Walczymy z bykami - wątek językowy

Zaczęty przez szelma, 16 Paź 2009, 16:24:52

mayagaramond

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

salsa

golinda mnie tez wkurza to akcentowanie
pamietam jak młody Stuhr opieprzył Wojewódzkiego w jego programie, ze zle akcentuje w języku polskim a jako publicysta i osoba medialna powinien robic to poprawnie
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

mobka

Maya, dzieki. Kumam juz i dziwne, ze wczoraj nie skumalam. Bo dzis mi sie to oczywiste wydaje :D

nionczka

Cytat: golinda w 22 Cze 2010, 11:02:13cholera mnie bierze jak to słyszę!w naszym języku występuje akcent paroksytoniczny, a ja wszędzie słyszę proparoksytoniczny - i jeszcze niektórym się wydaje, że są mega poprawni!

szczegolnie w slowie prezydent

mayagaramond

Cytat: nionczka w 22 Cze 2010, 15:46:36
szczegolnie w slowie prezydent

ale obecna norma jezykowa dopuszcza tez akcent na drugiej sylabie od konca.

– zwyczajowo (m.in. wzorując się na wymowie obcojęzycznych pierwowzorów słów polskich) pojedyncze rzeczowniki obcego pochodzenia (reguła, minimum, prezydent, Rzeczpospolita – łac. res publica, uniwersytet – łac. universitas), choć współczesna norma dopuszcza w ich wypadku także akcent na drugiej sylabie od końca;

http://poradnia.pwn.pl/lista.php?kat=2&szukaj=akcentowane

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

mignon

golinda, przypomniało mi się i skojarzyło z twoim wywodem o akcentach :D

Marek Kondrat - monolog! Wybitne!

szelma

Często spotykany błąd, ale łatwy do wytłumaczenia (chyba ;)). Otóż wiele osób pisze ładnie i z rispektem "Tobie, Ci, Wam" i tak dalej. I "Ci" staje się problemem, kiedy używane jest jako wskazanie "ci dwaj chłopcy, ci nieuczesani mężczyźni" itd. W takiej konstrukcji piszemy "ci" małą literą, bo nie musimy okazywać szacunku ;). Ot, tyle.

mignon

a mnie wkurza, ale w mowie, że coś się wydarzyło w "dwutysięcznym piątym"... przecież nie mówimy, że urodziliśmy się w tysięcznym dziewięćsetnym osiemdziesiątym drugim ;D

wczoraj nawet w Faktach o tym było, ale akurat Fakty są na tak żenującym poziomie jeśli chodzi o język, że nie powinny innym wytykać ;)

Kasia

a ja byłam nieswiadomo tego błedu z dwutysiecznym i nawet nie wiem czy tak nie mówiłam :blush:

mignon

Cytat: Kasia w 07 Lip 2010, 12:36:19
a ja byłam nieswiadomo tego błedu z dwutysiecznym i nawet nie wiem czy tak nie mówiłam :blush:

mój mąż też nie był świadomy jak się poznaliśmy, szybko się dowiedział jak jest poprawnie ;) :D

a ten wątek jest też po to, by się dowiedzieć :)

mayagaramond

Juz kiedys pisalam, ale napisze jeszcze raz - polski to nie angielski, nie ma potrzeby dodawac liter do licz porzadkowych: ul. 1-go maja, 20sta rocznica albo 2gie miejsce.

Wystarczy kropka, chociaz jesli kontekst jest jasny to tez nie trzeba (jestem na 2 roku studiow) i przy dacie tez nie dajemy kropki (5 maja)

http://poradnia.pwn.pl/lista.php?kat=18&szukaj=liczebnikach

Kasia

Cytat: mignon w 07 Lip 2010, 14:22:38a ten wątek jest też po to, by się dowiedzieć Smiley
dlatego lubie go czytać :)

justynaaaa2

Cytat: golinda w 22 Cze 2010, 10:02:13

w naszym języku występuje akcent paroksytoniczny, a ja wszędzie słyszę proparoksytoniczny
WTF  :padam:
ja w ogóle nie zwracam uwagi na akcentowanie, ani jak ktoś mówi ani jak mówię sama  :blush:

a o punktach procentowych i procentach to ciekawe - nigdy się nad tym nie zastanawiałam  :hmm:

w ogóle dawno tu nie zaglądałam, ciekawe rzeczy piszecie :)

szelma

A jesli piszemy, że może się coś zdarzy, to piszemy "a nuż" - nóż to z widelcem do obiadu wyciągamy ;).

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: szelma w 26 Lip 2010, 11:05:20A jesli piszemy, że może się coś zdarzy, to piszemy "a nuż" - nóż to z widelcem do obiadu wyciągamy wink.
chyba, ze piszemy "a noz widelec sie cos zdarzy" lol lol  ja wtedy uzywam ó ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

szelma

zwierzatko_mojej_mamy

oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

szelma

magdalinska

Anupka

"Wczoraj w Bydgoszczy odbył się długo oczekiwany ślub i wesele Joanny Liszowskiej i Oli Serneke. Para złożyła przysięgę w starym kościele, a następnie wraz z gośćmi udała się do Hotelu Pałac. Impreza" - cytat z Plotka chyba, gdzieś na Strefie był wklejany link.

Czy nie powinno być Olego?
I`m looking strange in the mirror of truth, I`m not immortal I`ve lost my youth...

justynaaaa2

Anupka chyba nie bo on nie jest Olo tylko Ola Serenke ;)
ale a nuż mogę się mylić  :D

Kasia

Oli jest poprawnie :) tak mi się wydaje

tak jak Kola czyli slub Koli :)

Anupka

No ok.. ja nie wiedziałam, że ten facet ma na imię Ola... u nas na ślubie był cyrk, bo ksiądz moje imię odmieniał, a mojego męża nie, chociaż da się. I brzmiało to okropnie.. ;D
I`m looking strange in the mirror of truth, I`m not immortal I`ve lost my youth...

errata

Anupka faktycznie Ola się nazywa :)

cytat z onetu "Joanna Liszowska jest już po ślubie. Wybrankiem pięknej aktorki jest bogaty szwedzki biznesmen Ola Serneke, którego poznała dwa lata temu."

http://zyciegwiazd.onet.pl/183790,0,zobacz-zdjecia-ze-slubu-joanny-liszowskiej,fotonews_detail.html

Anupka

No ok, ok.. znaczy Joaśka ochajtała się z Olą ;) A  mówią, że w PL śluby homoseksualne są zabronione  :rotfl: