Walczymy z bykami - wątek językowy

Zaczęty przez szelma, 16 Paź 2009, 16:24:52

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ishka82

Cytat: golinda w 17 Sty 2012, 09:57:12
napisał, ale paluchem nie będę pokazywać ;)

ja też nie będę paluchem wskazywać ;) a napisał i to nie raz ;)

Kasia

ok ok sorki za to że drążę ale po prostu nie moge sobie wyobrazić ze ktoś tak NIESPECJALNIE zastapił czego z dlaczego ;)

Dodany tekst: 17 Sty 2012, 11:13:24

Cytat: jo_miekka w 17 Sty 2012, 10:57:34
ja często tak mawiam, pisuję

no bo to musi byc tak napisane, powiedziane ;) inaczej by efektu nie było ;)

wrobelek0403

Cytat: golinda w 17 Sty 2012, 10:52:12
przy ul. Droga Dębińska

odmieniałabym tylko słowo ulica

dzieki :)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

rudasekawf

Cytat: Kasia w 17 Sty 2012, 10:54:28naprawdę ktoś użył "czego" błędnie? a nie czasem na zasadzie "czego ryczy?"
to mi tak pachnie moim śląskim gadulstwem :/

suegro

Oj, "czego" się dość często pojawia. ;)
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Kasia

kurdę no aż nie mogę uwierzyć lol tzn. wierzę wierzę ze to sie piojawia ale teraz jakos zobrazowac sobie nie mogę lol
"czego kupiłaś zielona sukienkę?"

zwierzatko_mojej_mamy

ja pisuje krocej, ale jest to "czemu" ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

Kasia

no to własnie pytałam i jednak  o czemu nie chodzi ;)

zwierzatko_mojej_mamy

no nie wliczam oczywiscie "czego ryczy" wspomnianego przez jo, bo to inna bajka ;)

www.annawilk.pl

suegro

To wyślę pw jak się pojawi. :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Bójcie się! :D

Józef Piłsudski

ishka82

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 17 Sty 2012, 14:20:37
no nie wliczam oczywiscie "czego ryczy" wspomnianego przez jo, bo to inna bajka ;)
to rzeczywiście inna bajka :) ja miałam na myśli używanie "czego" w pytaniach, gdzie powinno być "dlaczego", ewentualnie "czemu" ;) razi mnie to i tyle...nie chciałam wywoływać wielkiej dyskusji, bo sama pewnie robię sporo byków ;)

suegro

Cytat: ishka82 w 17 Sty 2012, 14:29:01razi mnie to i tyle...nie chciałam wywoływać wielkiej dyskusji, bo sama pewnie robię sporo byków

Dyskusja to przecież nic złego. :highfive:

Józef Piłsudski

mayagaramond

Cytat: mignon w 16 Sty 2012, 09:21:33W Poznaniu się "robi łóżko"

to pewnie kalka z niemieckiego "Bett machen" :)

Dodany tekst: 17 Sty 2012, 14:45:14

Cytat: wrobelek0403 w 16 Sty 2012, 13:54:44dla mnie to nie jest to samo, co dostałam prezent wink tylko np. dostałam wysypki/kataru czyli zachorowałam i wtedy jest w dopełniaczu.

zgadza sie:

http://adonai.pl/nauka/?id=27

Tytułowy czasownik dostać zwykle występuje w połączeniu z rzeczownikami w bierniku (kogo? co?) i oznacza otrzymanie czegoś materialnego, np. dostać prezent / spadek itp. Jeśli jednak mamy na myśli jego znaczenie przenośne, wówczas musimy użyć dopełniacza (kogo? czego?), np. dostać kataru / grypy itp.

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

wrobelek0403

golinda no ale zgodzisz sie ze mna, co innego nieeleganckie, a co innego niepoprawane :)

ja sie przyznaje, ze czasem pisze :mnie: albo :mię: zamiast :mi: ale robie to celowo, taka maniera powiedzmy ;)

Dodany tekst: 17 Sty 2012, 17:06:48

a juz tylko wspomne, ze nie gadam o okresie w eleganckich rozmowach, a strefe ciezko nazwac wersalem ;)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: wrobelek0403 w 17 Sty 2012, 17:06:02a juz tylko wspomne, ze nie gadam o okresie w eleganckich rozmowach, a strefe ciezko nazwac wersalem
phi !! foch!!! lol lol

www.annawilk.pl

wrobelek0403

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 17 Sty 2012, 17:30:17
phi !! foch!!! lol lol

no dajze babo spokoj bighug , moge zaczac ę,ą. ale jak mam czasem taką ochote rzucic kurwa, no i po wersalu :D :D

magdalinska

"mamy kontrole z ...."  czy "mamy kontrol z ......" ?

jo_miekka

mayagaramond

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

magdalinska

:beer:
jo nie wiem :D gdzies tak chyba słyszłam  :hmm:

magdalinska

kurde, człowiek nawet sie zapytac nie moze, zeby błedów nie robic  :foch: :foch: :foch:

magdalinska

ja sie obraziłam  :foch:

PS no własnie, moze słyszałam to w naszym biurze rach., tam są takie dwie starej daty ksiegowe

mayagaramond

magdalinska  :hugsurprise: :hugsurprise: :hugsurprise:

przepraszam... Nie gniewaj sie :) :) :)

jo_miekka

Cytat: golinda w 18 Sty 2012, 09:36:25
a nie słyszałaś nigdy "byłą u nas kontrol"? lol

no pewnie, że słyszałam i zawsze zadawałam to samo pytanie lol
magdalińska, pani się obraża, to super, ze pani pyta! ja jestem złośliwa zołza!

magdalinska