Przygarne dobre przepisy na gjuwecz, ratatuja i leczo :)

Zaczęty przez tachogti, 23 Sie 2009, 16:18:10

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tachogti

Bede robila sobie mrozonki warzywne na zime z racji mojej milosci do baklazanow i cukinii :D Wiec warzyw nakupilam jak nienormalna i bede je przetwarzac w tygodniu. Ma ktoras jakies dobre przepisy na warzywne jednogarnkowce? Albo cos z samych baklazanow, pomidorow albo cukinii? :D bede dzwieczna  :friends:
Typical sharp-shooting, hard-drinking, katana-wielding, happily divorced housewife :P

konwalia

leczo:
podsmażam wędline w kostkę na oleju
dodaje papryki pokrojone, rózne kolory, smaze, dalej cukinie w kostkę(bez skóry i pestek), dusze na małym ogniu, jak prawie miękkie pomidory(dużo i bez skór)
sól, pieprz i papryka czerwona do smaku
do tego ryz, bułeczka lub grzanki

Dodany tekst: 23 Sie 2009, 16:20:30

gulaszowa:
podmażam wołowine w cienkich paseczkach, zalewam bulionem, dusze do miekkości, małe cukinie pokrojone w platry, papryki róznych kolorów dadaję i dusze jak mięso miękkie+listek laurowy i ziele ang
potem ziemniaki w kostkę, pomidory bez skóry,
jak zimnieki miękkie doprawiam jeszce sola, pioeprzem, papryką i robie kluseczki do tej gęstej zupy
mniam

Dodany tekst: 23 Sie 2009, 17:21:30

bakłażany to ja tylko nadziewam miesem mielonym i zapiekam pod serem, więc to nie do mrożenia

ale możesz wszytsko zblanszować po pokrojeniu i do zamrażarki po prostu

noki

Ja nie mam przepisow, bo to zalezy jakie warzywa dostane na targu.
Do tej pory wyprodukowalam cebula+cukinia, cebula+pieczona papryka, Cebula+kabaczek+przecier pomidorowy.
Generalnie zaczynam od smazenia cebuli, jak jest ladnie zrumieniona, to podlewam ja octem balsamicznym, winem, lyzeczka cukru i odparowuje. A potem jakie juz warzywa mam pod reka.
Baklazan jest u nas tak drogi, ze jem go tylko w sezonie. Kroje w drobna kostke, polewam oliwa i sypie duzo zmielonej na pyl suszonej bazyli. Pieke w piekarniku, podaje z pesto.

tachogti

konwalia, noki dzieki dzieki  :beer: ja mam swieza bazylie w ilosci hurtowej chwilowo i duzo rozmarynu :)
konwalia a do Twojej wersji lecza moze byc  boczek w kostke?
Typical sharp-shooting, hard-drinking, katana-wielding, happily divorced housewife :P

konwalia

pewnie boczek dobra rzecz ;) napisałam wędlina bo daję, co akurat mam w lodówce-boczek, kabanos, kiełbasa, szynka....

mayagaramond

Do lecza to jeszcze koniecznie cebula - dusze ja na oleju i doprawiam papryka (slodka i ostra)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

konwalia

ja własnie nie lubię wersji z cebulą, takie zboczenie, bo bez cebuli jadłam w dziecinstwie

calla

Ja Ratatouille robie tak:

Wstystkie warzywa kroje grubo, czyli: cebula, baklazan, cukinia, papryka i pomidory.
Pomidory oczwiscie obieram ze skorki najpierw.
Na oliwie smaze wszystkie warzywa, dodaje pomidory, czosnek i przyprawy (tymianek, ziola prowansalskie, oregano, sol, pieprz i co tam kto jeszcze uwaza). Wszystko sie ladnie dusi chwilke i dolewam zwyklego sosu pomidorowego z kartoniku. Chwile gotuje i gotowe :-)

Mam pytanie odnosnie mrozenia cukini i baklazana. Mozna je tak zwyczajnie pokroic w kostke i zamrozic?? Przezyja taki proces??
Wenn Dir das Leben eine Zitrone gibt, mach Limoncello ;)

tachogti

dzieki calla  :beer: a pytanie Twoje zaiste jest interesujace i tez chetnie poznam na nie odpowiedz :D

noki

Mrozilam baklazana, ale po rozmrozeniu taka ciapa sie zrobila :( Cukini nie probowalam mrozic.

konwalia

małe osobniki można pokroic ze skórką, zblanszować i bez rozmrażania podsmażać

calla

Cytat: noki w 24 Sie 2009, 04:04:21
Mrozilam baklazana, ale po rozmrozeniu taka ciapa sie zrobila :( Cukini nie probowalam mrozic.

Tak tez wlasnie przypuszczalam, ze sie ciapa zrobi...

noki

chyba, zeby robic, jak konwalia pisze - nie rozmrazac, tylko od razu smazyc  :hmm:

calla

Cytat: noki w 24 Sie 2009, 20:53:09
chyba, zeby robic, jak konwalia pisze - nie rozmrazac, tylko od razu smazyc  :hmm:

A pod czas smazenia papka sie nie zrobi??
Od wysokiej temperatury to sie jednak szybko rozmrozi.

konwalia

z cukinii nie, a co do bakałażana to głowy nie dam, cukinie tak kiedyś jadłam, ale jak do smażenia da sie za mało tłuszczu i za szybko wymiesza to sie rozleci(zresztą tak samo sie robi z warzywami na patelnię w woreczkach)