Jak zrobic dobry, klarowny rosol?

Zaczęty przez mayagaramond, 22 Lip 2009, 18:12:40

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

effik

Cytat: doda w 23 Lip 2009, 15:53:09
moim zdaniem możesz mrozić

moim też. będziesz mieć kostki rosołowe lol

Anupka

Cytat: dragonfly w 23 Lip 2009, 15:54:01
moim zdaniem chyba tez moge, danke doda !
Anupce wysle nastepnym razem

f...ck... kiedy gotujesz? Bo ja juz sobie obiecałam, że nie jem, poczekam na Twój rosół...
I`m looking strange in the mirror of truth, I`m not immortal I`ve lost my youth...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mayagaramond

Cytat: dragonfly w 23 Lip 2009, 15:44:32
ja nie po rosol, bo mam juz, tylko ze za duzo zrobilam, czy moge go zamrozic?
jak nie to bede musiala wywalic a taki dobry wyszedl....

pewnie, ze tak. tak samo jak kazda zupa. Moja mama mrozila czesc np. jak kostki lodowe i dodawala do sosow itp.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

Beata

Cytat: Anupka w 23 Lip 2009, 12:44:49
Zapytam jak laik: jak to możliwe, że przy tak długim czasie gotowania woda/rosół nie wygotowuje się? To się gotuje pod przykryciem?
Moje "rosoły" nigdy klarowne nie były. Może właśnie dlatego?

Anupka
pod pół przykryciem nie ubywa go aż tak dużo ;) niemniej jeśli straci np. cm czy dwa (wysokości gara  ;) ), to zawsze to uzupełniam niemal na samym końcu, ale gotującą się wodą bez straty dla smaku

Cytat: mayagaramond w 23 Lip 2009, 16:42:19
pewnie, ze tak. tak samo jak kazda zupa. Moja mama mrozila czesc np. jak kostki lodowe i dodawala do sosow itp.

te kostki rosołowe, to świetny pomysł  :beer:, zwłaszcza, że zostaje zwykle taka ilość, ze musiałabym robić losowanie, kto dzisiaj je
Do tej pory robiłam tylko kostki z niedopitego wina  ;)

mayagaramond

Cytat: Beata w 23 Lip 2009, 17:36:21
Do tej pory robiłam tylko kostki z niedopitego wina  ;)

to jest tez dobry patent!!! Polska inwencja tworcza nie zna granic ;D  :beer: :beer:
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

giga

Cytat: sonja w 23 Lip 2009, 10:31:09
A mi najbardziej smakował rosół w przedszkolu, który zasadniczo był wodą z nikłą sugestią rosołu ;D nic na to nie poradzę inne mi nie smakują i już :D
przeważnie dzieciom taki rosół smakuje, może dlatego, że nie pływają na nim tłuste oczka

emcia

to tyle można o rosole?
jadłam ostatnio ze 20 lat temu, a mama zawsze pyta czy zjem, uparta jest ;) ileż ja tracę , heheh
mama chyba gotuje dobry - z prawdziwych ;) kur "rosołowych"
kury sobie łażą, ogródek ryją potwory, w ogródku krzywe marchewki, selery i lubczyk nawet
teraz jest plaga małych kurcząt...to co po jednej wziąć na następny zlot?

szelma

A więc pogadałam z mamą i ona rosół robi tak:
Do takiego większego garnka wlewa wody do 3/4 wysokości. Gotuje wodę i jak jest zagotowana, to wrzuca kurczaka. Mogą być skrzydełka (tak 4-5) albo udka (ze dwa). Kroi warzywa i wrzuca: marchewkę, seler, pietruszkę, pora, cebulę (opaloną - albo takie kostki Knorra smażona cebulka). Może też być kawałek kapusty. Z prwypraw to vegetę, pieprz, sól - do smaku.
I to się wszystko na wolnym ogniu (tak żeby ledwo pyrkotało, ale nie bulgotało) gotuje - tak z 45 minut. Aż warzywa będą miękkie, a mięso ugotowane.
No i oczywiście makaron i posypane wszystko zieloną pietruszką :). A na drugi dzień - zupa pomidorowa :).

mayagaramond

Czyli wrzuca na gotujaca. Trzeba kiedys wyprobowac. Pod rosolek  :beer: :beer: :beer:

Co do kurczaka - calego kurczaka mam dac? Wiem, ze pokroic ;), chodzi mi o to czy to nie za duzo taki caly kurczak. Bo ja gotuje albo na kosciach kurczakowych (kadlubek plus skrzydelka) albo na skrzydelkach.

szelma

Nie, no kawałek kurczaka - parę skrzydełek albo udka. I mam mówi, że wrzuca do gotującej, bo wtedy nie ma szumowin - to białko z mięsa nie pływa, bo się szybciej ścina.

didi_loczek

Ja gotuję tak:

1 zasada: mięso (z kurczaka - nogi, skrzydełka, czasem szyja, plus wołowina - najlepsza jest łata i mostek, coś z kością)
zalewam zimną wodą i gotuję na średnim ogniu. Mięso zalane wrzątkiem zamyka pory i nie "oddaje" swojego smaku
zupie a o to chodzi w dobrym rosole.
2. Gdy zaczyna wrzeć natychmiast skręcam gaz na minimalny i zbieram szumowiny.
3. Dodaje włoszczyznę: marchewka, pietruszka (z natką), seler (z natką), opaloną cebulę, pora i przyprawy, sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie i odrobinę vegety.
4. Gotuję na wolniutkim ogniu z lekko uchyloną pokrywką. W razie potrzeby dolewam odrobinę wody z czajnika.
5. Trwa to z 2 godziny.
Ponieważ mój mąż nie uważa rosołu za danie, ten wspaniały płyn stanowi bazę pod jakąś zupę. No chyba że jesteśmy chorzy i się leczymy rosołem. ;D

ishka82

mayagaramond, mięsa musi być sporo, bo to rosół, tam nie dasz mnóstwa warzyw i przypraw, żeby podniosły smak, który pochodzi głównie z mięsa ;) Z kurczaka wytnij piersi, bo szkoda je tak wygotowywać :) No i nie zgodzę się absolutnie, że jak kurak jest miękki, to rosół gotowy, bo kurak mięknie w 15 minut, może pół godziny, a rosół potrzebuje czasu. No i na prawdę, nawet jeśli masz nie zjeść mięsa, to dorzuć choć trochę wołowiny, to znakomicie podnosi smak, albo chociaż kawałek kaczki lub indyka :)

errata

co do mętności rosołu sąsiadka (która gotuje w restauracji) doradziła mi, że wystarczy na koniec gotowania wrzucic z 3 lub 4 ząbki czosnku, dzięki któremu rosul później jest ładny ;) Ten czosnek nie czuć póxniej w rosole. Ja jeszcze tego nie próbowałam, ale kolejnym razem na pewno spróbuje ;)

A jeśli chodzi o szumowiny to kiedys w jakimś programie o gotowaniu, pewien kucharz się wypowiadał, że nie powinno sie ich zbierac i wyrzucać, tylko gotować rosół tak długo, aż one opadną ;) No ale ja sie na tym nie znam ;)

magoo

ja juz chyba z 5 razy podchodzilam do gotowania rosolu i za kazdym razem to byla kulinarna tragedia ;) Jest to o tyle dziwne, ze generalnie nie mam problemu z gotowaniem i raczej mi wychodzi, wiec zupelnie nie wiem co z tym rosolem jest nie tak...

Ale jak sie ponownie odwaze, to na pewno przyjrze sie temu watkowi blizej :)

szelma

Ja zakupiłam składniki i będę dzisiaj gotować :). Okazało się jednak, że w tym kraju nie jest łatwo znaleźć ludzkich rozmiarów seler (były tylko takie OGROMNE! Takie 10x większe niż normalny seler :padam:), a pietruszki nie ma w ogóle... Więc będzie dużo marchewki, seler naciowy i cebula lol.

errata

Cytat: szelma w 25 Lip 2009, 12:27:23
Ja zakupiłam składniki i będę dzisiaj gotować :). Okazało się jednak, że w tym kraju nie jest łatwo znaleźć ludzkich rozmiarów seler (były tylko takie OGROMNE! Takie 10x większe niż normalny seler :padam:), a pietruszki nie ma w ogóle... Więc będzie dużo marchewki, seler naciowy i cebula lol.

seler naciowy zawsze dodaje do rosołu, jak i równiez na koniec gotowania lubczyk, ale bez pietruszki ?  :hmm: ;)

szelma

errata, no nie było  :zly:. Głupi, bezpietruszkowy kraj! ;)

emcia

Cytat: szelma w 25 Lip 2009, 13:07:02

:)
to ja Ci wyślę, nawet z ziemią

errata

Cytat: szelma w 25 Lip 2009, 13:07:02

dasz rade i bez pietruszki ;)

wrobelek0403

Cytat: noki w 22 Lip 2009, 20:50:21
Ja robie rosol rzadko, bo tylko jak jestem chora (maz nie lubi, bo to taka "niedokonczona zupa" :)).
Proste marchewki z supermarketu, kurak tez, jeszcze go czesto z indykiem mieszam, bo nie lubie tlustego. Wychodzi klarowny, aromatyczny. Tylko wkladam mieso na gotujaca sie wode, zeby sie bialko szybciej scielo i nie bylo tyle szumowin. Nie cedze, gotuje przez kilka godzin na b. wolnym ogniu.
Kura prosto od baby - takie urban legend, a lyzka staje od ilosci tluszczu.

noki, polewam mezowi za niedokonczona zupe  :beer: :beer: lol
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

szelma

Więc zrobiłam rosół. Wnioski na przyszłość: mam za duży gar i wrzuciłam za mało mięcha. Więc na mój gar to tak z 4 skrzydełka i dwa udka wejdą (wczoraj wyszedł za chudy i musiałam po ratować kostką...). Następnym razem kupię ten wielki seler - najwyżej resztę wyrzucę, trudno się mówi. I znalazłam wczoraj suszoną natkę pietruszki w sklepie, więc jakaś pietruszka będzie :).

errata

Cytat: szelma w 26 Lip 2009, 13:42:02
Więc zrobiłam rosół. Wnioski na przyszłość: mam za duży gar i wrzuciłam za mało mięcha. Więc na mój gar to tak z 4 skrzydełka i dwa udka wejdą (wczoraj wyszedł za chudy i musiałam po ratować kostką...). Następnym razem kupię ten wielki seler - najwyżej resztę wyrzucę, trudno się mówi. I znalazłam wczoraj suszoną natkę pietruszki w sklepie, więc jakaś pietruszka będzie :).

to rozumie, że wyszedł ;) A więc gratuluje!!

effik

giga

Ja rosół gotuję około dwóch godzin. Rosół powinien być po ugotowaniu klarowny.Aby to uzyskać pod koniec gotowania dodaję trochę zimnej wody z kranu,pogotuję / tylko nie zagotować ponownie/ i wyłączam gaz.Wtedy wszystkie szumowiny opadną na dno.