Walczymy z bykami - wątek językowy

Zaczęty przez szelma, 16 Paź 2009, 16:24:52

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mobka

Nie no przeciez napisalam, ze JA nie sprawdzam. I stad moga dziwne rzeczy wynikac. Ale jak widac, ja w miare pilnuje tylko ortografii tez podstawowej ;)

golinda

raczej żadne słownik nie napisze "umię" itp :D

mobka

Cytat: golinda w 30 Sie 2012, 19:49:21
raczej żadne słownik nie napisze "umię" itp :D
E tam, sa takie co sie same ucza. I jak uzytkownik pare razy zapomni m na koncu dac, a do tego nie wstawi ogonka na koncu, to czasami potrafi wyjsc umie "spod piora" slownika ;)

mayagaramond

Cytat: mobka w 30 Sie 2012, 20:18:22I z niechlujstwa nie uzywam ogonkow

tez nie uzywam, bo nie chce mi sie przestawiac klawiatury. I tak pisze w trzech jezykach, wiec mam metlik w glowie lol
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

golinda

Cytat: mobka w 30 Sie 2012, 21:02:03sa takie co sie same ucza.

tak, takie któremu napiszesz, że jest takie słowo jak "umię"

mobka

Cytat: golinda w 30 Sie 2012, 20:09:10
tak, takie któremu napiszesz, że jest takie słowo jak "umię"

No tak wlasnie wyjasnilam powyzej. Ze przez przypadek mozna go nauczyc ;)

Maya, mi brak gogonkow po IRCu zostal ;)

golinda

przez przypadek napisać umię zamiast umiem?!?

mobka

No wlasnie nie, chciec napisac umiem, ale zgubuc m. Wyjdzie umie, a jako ze niektorzy nei uzywaja ogonkow, umie juz zostanie i moze zostac odczytane jako umię.

Ale wiecie, tak sobie dyskutuje, bo jakos do wielkiej liczby bledow wlasnych sie nie poczuwam ;) ALe to watek, w ktorym ktos ze mna dzisaij rozmawia ;)

szelma

Cytat: mobka w 30 Sie 2012, 21:16:02ALe to watek, w ktorym ktos ze mna dzisaij rozmawia

Biedna mobka :D
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

mignon

Cytat: szelma w 30 Sie 2012, 08:06:34
Mamy uszy, co nie, i jak mamy zapalenie, to zapalenie uszu - nie uszów (brrr)... Można jeszcze mieć zapalenie ucha, oczywiście, ale w liczbie mnogiej jedyną opcją zapalną jest zapalenie uszu.

jezu, szelma, ale to nie ja?? No ja mam zapalenie jednego ucha i nawet się zdziwiłam, jak napisałaś o tych uszach w liczbie mnogiej, myślałam, że aluzja do mnie i że nie można mieć zapalenia jednego ucha, przejrzałam słowniki, nic nie zalazłam i tak mnie te uszy gryzły, co z nimi nie tak.
teraz ze strachu przejrzałam swoje stare wiadomości, bo wiadomo, że to ja mam zapalenie USZU, ale nie widziałam, w żadnym miejscu, żebym napisała uszów, ale jeśli to jednak ja, to składam samokrytykę, leżę krzyżem i oczywiście zgadzam się, że tylko i wyłącznie "uszu", ufff

szelma

mignon, to nie Ty, luuuuuz :D Ty miałaś jedno ucho przecież :D Ucho od śledzia ;)
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

Justynna

mignon, miałam tak samo :D Poleciałam dziś szukać, jak napisałam słowo "laboratorium", bo było o tym na ciążowej, ale na szczęście dobrze :D

margareta

Przed kropką, przecinkiem, znakiem zapytania, nie stawiamy spacji.

wrobelek0403

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zuzia

Jaka jest więc zasada pisowni "nie" z przymiotnikami?

W stopniu równym piszemy nie razem z przymiotnikiem.
np.: niezły, niedobry, niegłupi, niebrzydka, nienormalny, itp.

W stopniu wyższym i najwyższym piszemy osobno.
np.: nie gorszy, nie najlepszy, nie największy, nie mniejszy, itp.

suegro

"Naprawdę" a nie "na prawdę".
Chyba że w życiu stawiasz na prawdę. :D
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

mobka

Cytat: suegro w 20 Wrz 2012, 17:27:28
"Naprawdę" a nie "na prawdę".
Chyba, że w życiu stawiasz na prawdę. :D
Tu jest prosta zasada, ktora pomaga zapamietac - sprzedala mi ja strefa, wiec przypomne. Haczyk od ę trzyma na razem z prawde :D W na pewno nie ma co trzymac na z pewno :D

Ale przytoczony blad moze byc moj, bo jak pisze automatycznie, to z rozpedu moge napisac na prawde. Poprzedni tez moze byc moj. Zadarza mi sie ;D Staram sie pilnowac, ale nie zawsze wychodzi ;)

suegro

Józef Piłsudski

mobka

mobka

Cytat: doda w 20 Wrz 2012, 19:00:36
no ake haczyk nie chaczyk

O widzisz, tu az sie zdziwilam, ze moglam tak napisac :D Juz poprawiam :D

suegro

Józef Piłsudski

jo_miekka

brawurka

przyznam się  do mojej gafy, powiedziałam dziś na lekcji "zaciągnąć opinii lekarza"  :blush: oczywiście, klasa zaczęła się śmiać

goga

młodzież wyrozumiała :)  i cieszę się, że podoba ci się praca w szkole :)
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

malybob

Chyba że - przecinek stawiamy przed całym wyrażeniem. Albo wcale, jeśli jest na początku zdania.