Walczymy z bykami - wątek językowy

Zaczęty przez szelma, 16 Paź 2009, 16:24:52

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zuzia

Cytat: Kasia w 02 Gru 2011, 14:47:33
jesuu ja dzisiaj na nk zobaczyłam podpis pod zdjęciem "ja z córko" brrrrrrrrrrrrrrrrr
a może pani nie wymawia "ą" i wyrzuciła je z pamięci? lol
miałam taką lektorkę niemieckiego
do dzisiaj pamiętam fragment dyktanda: "między szafko rogowo a zmywarko stojo stolki" :crazy:

mayagaramond

Cytat: jo_miekka w 02 Gru 2011, 15:10:21to co? może będziemy jednak wytykać na plotach?

nie wiem czy to dobry pomysl. Moze lepiej na pw?

Wyobrazcie sobie rozmowe, podczas ktorej ktos, kogos poprawia. Mnie by to bardzo irytowalo, gdyby ktos przerwal mi w pol zdanie, zeby mi powiedziec, ze uzylam nie tego rodzajnika. Moze mi to powiedziec pozniej. Zreszta ja tez nikogo w trakcie rozmowy nie poprawiam.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

elve

To ja poproszę by mnie poprawiać, nawet na plotach

jo_miekka

Cytat: mayagaramond w 04 Gru 2011, 15:01:32nie wiem czy to dobry pomysl. Moze lepiej na pw?
no coooo ty, żartowałam!

mayagaramond

Cytat: jo_miekka w 04 Gru 2011, 18:22:22
no coooo ty, żartowałam!

aha, myslalam, ze to na powaznie lol lol lol. Taki kaganek oswiaty, tfu, ortografii ;)

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

jo_miekka

no ja w rozmowie zawsze poprawiam
nie złośliwie, ale właśnie tak z kagankiem... się powstrzymam chyba następnym razem z uwagi na to, co napisałaś wyżej...

mayagaramond

Cytat: jo_miekka w 04 Gru 2011, 18:53:44nie złośliwie, ale właśnie tak z kagankiem... się powstrzymam chyba następnym razem z uwagi na to, co napisałaś wyżej...

ja wiem, ze ty nie zlosliwie i nie z potrzeby pokazania "a ja wiem, jak jest poprawnie" lol. Uwazam, ze z jednej strony poprawianie jest dobre, bo tak sie czegos uczymy, ale jak mi ktos przerwie jak cos opowiadam, zeby mnie poprawic to pomysle, ze moj rozmowca jest srednio zainteresowany, tym co mowie...

W nauce jezyka notoryczne poprawianie moze tylko zniechecic ucznia. Moj nauczyciel angielskiego najpierw wysluchal calej wypowiedzi notujac bledy i dopiero jak ktos skonczyl mowic, poprawial.

mayagaramond

Cytat: golinda w 04 Gru 2011, 19:55:36
no ale jak się pisze i wysyła post to jest to skończona wypowiedź, prawda? ;)

prawda :) Ale nadal uwazam, ze tak sie po prostu  nie robi :) Nie jestesmy w szkole. I o ile podoba mi sie idea watku o poprawnym jezyku, to jestem na nie, jesli chodzi o poprawianie bezposrednio w danym watku.

jo_miekka

Cytat: mayagaramond w 04 Gru 2011, 19:35:44jak mi ktos przerwie jak cos opowiadam

wiem wiem wiem  :blush:

mayagaramond

jo_miekka

Chyba ja.

Nazywam się jo i przerywam ludziom WIECZNIE...

emcia

Cytat: jo_miekka w 05 Gru 2011, 15:10:24
Chyba ja.

Nazywam się jo i przerywam ludziom WIECZNIE...
to byśmy pogadały :D

mayagaramond

No mnie autentycznie krew zalewa, jak mi ktos przerwa... 

Troche mi glupio, ze tak tego nie znosze i odpowiednio reaguje, no ale z drugiej strony, wystarczy dac mi skonczyc lol lol lol

mayagaramond

Cytat: golinda w 05 Gru 2011, 16:01:01
a jak reagujesz? bo ja kulturalnie staram się wysłuchać tej wtrąconej opowieści, ale jakoś mi nie teges, że ktoś mnie tak traktuje

wkurwiam sie :) Ogolnie b. nieladnie sie zachowuje ;)

mayagaramond

Cytat: golinda w 05 Gru 2011, 16:17:28no ale co mówisz? np.: weź się zamknij, jeszcze nie skończyłam!

w rozmowie np. na spotkaniu w pracy ok
ale w fajnej rozmowie towarzyskiej robi się niemiło i już ulatuje gdzieś urok całej historii

lol lol nie, ale czasem pytam czy moge skonczyc, jak jestem w dobrym humorze i jeszcze nie wkurwiona to powiem "dajcie mi tez cos powiedziec", jak przestaje mnie to bawic to patrze wzrokiem bazyliszka albo w ogole przestaje brac udzial w rozmowie.

Jestem niestety wybuchowa (ale nie w pracy;) ), ale z drugiej strony strasznie nie lubie sie przekrzykiwac i walczyc o glos. Ale przyznam tez, ze kiedys chyba strasznie ludziom przerywalam ;)

mayagaramond

Tez mi sie wydaje, ze juz nie przerywam, ale czasem mam wrazenie, ze nie dojde do slowa, jesli nie przerwe lol lol

Temat przerywania w trakcie wypowiedzi rozmowcy to ciekawy temat badan w komunikacji miedzykulturowej ;)

goga

mi,mnie - w jakim kontekście piszemy itp. - było dziś na próbnym teście gimnazjalnym :)
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

jo_miekka

Goga nie pyta, pisze tylko, że było na teście dla gimnazjalistów;)
I dobrze! Może chociaż kilku zapamięta.

salsa

faktycznie :D :D :D o maj gat wąłsnie cos mi nie pasowało jak pisałam to słowo ale nie podkresliło :D :D buahahaha
ide poprawić
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

kotabma

a mnie zastanawia kasza manna i jej odmiana :D
daje dziecku kaszkę manną czy kaszkę mannę
hmmmmm?
spotkalam w uzyciu obie formy

jo_miekka

bo ludzie odmieniają tak, jak każdą inną kaszę ;)

mayagaramond

Cytat: jo_miekka w 09 Gru 2011, 12:10:52bo ludzie odmieniają tak, jak każdą inną kaszę

czyli teraz bedzie "Kaszkę jęczmiennę? lol lol