Walczymy z bykami - wątek językowy

Zaczęty przez szelma, 16 Paź 2009, 16:24:52

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mobka

Cytat: golinda w 07 Gru 2012, 13:33:23
no tak, justa, ale mimo że mówię "mój tato", to nigdy nie powiem "pójdę z tatem"

jezzzuuuuuuu :D

Mowie tak samo jak Golinda, tato i odmieniam jak tata ;)

Dodany tekst: 07 Gru 2012, 14:17:53

Chociaz jak sie dluzej zastanawiam, to nie wiem, jak uzywam i czy zawsze tak samo :D

jo_miekka

"Naprawdę" piszemy łącznie. Naprawdę :D

wrobelek0403

jo, ja to wiem :D tylko czasem jak sie pospiesze, to reka poleci :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jo_miekka

wrobelek0403

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

Kasia

Pewnie ja :) pewnie na ciazowym lol idę szukać.

jo_miekka

Nikt tu nikogo palcem nie wskazuje ;)

Dodany tekst: 11 Gru 2012, 22:19:55

I jeszcze o naszej walucie, choć na pewno już było.
Jeden złoty, dwa złote, dziesięć złotych.

Kasia

Pamietam ze pisałam zdąży :) na usprawiedliwienie dodam ze to chyba tel. mi tak poprawiam jak pisałam zdazy, chociaż pewności nie mam. Bo teraz mi poprawiło raz na zdąży a drugi raz na zdarzy :)

jo_miekka

Czepliwa jestem ostatnio.
Warzywa, na boga, warzywa!

goga

mnie sie parę razy "rzuciło po oczach" - ochydny  - oHydny - plisssssssssss
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

errata

Cytat: jo_miekka w 12 Gru 2012, 10:49:50
Czepliwa jestem ostatnio.
Warzywa, na boga, warzywa!

o Chryste to ja!  :blush:

justynaaaa2

komp wam nie podkreśla błędów?
ja zawsze się pilnuje i poprawiam, mam kilka takich słów że nigdy nie pamiętam jak się pisze  :blush:
jedynie czasem z telefonu mogę wypuścić jakiegoś babola  ;)

jo_miekka

justynaaaa2 nie zawsze to jest skuteczne. Np. "naprawdę" napisane rozłącznie - nie podkreśli. Podobnie "zresztą" - też nie podkreśli, jeśli będzie rozłącznie.
Zresztą zależy od ustawień. Niektórym nawet sam poprawia błędy - stąd kasine źle napisane "zdąży" komputer przerobił na "zdarzy".

callja

Mnie drażni okrutnie błąd, na który natykam się w necie nagminnie - zamiast "dekolt" laski z upotem maniaka piszą "dekolD", a co gorsza odmieniają tę błędna formę bardzo konsekwentnie, no i powstają takie koszmarki jak "na dekolDZIE" :padam:
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

zuzia

nie z przymiotnikami piszemy łącznie!

ojej - też łącznie!
naprawdę - też :)

jo_miekka

Z dzisiejszego dnia: macierzyństwo i znów to nieszczęsne naprawdę - tylko łącznie!

goga

już mnie oczy i zęby bola - błagam - NAPRAWDĘ  i NIEWAŻNE
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

jo_miekka

suegro

Cytat: goga w 13 Sty 2013, 21:40:37
już mnie oczy i zęby bola - błagam - NAPRAWDĘ  i NIEWAŻNE

Mnie też.
Ale myślę, że piszące "na prawdę" tu nie zaglądają. ;)
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

golinda

noooo, dlatego lepiej bezpośrednio ;)

justynaaaa2

aż przejrzałam swoje ostatnie posty, ale nie znalazłam nic żebym używała albo nie widzę ;)
a z tym "naprawdę" to akurat miewam problem, więc jeśli to ja to powiedzcie mi :)

ishka82

ja też zgadzam się na wytykanie błędów wprost, bo wiem, że robię, a tak tu ogólnie, to i tak nie zapamiętam ;) nie mam czasu przeszukiwać postów, czy coś było do mnie, czy nie ;)
i jak tu już jestem, to przypominam, że po "wg" nie stawiamy kropki, czyli piszemy np. "wg mnie" ;)

jo_miekka

Cytat: ishka82 w 15 Sty 2013, 16:14:36i jak tu już jestem, to przypominam, że po "wg" nie stawiamy kropki, czyli piszemy np. "wg mnie" wink

yes yes yes! też mi się w oczy rzuciło

Dodany tekst: 15 Sty 2013, 17:54:35

Cytat: ishka82 w 15 Sty 2013, 16:14:36nie mam czasu przeszukiwać postów, czy coś było do mnie, czy nie wink

Ale to chyba nie o to chodzi, żeby przeszukiwać posty.
Można po prostu zajrzeć i może się uda zapamiętać coś.

ishka82

Cytat: jo_miekka w 15 Sty 2013, 17:50:45Ale to chyba nie o to chodzi, żeby przeszukiwać posty.
Można po prostu zajrzeć i może się uda zapamiętać coś.
odnoszę się tylko do tego, że już nie raz widziałam tu wpisy, że laski przeszukują swoje posty ;) chyba niektórych ten wątek stresuje, mnie nie ;) wiem tez, ze zaglądając tu mało co zapamiętam, a jak mi ktoś wytknie wprost, to jest ogromna szansa, że zapamiętam :)