Perfekcyjna Pani Domu - triki ;)

Zaczęty przez zwierzatko_mojej_mamy, 10 Wrz 2009, 00:09:00

szelma

Odkurzacz w sam raz dla burdel-mamy? ;)
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

aja

foszek

Cudze chwalicie swojego nie znacie: ja zawsze przywoze z PL tytan aktywny zel. Swietnie czysci kuchenke indykcyjna i wszystkie metalowe urzadzena w kuchni. Nakladam troszke, rozsmarowywuje i po 5 minutach zmywam. Najlatwiejszy jak do tej pory sposob czyszczenia okapu kuchennego

zuzia

Cytat: foszek w 03 Mar 2012, 08:39:31Najlatwiejszy jak do tej pory sposob czyszczenia okapu kuchennego
mi naprawdę sprawdza się w tym temacie fairy, płyn do zmywania naczyń. szczególnie u mamy, gdzie tłuszcz bardzo szybko osiada. polewam, troche rozsmarowywuje i zmywam po chwili. super!

rudasekawf

Cytat: foszek w 03 Mar 2012, 08:39:31Cudze chwalicie swojego nie znacie: ja zawsze przywoze z PL tytan aktywny zel. Swietnie czysci kuchenke indykcyjna i wszystkie metalowe urzadzena w kuchni. Nakladam troszke, rozsmarowywuje i po 5 minutach zmywam. Najlatwiejszy jak do tej pory sposob czyszczenia okapu kuchennego
Używam tego specyfiku, tylko w sprayu, super sprawa, potwierdzam, że na prawdę dobry środek, czyszczę nim płytę indukcyjną, okap. Wystarczy psiknąć i zetrzeć papierowym ręczniczkiem kuchennym, super.

cherry

Wyprobowalam ostatnio swiffer (bylam bardzo sceptycznie nastawiona) i musze przyznac, ze na naszej czarnej szafce pod RTV sie sprawdzil. Normalnie kurz opadal znow na szafke.

Jak czyscicie piloty do sprzetu RTV?
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

callja

Cytat: cherry w 11 Mar 2012, 17:42:58Jak czyscicie piloty do sprzetu RTV?
Płatkiem kosmetycznym nasączonym spirytusem salicylowym - tak samo traktuję niekiedy komórkę ;) Spirytus szybciutko paruje, więc jest niewielkie niebezpieczeństwo, że coś zamoknie i pilot przestanie działać... Oczywiście z wacika nie może kapać. Alternatywą dla spirytusu może tez byc... płyn do płukania ust!! Brzmi przedziwnie, ale zapewniam - działa!! Najlepszy środek do czyszczenia np. klawiatury komputerowej ;)

A "miotełka" do kurzu (używam pronto duster) to świetna sprawa, kurz nie fruwa w powietrzu (włókienka po prostu go "wchłaniają"), nie krztuszę się przy odkurzaniu... A też byłam kiedyś bbbbb sceptyczna wobec tego wynalazku ;)
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

szelma

Swiffer to dobra rzecz. Mam małego do kurzu i dużego do podłóg. Oczywiście nie zastępuje on mopa, ale tak do przelecenia na szybko z kurzu jest super. I są ściereczki suche, mokre i do drewna - te do drewna są jak znalazł do moich drewnianych podłóg na parterze. Swiffer rzondzi i tyle :D.

zwierzatko_mojej_mamy

tez mam pronto duster i lubie, pilota jak callja ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

cherry

callja, zwierzak dzieki  :beer:
przymierzam sie juz do wiosennych porzadkow, zaczelam wczoraj...

Dodany tekst: nie, 11 mar 2012, 20:00:31

a i sprawilam sobie taka torbe na zakupy wklada sie do wozka no i przy kasie laduje zaraz do tego wora. Moim zdaniem praktyczne.
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)

feeling.good

czy są jakies domowe sposoby na to żeby kiecka się nie elektryzowała? Nie mam w domu takiego specyfiku i już nie będę miała jak kupić :(

zwierzatko_mojej_mamy

feeling.good lakier do wlosow pod spodnice ;) na rajty i od wewnatrz spodnicy
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

feeling.good

Cytat: OlaFasola w 30 Mar 2012, 20:50:23
feeling.good, a przepłukać w płynie do płukania?
już by Nie zdążyła wyschnać. Następnym razem będę pamiętać. Dzięki

Dodany tekst: 31 Mar 2012, 06:31:36

zwierzatko_mojej_mamy o! Jakieś do włosów jakimś cudem w domu posiadam :)  :thankyou:

callja

Cytat: feeling.good w 31 Mar 2012, 07:29:45już by Nie zdążyła wyschnać
Pamiętam, jak za nastolatkowych czasów zaszłam po koleżankę - miałyśy razem iść na osiemnastkę ;) Bystre oko mamy koleżankowej od razu wypatrzyło, że się mi żorżetowa spódnica wrednie klei do nóg - więc szybka akcja, od razu kapnęła sobie na dłoń troszkę płynu do płukania, roztarła i... kazała mi zadrzeć spódnicę :P Musiałam mieć głupią minę - ja z kiecą w garści, a mama kumpeli smaruje mi rajstopy płynem do płukania roztartym na dłoniach. Ale zadziałało jak złoto :)
Zaznaczam - płynu było aby-aby, i na rajstopach wysechł błyskawicznie.

PS. Do tej pory mamy ubaw z tego epizodu, bo mama koleżankowa świetna i równa kobitka :)
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

ziuta

Nie dopierają mi się koszule O. :zly: Głównie na kołnierzykach, i to niezależnie od tego, czy piorę w vizirze, arielu czy proszku E ;D
Macie jakiś pomysł czym mogę je potraktować? Jakiś sprawdzony odplamiacz, który mi ich nie wybieli? Bo vanisha trochę się boję, nie wiem czy słusznie...

suegro

ziuta ja jeszcze nie wiem czy to sprawdzony sposób, ale zamierzam sama użyć trików, które zaleca polska perfekcyjna pani domu. :)

Pierwszy to dosypanie do proszku torebki proszku do pieczenia, a drugi to włożenie na jakiś czas ubrania do kefiru a następnie normalne pranie.

"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

elve

mydełko odplamiające z rossmana

goga

ja kołnierzyki biorę pod kran i namydlam dosyc mocno - tak samo mankiety i dopiero do pralki, do prania - zawsze się dopierały, a bez uzycia mydła to raczej ciężko było
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

ziuta

dzięki kobiety :beer:
proszek do pieczenia i kefir mnie przerażają, więc poczekam aż su wypróbuje i ewentualnie wtedy :D
ale mam mydełko z rosmanna, to spróbuję, a jak się nie uda to będę namydlać zwykłym ;D

szelma

Ja traktuję mankiety i kołnierzyki tym: http://cokupic.pl/produkt/DR-BECKMANN-Myde-ko-do-odplamiania-4008455321615- Na mniejsze zabrudzenia po prostu leję trochę płynu do prania na to, wcieram i siup do pralki.

Dodany tekst: 02 Kwi 2012, 08:35:09

A przy okazji - znacie jakiś domowy sposób na zatykający się odpływ umywalki? Czy tylko środki chemiczne dadzą radę?

elve

konwalia

szelma

elve