Walczymy z bykami - wątek językowy

Zaczęty przez szelma, 16 Paź 2009, 16:24:52

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

szelma

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 02 Lis 2010, 16:33:40ale ja nie mam krola, to juz musze mowic stolec tylko na kupe

Musisz zostać rojalistką :D. Zapisz się do Polskiego Ruchu Monarchistycznego i walcz, walcz o stolec! :D

salsa

śmieszna ta rozmowa ;) przeciez jak jednemu sie podoba stolec czy genialny niech mowi stolec genialny a jak woli wspaniały tron to tez jego wybór ;)

dopóki mowi/uzywa poprawnie  to jest mi ganz egal :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

nionczka

Czy przed że stawia się przecinek?

nionczka

Cytat: golinda w 12 Lis 2010, 10:13:30
tak, ale też zależy od kontekstu

Kurczę, widziałam mój artykuł poprawiony przez redaktorkę i zniknęły chyba wszystkie przecinki przed że. Mi się to nie podoba, ale ja się nie znam, nie potrafię pisać i od 15 roku życia nie uczyłam się po polsku. Więc nie wiem... Trzeba będzie poczytać.

szelma

Kontekst to podstawa ;). Bo ogólnie to przed "że" stawiamy przecinek, ale przed niektórymi "że" jednak nie. Na przykład:
Powiedział mi, że przyjdzie o 7 i że przyniesie ciasto. ;)

nionczka

Dzięki dziewczyny. Jak już wyjdzie artykuł to same ocenicie.
Jeśli chodzi o interpunkcję to ja to "bardziej czuję niż wiem" ;-)

szelma

nionczka, szczerze powiedziawszy, to Twoje "bardziej czucie" widać w rzeczy samej ;). Daj znać, kiedy artykuł będzie dostępny, bo jestem ciekawa, co ta redaktorka tam zrobiła ;).

sonja

Ja na przykład bojkotuję przecinki. I pod względem interpunkcji najbardziej kocham włoski :D

szelma

A ja kocham przecinki i uwielbiam angielski, bo tam można ich nastawiać, ile tylko dusza zapragnie :D.

sonja

szelma spodobałby Ci się rosyjski, roi się od przecinków aż (nie)miło  :crazy:

nionczka

Cytat: szelma w 12 Lis 2010, 10:28:31nionczka, szczerze powiedziawszy, to Twoje "bardziej czucie" widać w rzeczy samej . Daj znać, kiedy artykuł będzie dostępny, bo jestem ciekawa, co ta redaktorka tam zrobiła .

Na strefie i na blogu to ja piszę jak leci. Często nawet nie patrzę co tam jest. Ale jak już coś piszę na serio to myślę, stawiam przecinki i inne znaki i ogólnie analizuję czy to ma sens czy nie. I wtedy nie jest najgorzej ;-)

mayagaramond

Cytat: szelma w 12 Lis 2010, 10:17:45Kontekst to podstawa wink. Bo ogólnie to przed "że" stawiamy przecinek, ale przed niektórymi "że" jednak nie. Na przykład:
Powiedział mi, że przyjdzie o 7 i że przyniesie ciasto.

przecinek stawiamy zawsze odzielając zdanie podrzędne od nadrzędnego. Jeśli "że" wprowadza zdanie podrzędne, musi byc oddzielone przecinkiem. W Twoim przykladzie nie musi, bo zdanie podrzędne już jest odzielone.

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

szelma

W rzeczy samej. Ogólnie chodziło mi o to, żeby pokazać, że nie można powiedzieć, że "zawsze stawiamy przed że przecinek". Bo potem ludzie piszą "mimo, że" i tym podobne rzeczy ;).

mayagaramond

Cytat: szelma w 12 Lis 2010, 11:49:52
W rzeczy samej. Ogólnie chodziło mi o to, żeby pokazać, że nie można powiedzieć, że "zawsze stawiamy przed że przecinek". Bo potem ludzie piszą "mimo, że" i tym podobne rzeczy ;).

zgadza sie.

Nie zebym byla jakis specem od przecinkow, ale zdanie nadrzedne od podrzedne jeszcze odroznie;D

Sa tez zwiazki frazeologiczne, w ktorych  nie uzywa sie przecinka:

Nie wiadomo po co tam polazl

Ale: Nie wiem, po co tam polazl

Nie wiadomo kiedy zaczela sledzic meza (czyli niepostrzezenie)

Ale: Wysoki Sadzie, nie wiadomo, kiedy pozwana zaczela sledzic meza.

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

malybob

To ja jeszcze w kwestii przecinkowej dot. "ze" dodam, ze czestym bledem jest wciskanie przecinka miedzy "dlatego ze".

wrobelek0403

a ja wlasnie czytam apelacje adwokata idioty i na słowo "istotny" dostaje juz białej goraczki :crazy: :crazy: pan mecenas uzywa go jako synonimu słowa "przedmiotowy" "bedacy przedmiotem rozpoznania/analizy",

i tak 14 razy na kazdej stronie, a stron mam 50 :headbang: :headbang:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

mignon

Cytat: szelma w 12 Lis 2010, 11:49:52Bo potem ludzie piszą "mimo, że" i tym podobne rzeczy

też mnie trafia na widok "mimo, że", "chyba, że"
ja jestem zboczona na punkcie przecinków, ale polska interpunkcja często jest niejasna i sama błądzę ;D

salsa

Strefowy dzien bez ortografi :D to brzmi jak światowy dzien bez majtek lol

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

rudasekawf

Cytat: golinda w 18 Sie 2011, 11:58:02reszty nie będę pisać, bo mi się nie chce, ale czasem odnoszę wrażenie, że dla większości internet jest miejscem bez zasad

Zgadzam się, że starać się pisać poprawnie i z zachowaniem zasad ortografii. Sama często piszę bez polskich znaków ąęóżź, jak to ja :0 mam tysiąc myśli i za szybko piszę :P i wychodzi co wychodzi. Jakoś się tym nie stresuje :P

To kiedy ten dzień bez ortografii?:P:P

abkasia

ja sie nauczylam pisacv w ogóle :D

ja mam dysortografie i prosze mnie nie bic! :D
staram sie :D

konwalia

jua aktualnie robie byki i nie uzywam polskich znaków prawie, bo strefuje z mała na cycku :D

abkasia

magdalinska

abkasia ale masz to jakos stwierdzone? bo po marax widac od razu (chyba ze myle pojecia, bo w sumie nie wiem co marax ma), a ty jednak robisz te błedy duuuuuzo rzadziej, w sumie sporadycznie

emcia