wyprawka dla malucha - koszty

Zaczęty przez zosia2007, 06 Lis 2009, 13:40:43

fasolka1980

Cytat: jowita w 05 Maj 2010, 13:43:49
 nie wiem dlaczego :P, ale sądze że jest to tekst sponsorowany  

wlasnie go przeczytałam - oczywiscie ze to tekst na zamówienie  

Tego typu materacem jest Mały VIP, materac termoelastyczny dla dzieci (zwróć uwagę na oddychający pokrowiec z funkcją szybkiego odparowania wilgoci). Więcej o tym materacu możesz dowiedzieć się tutaj: materace dla dzieci.

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

justynaaaa2

no fakt może i sponsorowany ;D co nie zmienia faktu, że argumentacja brzmi logicznie i na wielu stronach piszą podobne rzeczy ;)

OlaFasola

Z
Cytat: justynaaaa2 w 05 Maj 2010, 15:31:09
no fakt może i sponsorowany ;D co nie zmienia faktu, że argumentacja brzmi logicznie i na wielu stronach piszą podobne rzeczy ;)

Zgadzam się.

jowita

No nie
Cytat: justynaaaa2 w 05 Maj 2010, 15:31:09
Sprzeczać się nie będę bo się w temat średnio zagłębiałam, ale jeszcze niedawno w jakims programie telewizyjnym była mowa o tym że nawet w wózkach najlepsza jest twarda deska w gondoli, oczywiście poparte odpowiednią argumentacją.

OlaFasola

Cytat: jowita w 05 Maj 2010, 21:41:54Sprzeczać się nie będę bo się w temat średnio zagłębiałam, ale jeszcze niedawno w jakims programie telewizyjnym była mowa o tym że nawet w wózkach najlepsza jest twarda deska w gondoli, oczywiście poparte odpowiednią argumentacją.

A ja od 2 rehabilitatów, zupełnie niezależnie, wiem coś zupełnie innego. Nawet na rehabilitację noszę naszą miękką matę, żeby mały nie leżał na twardym łóżku do masażu. Co więcej rehabilitantka w szpitalu zaleciła w pierwszym miesiącu "gniazdowanie" dziecka w takie flakowatej poduszce, lub w "hamaczku", ale ten jest niedostępny w PL.

jowita

Tak jak już napisałam, specjalistą w tej dziedzinie nie jestem, ale jak jestem w stanie przyjąć że materac lateksowy i sprężynowy jest ok tak nigdy bym dziecku nie kupiła materaca tylko z gąbką w środku. Sama nie wyobrażam sobie spania na czymś takim.

OlaFasola

Cytat: jowita w 05 Maj 2010, 21:55:30nigdy bym dziecku nie kupiła materaca tylko z gąbką w środku

Gąbka gąbce nierówna ;)

aja

ja sobie nie wyobrazam teraz innego materaca niż lateksowy - zarówno dla mnie jak i dla małego

iksa_nl

wracajac do tematu wyprawki jako takiej: czy wyprawka dla dziecka "zimowego" jest inna niz dla "letniego" czy generalnie kupuje sie to samo?
wozek tez sie wybiera inny (inna buda?) czy to nie ma znaczenia?
dopiero zaczynam sie wgryzac w temat dzieciowy...

zuzia

iksa_nl
wyprawka jest nieco inna.
tzn. wózek generalnie taki sam (bo i tak zaczynamy od gondoli)
ale zimowe dziecko inaczej się ubiera niż letnie. letnie potrzebuje głównie bodziaków, rampersów etc (jeszcze zależy jak letnie). a dla dziecka zimowego to i kombinezon trzeba kupić. i jakiś śpiworek często jest potrzebny.
ale to w kwestii ubrań.
cała reszta jest raczej podoba.

nionczka

Cytat: iksa_nl w 07 Maj 2010, 12:38:40wracajac do tematu wyprawki jako takiej: czy wyprawka dla dziecka "zimowego" jest inna niz dla "letniego" czy generalnie kupuje sie to samo?wozek tez sie wybiera inny (inna buda?) czy to nie ma znaczenia?dopiero zaczynam sie wgryzac w temat dzieciowy...

sa roznice. Nawet pewnie w wyposazeniu pokoju :-)

Letnie dziecko jest moim zadniem latwiejsze (sama mam zimowe ;-))
Letniemu wystarczy przescieradelko, troche lekkich ubranek, jakas pieluszka, jakis kocyk. Na poczatek nie tzreba kupowac ani kombinezonów (ktorych potem prawie sie nie uzywa) ani poscieli ani nawet spiworków. Pewnie nawet tansza jest wyprawka dla takiego dziecka.

Generalnie musisz zwrocic uwage na 2 sprawy zwiazane z klimatem: Kiedy i gdzie rodzi sie Twoje dziecko (ja rodzilam w Hiszpanii i nijak sie mial nasz tamtejszy grudzien do grudnia polskiego) i jakie masz warunki w mieszkaniu (temperatura, wilgotnosc,  równiez na pojemnosc, etc). Zwroc tez uwage na Wasz styl zycia (czy spedzacie duzo czasu w samochodzie, w lesie, w podrozy) bo od tego bedzie zalezalo wiele zakupów.
Kazda liste wyprawkowa warto przeanalizowac pod katem wlasnych potrzeb i sytuacji. Czasem róznice sa ogromne (np. ja kupowalam odwilzacz powietrza podczas gdy dziewczyny tutaj o nawilzaczach rozprawialy).
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

ddu

zastanawiam się nad zakupem śpiworka zamiast normalnej pościeli.
taki maluch zupełny może w tym spać? czy np. śpi w rożku?

marax

ja kupilam 3 spiworki i moja za nic na swiecie nie chciala w tym spac. sa rozne dzieci najlepiej kupic jakis tani jak sie sprawdzi to wtedy inwestowac.

ddu

dzięki, marax. tak zrobię, polewam!

i można próbować od razu kłaść w śpiworku?

marax

mozna ale ja np kladlam w rozku .dziala tak samo jak spiworek ale dziecko jest jednak bardziej otulone a w poczatkowych dniach zycia dzieci lubia byc wlasnie takie otulone jak w lonie matki.

abkasia

ja tez w rozku przez pierwsz miesiac, albo i dluzej i mialam zwykly najtanszy rozek :)

mobka

ddu ale posciel to dopiero pozniej ci potrzebna bedzie. Dziecko i tak ma spac na plaskim, wiec poduszka zbedna, zamiast kldry kocyk jakis, wczesniej rozek i po bolu :) Ja bym posciel na ewentualne chrzciny sobie dopiero zazyczyla, ale ja wciaz nei wiem, czy chrzcic bede ;D Wiec na poczatek przescieradlo i rozek/kocyk ci wystarczy.

rilla

ja mialam dwa tanie rozki za 19 zł. Nei zniszczyły sie, ale uzywalismy jakies 3 tygodnie. Moim zdaniem lepiej 2 tansze na zmiane - nasz byl czesto obsikany na poczatku.

a spiworki 3 dostalismy:) na szczescie mały chce w nich spac.

Dodany tekst: 08 Maj 2010, 12:21:57

mobka dobrze mówisz! my mamy jeden taki grubszy kocyk - tez poprosilam o prezent i fajnie sie sprawdza. Poscieli ejszcze nie mamy. Ale np. nie chcialam poczatkowo ochroniacza, myslalam, ze bedzie zbedny. Pod koniec ciazy mamy mi jednak prosty uszyła. I bardzo sie ciesze, bo ran polozylam Małego z drugiej strony lozeczka i koszmarnie walił raczkami o szczebelki:/ takie ma długie raczki.

OlaFasola

Cytat: mobka w 08 Maj 2010, 13:19:05ddu ale posciel to dopiero pozniej ci potrzebna bedzie.

Zgadzam się, my jeszcze nie używamy. Mały śpi pod cieniutkim kocykiem, a jak ma cieplejszego pajaca to pod pieluszką flanelową, albo i bez.

nionczka

Cytat: ddu w 08 Maj 2010, 12:07:38zastanawiam się nad zakupem śpiworka zamiast normalnej pościeli.taki maluch zupełny może w tym spać? czy np. śpi w rożku?

ja uzywalam spiworków, ale tylko na poczatku bo pozniej irene dostawala histerii na widok czegos co ja w jakis sposob motalo.
Nie widzialam nigdy noworodków w poscieli, nie znalam rozków i myslalam, ze wszyscy i zawsze uzywaja spiworków bo wszystkie dzieci, ktorymi sie zajmowalam uzywaly. A tu sie okazalo, ze moje dziecko nie chce :-(
Wiec ja polecam, ale tylko na pierwszy okres bo potem dziecko moze sie stawiac.

Dodany tekst: 08 Maj 2010, 14:02:55

Cytat: mobka w 08 Maj 2010, 13:19:05ale ja wciaz nei wiem, czy chrzcic bede

O, myslalam, ze jestem odosobniona na strefie :-)

Dodany tekst: 08 Maj 2010, 15:04:30

Cytat: maraxela w 08 Maj 2010, 12:08:42ja kupilam 3 spiworki i moja za nic na swiecie nie chciala w tym spac. sa rozne dzieci najlepiej kupic jakis tani jak sie sprawdzi to wtedy inwestowac.

Ale nie chciala od poczatku czy pozniej zaczela sie stawiac?

ddu

ja rodzę w sierpniu, więc chyba faktycznie na początek kupię kocyk i ze dwa rożki
dzięki, baby. polewam!

siog

nionczka

Cytat: siog w 08 Maj 2010, 16:21:13co to sa rozki??

Takie kolderki zwijane jak becik. To sa rożki, nie rozki, ale ja znaków polskich nie mam

siog

Cytat: nionczka w 08 Maj 2010, 15:31:44
Takie kolderki zwijane jak becik. To sa rożki, nie rozki, ale ja znaków polskich nie mam

a po co to kupowac osobno? nie mozna kocykiem zamotac?

nionczka

Cytat: siog w 08 Maj 2010, 16:34:47a po co to kupowac osobno? nie mozna kocykiem zamotac?

No wlasnie mozna. Grubszy kocyk i juz :-) Ale to sie chyba wie dopiero jak sie ma dziecko ;-)