Walczymy z bykami - wątek językowy

Zaczęty przez szelma, 16 Paź 2009, 16:24:52

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wrobelek0403

Cytat: golinda w 22 Lut 2012, 15:02:41pluralia tantum

golinda, za takie słowa mozna w niektorych srodowiskach zarobic w pysk lol lol bo a nuż kogos obrazasz lol lol
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

golinda

Cytat: wrobelek0403 w 22 Lut 2012, 20:09:49bo a nuż kogos obrazasz

w tych środowiskach to prędzej "nóż" :D

wrobelek0403

Cytat: golinda w 22 Lut 2012, 20:24:59
w tych środowiskach to prędzej "nóż" :D

chyba nóż pod żebro :D :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

wrobelek0403

kasiad

Cytat: suegro w 22 Lut 2012, 14:43:05
Nie ma czegoś takiego jak perfum, są perfumy!

Aż sprawdziłam  ;)  10 minut wcześniej napisałam zosi na Plotach, że premia będzie na nowy perfum, bo myślałam, że to jasne, że napisałam to celowo  ;) Po polsku nie pisze się raczej też helloł, gupia, czy haj fajf, a wszyscy wiedzą, że to tak chyba w ramach urozmaicenia  ;)

emcia

Cytat: kasiad w 23 Lut 2012, 07:33:02
Aż sprawdziłam  ;)  10 minut wcześniej napisałam zosi na Plotach, że premia będzie na nowy perfum, bo myślałam, że to jasne, że napisałam to celowo  ;) Po polsku nie pisze się raczej też helloł, gupia, czy haj fajf, a wszyscy wiedzą, że to tak chyba w ramach urozmaicenia  ;)
nie wszyscy ;)

Cytat: emcia w 22 Sty 2012, 18:16:51
dziś rano doznałam szoku językowego :D
mignął mi program "Pytanie na śniadanie", w którym jakiś specjalista doradzał "jak wybrać dobry perfum"  :ohboy:
myślałam, że mam omamy słuchowe...ale nie...Pani Carlos powtórzyła to kilkakrotnie, za nią jej kolega i ten ekspert nieszczęsny
wpadka na całego, nawet się nie gapnęli

kasiad

Cytat: emcia w 23 Lut 2012, 07:49:34
nie wszyscy ;)

emcia wiem, że nie wszyscy  ;) ale np. su tak pisze, a mój perfum wytyka   ;) a ja to napisałam celowo  ;) widać nie mogłam

suegro

"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

iksa_nl

Cytat: wrobelek0403 w 22 Lut 2012, 20:43:21chyba nóż pod żebro
kiedys slyszalam, ze w wyrazeniu "nóż w brzuch" mozna bylo zrobic najwiecej bykow: nusz f pżóh
troche naciagane pewnie ;)

konwalia

mnie żaden błąd nie zdziwi, po tym jak kolega w szkole napisał jaszczomp na dyktandzie

golinda

Cytat: iksa_nl w 23 Lut 2012, 09:36:46troche naciagane pewnie

trochę?!?
kto mówi brzuch przez "p"?
chyba analfabeta nie wie, że przyimek w to w, a nie f

golinda

Cytat: konwalia w 23 Lut 2012, 09:39:42mnie żaden błąd nie zdziwi, po tym jak kolega w szkole napisał jaszczomp na dyktandzie

to akurat nic zadziwiającego, bo przecież w tym wyrazie zachodzi kilka procesów fonetycznych i wymawiamy zupełnie inaczej niż piszemy

aniak1211

Z tymi perfumami to tez zawsze mam problem:D
Chce kupic perfumy?
Dla mnie to brzmi jakbym chciala kilka sztuk:D
Musze kupic perfum-jakos mi lepiej pasuje-wiem ze zle;)
Tak samo mam problem z pomarancza/pomaranczem:D zaczne mowic orange :D

rudasekawf

Cytat: konwalia w 23 Lut 2012, 09:39:42mnie żaden błąd nie zdziwi, po tym jak kolega w szkole napisał jaszczomp na dyktandzie
mnie też nie, po słowie ruszczka :)

jo_miekka

aniak1211 a jak chcesz kupić spodnie? Lub szukasz drzwi? A może potrzebujesz nożyczek?
Te rzeczowniki po prostu mają wyłącznie liczbę mnogą. I koniec. :D

ddu

ja podtrzymuję, że moje błędy możecie poprawiać

miałam w liceum takiego kolegę, bardzo inteligentny, świetny z matematyki, chemii...
nasza wychowawczyni, polonistka załamana oddaje wypracowania. artur napisał "sprzeciwiał się złó"
artur, jak to??!!
pani profesor, no przecież się wymienia na "o"! złó- zło!

no. wymienia się

golinda

Cytat: ddu w 23 Lut 2012, 10:59:59ja podtrzymuję, że moje błędy możecie poprawiać

no widzisz, ja poprawiam - i to od jakiegoś czasu głównie tutaj, a potem słyszę, że jedną i drugą to wkurwia...

w sumie..., ja błędów nie robię, więc...
a jako komuś zwracam uwagę, to nie żeby mu przyjebać, tylko żeby więcej błędów nie robił
no ale skoro to wkurwia... :crazy:

ddu

golinda, dlatego właśnie napisałam. możesz mnie poprawiać do woli ;)

golinda

mayagaramond

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

Kasia

Cytat: aniak1211 w 23 Lut 2012, 10:43:55Z tymi perfumami to tez zawsze mam problem:D

ja tak mam z dworem ;)

no nie pasuje mi to na dworzE
powinno być na dworzu bo na powietrzu lol

no ale mówię juz dworze, przynajmniej się staram :D

ishka82

golinda, mnie możesz poprawiać, zdaję sobie sprawę, że robię masę byków, chociaż już chyba i tak mniej niż wcześniej ;) wg mnie ten wątek jest bardzo pouczający :)

ddu

ja mam kłopot z "na dworze". 
słuchajcie, a "por" to jest por, nie pora? prawda?
u nas ostatnio w sklepach wysyp informacji typu " pora - 3 zł"

jo_miekka

Pewnie, że por!
Pora na telesfora :D