Jabłecznik babci Zosi

Zaczęty przez sonja, 10 Lis 2009, 21:18:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sonja

Przepis na jabłecznik pochodzi od mojej ukochanej Babci, po której odziedziczyłam chyba zamiłowanie do pieczenia :) Jest pyszny i chyba dość oryginalny:

Składniki:
3-4 jajka
1 ¼  szklanki cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany + 1 łyżka
250 g rozpuszczonego masła
2 łyżeczki amoniaku (rozpouszczonego w małej ilości wody) i 1 łyżeczka proszku lub 2 łyżeczki proszku (i wtedy już bez amoniaku)
2 szklanki mąki
10-12 jabłek

Wykonanie
1.   Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i uprażyć.
2.   Jajka ubić z cukrem, dodać śmietanę, rozpuszczone masło, amoniak i proszek (albo sam proszek) oraz mąkę
3.   Dokładnie wymieszać mikserem, ciasto ma mieć konsystencję gęstszą niż kwaśna śmietana
4.   Więcej niż połowę ciasta wylać na dużą blachę i piec 20 min
5.   Wyjąć ciasto, położyć na nie jabłka i przykryć drugą częścią ciasta tym razem wymieszanego jeszcze z łyżką śmietany. Piec jeszcze pół godziny.

noki

a uprazyc to po prostu podsmazyc?

sonja

Tak, udusić, żeby były miękkie :)

jo_miekka

Cytat: sonja w 10 Lis 2009, 21:59:23
Tak, udusić, żeby były miękkie :)

Tak udusić, żeby nie oddychały :D

mayagaramond

Cytat: jo_miekka w 10 Lis 2009, 22:19:14
Tak udusić, żeby nie oddychały :D

wlasnie wyobrazilam sobie tlumaczenie na niemiecki: Äpfel würgen albo na angielski strangle apples lol lol lol
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

noki

:)
jak juz odzyskam smak i wech to wyprobuje. 

magoo

a gdzie foto?? ja jem oczami i musze to zobaczyc zeby do mnie przemowilo :)

suegro

"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

sonja

Magoo, proszę (nie potrafię robić zdjęć jedzeniu :( )

effik

sonja no co, fajna fotka :)  :beer:

mayagaramond

A jaka forma jest potrzebna?
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

giga

tak mnie kusi ten przepis, tylko muszę kupić jabłka..
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mayagaramond

sonja

mayagaramond wylicz pole :D myślę, że jak będzie trochę mniejsze to spokojnie się nada :)