indyjskie racuchy cebulowe - Bhaji

Zaczęty przez effik, 07 Sie 2009, 18:07:17

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

effik

Specjalnie dla Anupki i innych wiedźm, które zechcą spróbować ;) :)

130 g mąki
2 jajka
3-4 łyżki wody
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
pół łyżeczki mielonej kolendry (a może być inna przyprawa, na przykład garam masala)
pół łyżeczki kurkumy
4 duże cebule
1 puszka pomidorów (w kawałkach lub w całości)
1 mała papryczka chili (niekoniecznie - ja robię bez)
sól, cukier
olej do smażenia

i ekspresowa przeróbka składników :D

Mąkę zmieszaj z proszkiem i przyprawami, dodaj sól, jajka i wodę, ubij na gęste, gładkie ciasto. Cebule pokrój w cieniutkie półplasterki (a można też posiekać drobniej w blenderze - równie dobre), dodaj do ciasta.  Rozgrzej grubą warstwę oleju do głębokiego smażenia. Nabieraj łyżką ciasto cebulowe i smaż do zezłocenia.

Podawaj z sosem przelanym do miseczki. Przepis na sos: pomidory z puszki rozgnieć widelcem. Razem z sokiem wlej do garnuszka. Posiekaj chili, dodaj do pomidorów, przypraw solą i cukrem, zagotuj do lekkiego zgęstnienia. Jak ktoś chce, można przyprawić według uznania.

I tyle :)

golinda

mmm, brzmi mniam! szkoda, że już wstawiłam do maszyny ciasto na pizzę...

szelma

AAAAAAA, ja chcę piątkowy obiad u Hindusa :crying:.

effik

Cytat: szelma w 07 Sie 2009, 18:18:06
AAAAAAA, ja chcę piątkowy obiad u Hindusa :crying:.

wpadaj, będę twoim Hindusem lol lol

szelma

noki

Pysznosci, uwielbiam bhajis z raita mietowo -ogorkowa.
Jak mam pod reka, to 1/3 zwyklej maki zastepuje maka z ciecierzycy. Cebule imho najlepiej dac pol na pol posiekana/pokrojona w wiorka. Ziarna kolendry praze w piekarniku i dopiero wtedy miele w mlynku. Dodaje tez cumin (kmin rzymski?) zamiast kurkumy, na ktora sie obrazilam po takiej jednej salatce warzywnej.

:beer: oczywiscie za jutrzejsza propozycje obiadowa :)

Anupka

Dzięki effik  :beer: na pewno wypróbuję, muszę tylko namierzyć w sklepie kolendrę i kurkumę...
I`m looking strange in the mirror of truth, I`m not immortal I`ve lost my youth...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

effik

Cytat: noki w 07 Sie 2009, 19:10:08
Pysznosci, uwielbiam bhajis z raita mietowo -ogorkowa.
Jak mam pod reka, to 1/3 zwyklej maki zastepuje maka z ciecierzycy. Cebule imho najlepiej dac pol na pol posiekana/pokrojona w wiorka. Ziarna kolendry praze w piekarniku i dopiero wtedy miele w mlynku. Dodaje tez cumin (kmin rzymski?) zamiast kurkumy, na ktora sie obrazilam po takiej jednej salatce warzywnej.

:beer: oczywiscie za jutrzejsza propozycje obiadowa :)

ja kmin miałam w gotowej garam masali. a kurkumę daję właściwie głównie dla koloru, tylko trochę dla posmaku. dotąd nie miałam osobno kolendry, ale obiecuję sobie, że wreszcie zrobię z nią, a nie tylko z mieszanymi przyprawami :)
dzięki za rady :) :beer:

Dodany tekst: 07 Sie 2009, 20:14:05

Cytat: Anupka w 07 Sie 2009, 19:29:24
Dzięki effik  :beer: na pewno wypróbuję, muszę tylko namierzyć w sklepie kolendrę i kurkumę...

powodzenia :)

Dodany tekst: 07 Sie 2009, 21:14:24

Cytat: cumberland w 07 Sie 2009, 20:03:26
hihi przeczytałam "indyjskie ruchy cebulowe"
:rotfl: :rotfl: :rotfl:

to chyba po :rotfl:

mayagaramond

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

mayagaramond

Cytat: effik w 29 Paź 2009, 10:16:47
powodzenia i smacznego :)

zrobilam, ale nie dalam 4 cebul, bo mi sie za duzo wydawalo. Albo moze moje cebuly byly za duze ;)

Wyszlo b. dobre, do ciasta dodalam jeszcze lyzke smietany. Tak mnie naszlo. Wydaje mi sie, ze jako sos pasowaloby tez cos mietowego.

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

effik

Cytat: mayagaramond w 29 Paź 2009, 14:30:32zrobilam, ale nie dalam 4 cebul, bo mi sie za duzo wydawalo. Albo moze moje cebuly byly za duze wink

ja też raczej tyle nie daję. chyba że dla pułku wojska :D

tachogti

Przepis wydrukowany i powieszony na lodowce, w kolejce do wykonania :D
Typical sharp-shooting, hard-drinking, katana-wielding, happily divorced housewife :P

effik

Cytat: tachogti w 31 Paź 2009, 11:14:54
Przepis wydrukowany i powieszony na lodowce, w kolejce do wykonania :D

fiu fiu, to ja chyba muszę z chaczapuri spróbować ;)

giga

Muszę wypróbować ten przepis, bo dla mnie to coś nowego.

wis

Mrrr naszły mnie wspomnienia wieczornego indyjskiego take-away  w Londynie...

szelma

Jeśli tylko znajdę w naszym sklepie przyprawy, to jutro zrobię :).

giga

racuchy smażyłam i mimo,że nie dodałam kolendry wyszły pyszne i najważniejsze, że wszystkim smakowały

effik

Cytat: giga w 11 Lis 2009, 22:15:42
racuchy smażyłam i mimo,że nie dodałam kolendry wyszły pyszne i najważniejsze, że wszystkim smakowały

cieszę się :) :beer: