo pierwsze słyszę ;)
fantastyczne  :thumbup: idę jutro do sklepu po cytryny i obierak :)
ile wychodzi mniej więcej tych ciasteczek z przepisu  :hmm:

jo_miekka


mada1981

robiłam te ciasteczka na Wielkanoc, pychota, zniknęly w minucie
wyszło mi 40 szuk

panikarola

taki?

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


i takie paseczki dodajesz do masy?

ja tarkuję na tej stronie co jej akurat nie widać lol

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

wrobelek0403

imo zester sie nie nadaje do curdu, bo to ma byc wlasnie drobniutko starte, hmmmm

Cytat: panikarola w 22 Kwi 2010, 09:40:26


ja tarkuję na tej stronie co jej akurat nie widać lol

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login



to tak jak ja, a potem przejezdzam nozem wzdluz wglebien i ostukuje tarke o miske i wszystko co starłam odzyskuje :D

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

panikarola

Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

jo_miekka

phi!
a ja mam grubo sterte i mi nie przeszkadza ;)

justynaaaa2

ej no ja sobie kupiłam sprzęcior a wy mi piszecie, że to się nie nadaje  walkiem
najwyżej posiekam jeszcze te paseczki :D
idę działać :)

jo_miekka

doskonale się nadaje, nie słuchaj ich ;)
zester obiera samo żółte, grubość czy długość paseczków nie ma żadnego znaczenia