Perfekcyjna Pani Domu - triki ;)

Zaczęty przez zwierzatko_mojej_mamy, 10 Wrz 2009, 00:09:00

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

inkageo

Ja też moje tefale stuletnie myję w zmywarce i teflon cały.. I jeszcze siostra mi ostatnio powiedziała, że robię coś zabójczego dla teflonu, czyli rozgrzaną wrzucam pod zimną wodę żeby zrobiła psyyyyt, podobno nie wolno tak robić..
Imagine there is no hate

Kasia

teflon się niszczy głownie od zalewania gorącej patelni ziemną wodą ;) i tyle
wystarczy raz a patelnia juz zniszczona i już może jedzenie przywierać tylko chwila jak teflon zacznie się "łuszczyć"

mobka

Mnie też ceramiczne nie zachwycony. Mam Monety, ale dłużej się nagrzewa, są ciężkie i bardziej przywiera na nich niż na teflonie Tefala. A Tefala myje w zmywarce, mam już ponad 2 lata i nawet ryski nie ma.

inkageo

No ale jak jest jak nie jest? :D Robię tak od zawsze, a te patelnie mają gdzieś 7 lat :D I kupione w tesco ;)
Imagine there is no hate

Kasia

Cytat: doda w 10 Wrz 2012, 09:42:27
tak podobno właśnie jest, ja się dowiedziałam kiedyś na strefie o tym :D

no przecie trabie o tym gdzie moge lol lol lol

Dodany tekst: 10 Wrz 2012, 09:50:10

Cytat: inkageo w 10 Wrz 2012, 09:43:39
No ale jak jest jak nie jest? :D Robię tak od zawsze, a te patelnie mają gdzieś 7 lat :D I kupione w tesco ;)

masz farta :D

a nic ci nie przywiera? możesz smazyć bez tłuszczu?

inkageo

Cytat: Kasia w 10 Wrz 2012, 10:49:32a nic ci nie przywiera? możesz smazyć bez tłuszczu?
Tak, robiłam naleśniki bez tłuszczu w sobotę.
Ale ta najczęściej używana się zdeformowała i nie przylega do płyty jak jest pusta, muszę czymś ją przygniatać, bo leci w stronę rączki :D Dlatego kupiłam nowe ;)

Dodany tekst: 10 Wrz 2012, 09:54:59

No i się wybrzuszyły, czyli te hot spoty sterczą do góry. No nie mają już płaskiego dna.
Imagine there is no hate

Norka

Cytat: mobka w 10 Wrz 2012, 09:55:56Mam Monety, ale dłużej się nagrzewa, są ciężkie i bardziej przywiera na nich niż na teflonie Tefala.
Ja swoje Monety wielbię. Duża patelnia rzeczywiście już zniszczona (porysowana i przez to przywiera), bo mąż zignorował zalecenia pielęgnacyjne :padam: ale mam jeszcze małą do prywatnego użytku - wygląda idealnie :) Mnie z ceramicznych jedzenie o wiele bardziej smakuje niż z teflonu - jajecznica jest IMHO delikatniejsza, omlety/placki bardziej równomiernie przysmażone. No ale pitolić się z myciem/impregnowaniem trzeba, więc to nie dla wszystkich ;D

szelma

My mamy ceramiczną jakąś zakupioną w Media Markcie i jest super. Kosztowała dużo mniej niż teflony tefalowe, a bardzo dobrze się na niej smaży i jeszcze lepiej myje.
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

konwalia

ale jak to ceramiczne trzeba pielęgnować? mam je głaskać czy jak ;)

malutenka

Cytat: konwalia w 10 Wrz 2012, 18:40:02mam je głaskać czy jak
i mówić miłe słowa :D

Ja mam jakieś tam najtańsze z ikei nie opłaca mi się inwestowac, bo Szanowny po miesiącu użytkowania zapomina sobie i skrobie po takiej patelni metalową łopatką.

konwalia

ja też używam metalowej, taka jest najlepsiejsia, nie znalazłam zamiennika ;) http://nakryciastolu.pl/pl/p/Lopatka-do-kotletow-248/5751

Norka

Cytat: konwalia w 10 Wrz 2012, 18:40:02ale jak to ceramiczne trzeba pielęgnować?

Regularnie natłuszczać, nie stosować silnych detergentów ani ostrej strony gąbki do mycia, uważać na dużą różnicę temperatur (np. nie wolno na rozgrzaną wrzucać przymrożonych produktów/wlewać zimnej wody), nie przypalać, stosować tylko drewniane/silikonowe przybory kuchenne. Chyba tyle :hmm:

zwierzatko_mojej_mamy

oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

Kasia

Ceramiczna tez trzeba natluszczac? Nie wiedziałam :) myślałam ze tylko zeliwne trzeba. Dobrze wiedzieć.

konwalia

eee to załatwię jak teflonową, ale spróbuję, może trafię jakąś wytrzymałą :D

inkageo

Cytat: konwalia w 10 Wrz 2012, 20:46:15
ja też używam metalowej, taka jest najlepsiejsia, nie znalazłam zamiennika ;) http://nakryciastolu.pl/pl/p/Lopatka-do-kotletow-248/5751
Ja mam taką plastikową i jest ok.
Imagine there is no hate

konwalia

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 10 Wrz 2012, 20:57:17
do zmywary nie mozna?
dla mnie wszystko można ;) i zabiłam tak korpus maszynki do mielenia

Dodany tekst: 10 Wrz 2012, 20:58:59

Cytat: inkageo w 10 Wrz 2012, 20:58:11
Ja mam taką plastikową i jest ok.
ale taką długą? i cienką, ze łatwo podważyć?

zwierzatko_mojej_mamy

bez sensu, tam nie ma ostrych gabek przeciez..

www.annawilk.pl

Norka

Może chodzi o detergenty (te zmywarkowe są chyba dość ostre?) i czas moczenia (najlepiej wytrzeć ją do sucha od razu po myciu, a zmywara to min. 30 min?).

inkageo

Cytat: konwalia w 10 Wrz 2012, 21:58:24ale taką długą? i cienką, ze łatwo podważyć?
M. zapytał co ja robię  :mocking: Bywam nieporadna, ale akurat tym operuję bez problemu ;) Trochę się już roztopiła.
Imagine there is no hate

mobka

Ja tymi plastikowymi lopatkami nie umiem. Juz wole drewniany patyk i pomagam sobie widelcem.

Teflonowe ponoc tez sie natluszczac powinno. Nie robie tego ani przy teflonie, ani przy ceramice. Zrobilam raz czy dwa i nie widzialam roznicy ;)

zwierzatko_mojej_mamy

najtanszy zestaw ikeowy ma taka krotka plastikowa i jest swietna, lyzka do jajecznicy sie nadaje, a widelczyk do warzyw ;) drewniane tez mialam i ciagle mialam wrazenie brudu na nich ;) ale to samo mialam z drewnianymi deskami - mialam wrazenie, ze wszystko z miesa w nie wsiaka i tam zostaje

www.annawilk.pl

Kasia

Deski drewniane tez trzeba natluszczac. Zwariować można lol

zwierzatko_mojej_mamy

ta jasne, bede natluszczac cos, co przed chwila z tluszczu mylam, pfff, nie dla mnie natura, pod tym wzgledem wole plastik

www.annawilk.pl