Walczymy z bykami - wątek językowy

Zaczęty przez szelma, 16 Paź 2009, 16:24:52

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jo_miekka

szelma piona! Też mnie uderza, ale mi głupio było zwrócić uwagę.

szelma

No bo Ty jesteś fajna, to Ci głupio ;). A ja wiadomo, jaki mam wizerunek :D.
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

salsa

Cytat: szelma w 18 Maj 2012, 14:32:26jaki mam wizerunek .
ktory sama kreujesz na dodatek bo lubisz :D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

jo_miekka

szelma

Jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma :D.

golinda

Cytat: jo_miekka w 18 Maj 2012, 14:31:34Też mnie uderza, ale mi głupio było zwrócić uwagę.

no weź!

jo_miekka

Cytat: golinda w 18 Maj 2012, 13:45:24
no weź!

serio... bo są błędy błędy i są takie, które mnie aż onieśmielają :D

mayagaramond

U nas na studiach to byl byk, ale w mowie potocznej mysle, ze poprostu sluchacz moze nie zrozumiec, o jakie miasto chodzi ;)

Aachen - Akwizgran
Mainz - Moguncja
Freiburg - Fryburg (Bryzgowijski lol).

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

szelma

W sensie że zrozumie Aachen czy Akwizgran? Bo ogólnie to śmiem twierdzić, ze Akwizgran zbija z tropu jednak. To wyzszy stopien wtajemniczenia ;). Tak jak nie mowie, ze jadę do Lowanium tylko do Leuven. Nawet z Gandawą można mieć problem.

zuzia

mayagaramond

Cytat: jo_miekka w 17 Maj 2012, 07:41:56
cielisty!

Ale cielisty kojarzy się z cielistymi rajstopami, a nie hollywoodzkim blichtrem i czerwonym dywanem ;);)

Dodany tekst: 22 Maj 2012, 21:25:49

Cytat: szelma w 22 Maj 2012, 19:41:00
W sensie że zrozumie Aachen czy Akwizgran? Bo ogólnie to śmiem twierdzić, ze Akwizgran zbija z tropu jednak. To wyzszy stopien wtajemniczenia ;). Tak jak nie mowie, ze jadę do Lowanium tylko do Leuven. Nawet z Gandawą można mieć problem.

Akwizgran i Gandawa. Lowanium nie znam, ale Leuven też nie ;)

Aachen  to chyba tylko mówimy my, Polacy mieszkają te DE ;) Wole jechać do Akwizgranu niż do Aachen, bo przy Pym od razu słychać, ze to stare miasto, i ze do Karola jade ;) To samo z Trewirem ;)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

Helena

kurde skąd te nazwy???? jak jeszcze pracowałam w transporcie to zawsze uzywalismy nazw w oryginale
w życiu bym nie skojarzyła ze Aachen to Akwizgran !

mayagaramond

To nazwy historyczne, w transporcie używasz nazw w oryginale, żeby uniknąć pomyłek, ale zasada jest taka, żeby stosować odpowiedniki.
I dlatego ja rozmawiając po niemiecku zawsze powiem Breslau albo Danzig ;)

Helena

mayagaramond a tak z ciekawosci Akwizgran dawniej po niemiecku tez sie nazywał Akwizgran???

szelma

Cytat: mayagaramond w 22 Maj 2012, 22:19:18Aachen  to chyba tylko mówimy my, Polacy mieszkają te DE

No wiesz - nie poczuwam się do mieszkania w DE, mówię Aachen, wiem, co to Akwizgran, ale i tak mówię Aachen, bo nie piszę słownie doktoratu tylko komunikuję się z ludźmi, a nazwa Akwizgran, Trier czy Lowanium dużo nie mówi.

A z Breslau i Danzig - cóż, nie używam, bo nie lubię :P. Mają dla mnie konotacje historyczne i po angielsku stanowczo odmawiam używania tych niemieckich nazw. Tak mam :P.

Dodany tekst: wto, 22 maj 2012, 20:48:24

Cytat: Helena w 22 Maj 2012, 22:46:58a tak z ciekawosci Akwizgran dawniej po niemiecku tez sie nazywał Akwizgran???

To są stare łacińskie nazwy. Aquisgranum. A po francusku jest jeszcze lepiej - Aix-la-Chapelle :D. I dojdź tu, co jakie miasto chodzi :D.

Helena

szelma rzeczywiscie bym nie wpadła na to

i tak zawsze sie smieję jak widze francuski adres lieu de cośtam
kierowcy za chiny nie umieją takich adresów znalezc

szelma

To jak w BE niektóre nazwy po francusku i po niderlandzku :D. Luik i Liege, Mechelen i Malines, Doornik i Tournai oraz moje ulubione - 's Gravenbrakel i Braine-le-Comte :D.

Helena

i potem sie dziwic ze w GPSie nie ma :):):)

mayagaramond

szelma a co ma do tego doktorat?? Miasta też mają swoje odpowiedniki, dlatego jeżdżę do Rzymu i Paryża albo do Wrocławia ;) Tudzież fahre nach Rom oder Warschau.

Uwagi o używaniu niemieckich odpowiedników w angielskim nie rozumiem, skoro są niemieckie to używa się ich w niemieckim, a nie angielskim. 

szelma

Cytat: mayagaramond w 22 Maj 2012, 22:59:23Uwagi o używaniu niemieckich odpowiedników w angielskim nie rozumiem, skoro są niemieckie to używa się ich w niemieckim, a nie angielskim.

Wiele osób używa Breslau i Danzig też w angielskim, bo jednak łatwiej niż Wrocław i Gdańsk. Ale nie pochwalam i nie używam sama.

Dodany tekst: 22 Maj 2012, 22:05:05

Cytat: mayagaramond w 22 Maj 2012, 22:59:23dlatego jeżdżę do Rzymu i Paryża albo do Wrocławia

Ale że Rzym, Paryż i Nowy Jork to wiadomo, a Akwizgran, Gandawa i Trewir to już raczej ciężej i mało kto wie. Więc nie będę szpanować mało znanymi nazwami, skoro ludzie ich nie rozumieją.

wrobelek0403

Cytat: szelma w 22 Maj 2012, 21:52:30
To jak w BE niektóre nazwy po francusku i po niderlandzku :D. Luik i Liege, Mechelen i Malines, Doornik i Tournai oraz moje ulubione - 's Gravenbrakel i Braine-le-Comte :D.

lol lol lol
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

mayagaramond

Cytat: szelma w 22 Maj 2012, 23:01:29a Akwizgran, Gandawa i Trewir to już raczej ciężej i mało kto wie. Więc nie będę szpanować mało znanymi nazwami, skoro ludzie ich nie rozumieją.

Szpanowac?? O Akwizgranie i Trewirze uczylam sie w liceum. O tym, ze Akwizgran to Aachen dowiedzialam sie sporo pozniej ;)
Chcialabym tez uslyszec jak Polak nieznajacy niemieckiego wymawia nazwe "Trier" ;)

brawurka

półtora tygodnia
półtorej godziny

wiem, ze już było, ale  ;)

yoy

mam pytanie.
czy mozna uzyc wołacza w odniesieniu do ników (np. z formum)?
chodzi mi szczegolnie o takie "odimienne", typu kasia-kasiu, zuzia-zuziu, ziuta-ziuto, abkasia-abkasiu (mam nadzieję że sie nie gniewacie dziewczyny za uzycie Waszych ników do przykładu ;))