"Śluski kląskie" dla Inki

Zaczęty przez jo_miekka, 05 Sie 2009, 11:53:50

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rilla

inka rolady trzeba zwiazac niezbyt ciasno białą nicią:) wołowina gorze znosi "łapanie" wykałaczkami.

co do gotowania w mundurach, ja gotuje na oko, jak wbijam widelec i są miękkie to wystarczy. Obiera się je ze skóry więc można spokojnie próbować czy są miękkie w trakcie gotowania

magoo

ooo kluski slaskie, ale mi smaka narobilyscie :)

moja mama tez robi z takiego przepisu, sa pycha!!

jo_miekka

No to były kluski z grzybem:

inkageo

Piękne :D Ja robię jutro, sos i mięso już mam :)
Imagine there is no hate

jo_miekka

inkageo to super.
Ja chciałam się dostosować do rad Rilli i ugotowałam ziemniaki w mundurkach.
Myślałam, że mi pierwszy raz w życiu kluski śląskie nie wyjdą! Strasznie się to to kleiło!
Ale uspokoiłam sytuację mąką i były ok.
Radzę więc: obierz ziemniaki, bo się przykleisz do stołu ;)

dragonfly

jo_miekka  :crying: :crying: :crying: :crying:
aj hejtju! nie moge kluseczek przepysznych jeszcze przez strasznie dlugie 3 tyg.....

jo_miekka

dragonfly eee, daj spokój. Ja tylko przez Inkę zrobiłam. Lubię, ale latem mi szkoda sezonu warzywnego na kluchy.

sonja

rilla

jo ugotowane w mundurkach, muszą postać całą noc... wtedy całkiem ostygną i będą dobre:)

jo_miekka

rilla no wystudzone były, ale za dnia. Nie wiem, co z nimi było nie tak, ale kleiły się masakrycznie!

rilla

hm może kwestia zgniatania, ja daje je do praski i nawet nie mam z nimi kontaktu. Ale oczywiście wpływ mają największy same ziemniaki. Najlepsze kluski wychodzą zimą, jak ziemniaki "poleżą".

jo_miekka

rilla no ja nie posiadam praski, więc radze sobie jak umiem ;) No i fakt, kluski to nie jest danie na lato. Może ziemniaki były jakoś szczególnie wysokokleiste ;)
Grunt, że się udało.

effik

cóż za wspaniała, innowacyjna nazwa ;)

inkageo

Wczoraj koleżanka tłumaczyła mi co to praska - taka duża wyciskarka do czosnku, masz? :D
Imagine there is no hate

effik

boże, wy baby z miasta ;) żeby praski nie znać :D
co do kluch - lubię i ciemne, i jasne. chyba jasne bardziej :)
ale sama póki co nie robię, szkoda czasu - a nawet go nie mam za bardzo ;)

inkageo

Po co mi duża wyciskarka do czosnku, jak czosnek jest mały :D
Imagine there is no hate

effik

Cytat: inkageo w 09 Sie 2009, 11:53:40
Po co mi duża wyciskarka do czosnku, jak czosnek jest mały :D

więcej naładuj, ze 3 główki od razu lol

inkageo

Idę robić kluski, trzymcie kciuki ;)
Imagine there is no hate

ishka82

inkageo

Boże to najlepszy obiad jaki zrobiłam  :dreaming: Wołowina w sosie dzisiaj była jeszcze lepsza, a gumiklyjzy primo sort :jejeje: I mizeria do tego... :D Pęknę zaraz z dumy i przejedzenia ;) Jo  :thankyou:  :beer:
Imagine there is no hate

effik

ishka82

jo_miekka

effik

jaja ni mosz, babo? ;)
ja jutro robię po raz pierwszy śluski, więc sobie zajrzałam, czy jest taki wątek. i proszę. trzymajcie kciuki ;)