Rybno-warzywne szaszłyki ładne

Zaczęty przez jo_miekka, 20 Paź 2009, 16:18:35

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jo_miekka

Filet z ryby opłukałam, odsączyłam, pokroiłam w sporą kostkę (ja miałam tilapię - ryba musi być z tych bardziej "zwartych", nie rozpadających się). Przyprawiłam solą, pieprzem, sokiem z cytryny, natką pietruszki, kapnęłam łyżkę oliwy, łyżkę sosu sojowego i łyżkę sosu rybnego. Zostawiłam na kilka godzin w lodówce.
Cukinię pokroiłam w sporą kostkę i zblanszowałam lekko razem z pieczarkami (kapelusze na pół, nóżek nie dawałam).
Ziemniaki ugotowałam i pokroiłam. Pomidora pozbawiłam gniazd nasiennych, pokroiłam.
Nabijałam na kije w kolejności dowolnej. Tam, gdzie pojawiała się ryba, nawijałam plastry chudego boczku wędzonego.
Nabiwszy wszystko, smażyłam na patelni grillowej, ale bardziej polecam piekarnik. Przed smażeniem posypałam jeszcze solą, pieprzem, suszonym rozmarynem i estragonem.

Wyszły szaszłyki cudne, delikatne i łagodne. Zupełnie inne niż klasyczne z papryką, cebulą (to mi jakoś do ryby nie pasowało).
Oczywiście wszelkie wariacje dozwolone.

Podałam z miksem sałacianym z miodowym dressingiem i buraczkami.
Na talerzu polałam miętowym sosem made by Lidl, który lepiej zrobić samemu, bo ten "letko" czuć płynem do naczyń ;)

Aha, ryby miałam 300g i wyszło mi 14 szaszłyków...

szelma

Zrobię niedługo :). Wyglądają przepysznie!

zosia2007

super :) chyba zrobie w weekend bo mamy miec gosci :)

tachogti

Typical sharp-shooting, hard-drinking, katana-wielding, happily divorced housewife :P

emcia

fascynujące czary-mary , lubię eksperymenty ;)

justynaaaa2

o właśnie kupiłam ten sos miętowy w lidlu wczoraj, bo mnie bardzo zaintrygował ;) ale nie mam pojęcia do czego go używać i jak to smakuje  :blush:

jo_miekka

justynaaaa2 ja też kupiłam z ciekawości. sztuczny jest jak jasny piorun, ale może się nada do marynaty jakiejś czy dressingu.

emcia

też kiedyś kupiłam, syfiasty jakiś był
wiem, że z baraniną się komponuje, no ale rozpowszechniać jedzenia owiec na tym forum chyba nie powinnam ;)

zosia2007

sos miętowy jest dobry do samosów :)

tachogti

kupilam patyki do nadziabywania szaszlykow  :point_lol: jakis poczatek jest :)

teraz pytanie, skoro tak zjechalyscie kupny sos mietowy,czy to jest dobry przepis na domowy:
# 3 garstki listków świeżej mięty
# 2 łyżki wody
# 1 łyżka cukru
# sól
# sok z cytryny lub ocet.
???  :hmm:
Typical sharp-shooting, hard-drinking, katana-wielding, happily divorced housewife :P

jo_miekka

tachogti no całkiem fajny sos z tego może wyjść :)

magoo

odswiezam :)
zrobilam niedawno, pieklam w piekarniku, sa suuuuperrrrrr, dawno nie zebralam tylku pochwal za dokonania kulinarne :D
:beer: dla autorki