Sernik z czekoladą i wiśniami

Zaczęty przez sonja, 07 Lis 2009, 19:08:16

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sonja

Przepis pochodzi stąd: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=19438&hl=sernik

Ja go zmodyfikowałam i proporcje są już moje:

250 g ciastek z czekoladą - ja dałam Złotokłose Sanu (244 g dokładnie ;) )
125 g rozpuszczonego masła
400 g kremowego serka
3/4 szklanki cukru pudru - spokojnie można dać 1/2 szklanki
1 łyzka soku z cytryny
3 łyzeczki żelatyny
125 ml wody
350 ml kremówki
0,5 litrowy słoik kompotu wiśniowego
2 łyżki czekolady w proszku

Wykonanie:

1. Ciastka ubić na proszek, wymieszać je dokładnie z masłem. Powstałą masą wyłożyć dokładnie tortownicę o średnicy 21 cm i włożyć do lodówki na ok. pół godziny

2. Serek ubić mikserem na puszystą masę, dodać cukier i sok z cytryny. Ubijać jeszcze trochę.

3. Rozpuścić żelatyną we wrzątku i odstawić do przestudzenia. Uwaga! Żelatyna musi być naprawdę chłodna, żeby nie zbryliła się natychmiast po dodaniu jej do masy.

4. Śmietanę kremówkę ubić

5. Połączyć masę z serków z żelatyną, dodać bitą śmietanę. Dokładnie wymieszać.

6. 1/3 masy wyłożyć na ciastka, położyć połowę wiśni, dodać drugą warstwę śmietany, położyć resztę wiśni, posypać czekoladą i reszta sera na wierzch. Odstawić do stężenia.

Polewa wiśniowa:

Sok spod wiśni
Łyżka mąki ziemniaczanej
Łyżka cukru pudru
Łyzka rumu

Sok, mąkę i cukier włożyć do garnka, mieszać gotując aż masa "zacznie bąblować" i zgęstnieje. Zdjąć z ognia i ostrożnie, bardzo ostrożnie (bo mi się zapaliło) dodać rum. Przestudzić i wylać na ciasto.

Oto zdjęcia poglądowe ;)

emcia

jo_miekka

sonja

justynaaaa2

sonja ile się jedzie do torunia ??? :knuje:
spodziewaj się mnie :D
wygląda obłędnie  :thumbup:

wrobelek0403

sonja a w wersji pieczonej nie masz takiego?? zjadłabym pieczony sernik ;)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

sonja

wrobelek0403 nie  :blush: ale może spróbuj sernikobrownie z tego przepisu, tylko dodaj wiśnie : http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,47107170,47107170.html  ręczę, że jest rewelacyjne

mayagaramond

Nie robilam, ale zamaisz zwyklej zelatyny polecam Gelatine Fix od Oetkera, dodaje sie ja bezposrednio do masy.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

rilla

hm sonja a jaki ma byc serek? bo jak piszecie w przepsiach to ja nigdy nie wiem:( dla mnie biały ser to taki twaróg, a to pewnie nie o to chodzi

sonja

Ja miała serek kanapkowo-sernikowy z Wielunia, ale sądzę, że każdy taki z "wiaderka" do sernika będzie dobry. Fajne są też firmy President. Tylko trzeba patrzeć czy w składzie nie ma soli, bo mimo nazwy naturalny można się naciąć :)

Maya, w PL niestety nie ma tego fixu. U nas nie wszędzie jest nawet żelatyna w listkach :(

mayagaramond

Cytat: sonja w 08 Lis 2009, 15:47:30Maya, w PL niestety nie ma tego fixu. U nas nie wszędzie jest nawet żelatyna w listkach

jak bede kiedys jechala do PL to ci przywioze :)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

sonja

mayagaramond  :aaaa: :aaaa: to ja Ci upiekę (zrobię) ciasto jakie sobie wybierzesz :D

wrobelek0403

sonja dzieki  :beer: na pewno wypróbuje  :jejeje:

Dodany tekst: 08 Lis 2009, 19:36:26

Cytat: rilla w 08 Lis 2009, 14:13:10
hm sonja a jaki ma byc serek? bo jak piszecie w przepsiach to ja nigdy nie wiem:( dla mnie biały ser to taki twaróg, a to pewnie nie o to chodzi

rilla, ja kupuje taki i uwazam ze jest nawet lepszy od presidenta  - gładziutki i gesty, a president jednak bardziej rzadki i grudkowaty.

http://www.starco.stargard.pl/download/delfiko_1kg.jpg
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

tusia

sonja, bombowo wygląda ten serniczek :thumbup:
Może namówię moją gigusię, aby go upiec w ten weekend :highfive:

Chociaż w planach mamy ciasto marchewkowe :hmm:
A co tam, można upiec dwa ciacha w czasie jednego weekendu :dance:
Prawda? ;D :mocking:
Życie jest dane człowiekowi tylko jeden raz, więc warto je przeżyć tak,
by nie odczuć męczącego żalu po latach spędzonych bez celu...