Kurczak pieczony by Siog:)

Zaczęty przez siog, 01 Lis 2009, 17:02:04

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

siog

Moj firmowy pieczony kurczak z ziemniakami i warzywami:) Jest pycha i super nadaje sie na jesienno-zimowe wieczory:)

potrzebujemy:

* caly kurczak
* maslo
* czosnek (kilka zabkow calych oraz ze 2-3 posiekane, ale kto jak lubi do smaku)
* estragon (tarragon) moze byc suszony moze nbyc swiezy
* cytryna
* oliwa
*pieprz
*sol (uzywam morska)

do warzyw:
*ziemniaki
*pieczarki (lub inne grzybki)
*cukinia
* tymianek (swieze galazki)
* pieprz
*sol (morska gruboziarnista)

Przygotowanie

Kurczaka umyc i wysuszyc. Srodek wysmarowac maslem wymieszanym z estragonem, sola i pieprzem. Wlozyc cala cytryne (przekluta nozem) i kilka zabkow czosnku. Gore tez wysmarowac takim maslem i natrzec posiekanym czosnkiem. polac lyzka oliwy. Wsadzic kurczaka na blache i owinac folia i wsadzic do pieczenia. Folie zdejmuje w polowie pieczenia.

Ziemniaki pokroic w cwiartki (duze, np 1 ziemniajk na 4 czesi) i wrzucic do gotujacej sie wody i gotowac ok 5 min. Cukinie pokroic, pieczarki na polowki. Przyprawic ziemniaki, cukinie i pieczarki sola i pieprzem. Dodac na blache wokol pieczacego sie kurczaka, dodac tez galazki tymianku. Polac sosem z kurczaka.

dragonfly

siog ja mam praktycznie identyczny przepis i mowimy na to "foolproof slow roast chicken" - nie moze sie nie udac   :mocking: :mocking: :mocking:

siog

Cytat: dragonfly w 01 Lis 2009, 17:20:27
siog ja mam praktycznie identyczny przepis i mowimy na to "foolproof slow roast chicken" - nie moze sie nie udac   :mocking: :mocking: :mocking:

dokladnie! zawsze sie udaje:)) Wszyscy nasi kumple uwielbiaja to danie. Ziemniaki i warzywa z galazkami tymianku wygladaja b.chic:) i zawsze podaje na bialych duzych talerzach, wiec caly wyglad jak z super restauracji, a naprawde za grosze zrobione danie  :rotfl:

p.s. top samo z moja zupa z cukinii. jest tak latwa i tania ale tak smaczna ze wszyscy mysla ze to niesamowite ciezkie i skomplikowane danie :)

magoo

ale mi zrobilyscie smaka na takiego kurczaka