USG genetyczne

Zaczęty przez ishka82, 21 Lip 2009, 15:07:34

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zwierzatko_mojej_mamy

aja na ten temat na pewno wiedze moja mac posiada odpowiednia lol lol - spytam ;D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

ishka82

Cytat: maraxela w 22 Lip 2009, 23:52:17
to chyba wszytko na ten temat
http://www.portalwiedzy.pan.pl/images/stories/pliki/publikacje/nauka/2007/03/N_307_03_Dangel_regular.pdf
Dzięki za ten artykuł :beer: Mnie on ostatecznie przekonuje, że nie warto omijać USG między 12, a 14tc :) Szkoda tylko, że wielu lekarzy uważa inaczej ;D

magdalinska

:padam:  :padam:  :padam: czytałam 2 dni na raty, ale w koncu dobrnelam do konca.... i nie wszystko rozumiem ;)
u mnie było tak: wizyta (chodze prywatnie) przypadła na ok 13 tydzien, moja lekarka zrobiła usg, na zwykłym aparacie USG 2D, w trakcie ktorego poogladałysmy dziecko, pozniej mowi ze teraz zmierzy przeziernosc karkowa i po krotce wyjasniła co to jest, powiedziała ze wynik jest ok, ze górna granica to 3, ja mam 1,57, wiec ok. o kosci nosoewj nic nie mowia, ja z tego wszystkiego zapomniałam zapytac, ale domniemywam, ze pewnie sprawdziła i jest ok. Nie mowiła tez nic ze mierzy głowke, czy kosc udowa, czy inne organy, mowila tylkoz e dziecko ma 7cm. Patrze teraz na karte ciazy i mam tak jeszcze dopisane FHR(+) 141 czy 140 ( jak własnie sprawdziałam, to akcja serca płodu) Cos tam sobie pstrykała, moze i mierzyła wszystko, zreszta przy nastepnej wizycie zapytam. Mysle ze jakby cos było nie tak to by powiedziała ;)

golinda

magdalinska, to może być dziewczynka, bo podobno chłopcy mają zwykle poniżej 140 :)

vobi

Cytat: golinda w 23 Lip 2009, 15:41:14
magdalinska, to może być dziewczynka, bo podobno chłopcy mają zwykle poniżej 140 :)

czyli faceci sa leniwi juz za zycia plodowego ;D

golinda

Cytat: vobi w 23 Lip 2009, 15:54:18
czyli faceci sa leniwi juz za zycia plodowego ;D

oczywiście i serce im tak szybko nie bije, co znaczy, że nie potrafią tak kochać jak my :)

bozena.dp

dziewczyny ja na zakończenie jeszcze raz przepraszam, za małe zamieszanie jakie wprowadziłam ;)

oraz dziękuje, bo dowiedziałam się wielu rzeczy, o których nie miałam pojęcia :)

macie racje, że usg powinno być wykonane ok. 12., 20. i po 30. tyg. ciązy, ale jak widać nie wszyscy lekarze się tego trzymają (głównie chodzi o to pierwsze usg)
i może rzaczywiście, jeżeli już jest robione to usg w 12 tc, ta przezierność jest badana tylko nie wszyscy lekarze o tym mówią (choć moim zdaniem powinni)
nie wiem, kiedyś się dowiem ;)

Dodany tekst: czw 23 lip 2009 15:27:22 GMT-1

dziewczyny znalazłam jeszcze coś takiego
wynika z tego, że usg genetyczne różni się od zwykłego... i może to jest to płatne badanie :hmm:
ale dobra, już nie mieszam ;)
wrzucam i uciekam :P

USG genetyczne
Od zwykłego badania ultrasonograficznego różni się tym, że powinno być wykonywane na bardzo czułym sprzęcie przez doświadczonego specjalistę. Trwa aż 40-60 minut. Dzięki temu można dokładnie zbadać, w zależności od wieku ciąży, pęcherzyk ciążowy i żółtkowy, grubość fałdu karkowego, kości nosowe, zarys i wymiary poszczególnych organów płodu oraz pracę jego serca, długość kości udowych, a także łożysko, pępowinę i płyn owodniowy.

Pozwala stwierdzić niektóre choroby genetyczne u dziecka, m.in. zespół Dawna, Edwarda, lub Tarnera oraz wady wrodzone, np. serca, bezmózgowie, wodogłowie, rozszczep wargi lub kręgosłupa, karłowatość

mayagaramond

bozena.dp - znalazlam to:

USG genetyczne

To jedno z najważniejszych obecnie badań, które powinno być wykonane u każdej przyszłej mamy właśnie między 11. a 14. tygodniem ciąży (czyli między 9. a 12. tygodniem od zapłodnienia). Badanie jest nieinwazyjne, całkowicie bezpieczne dla kobiety i dziecka, a pozwala z dużą precyzją określić ryzyko wystąpienia wad genetycznych płodu (zespołu Downa, Edwardsa czy Patau). Pozwala zidentyfikować nawet do 90 proc. przypadków zespołu Downa. Zwykle jest to USG wykonywane drogą przezbrzuszną. Podczas badania lekarz mierzy tzw. przezierność karkową (NT), czyli zbiorniczek płynu na karku płodu, a także długość ciemieniowo-siedzeniową płodu (CRL) oraz ocenia obecność lub brak kości nosowej (NB). Na podstawie tych parametrów oraz wieku ciężarnej można wyliczyć liczbowe ryzyko wystąpienia wad genetycznych. Wynik nieprawidłowy oznacza podwyższone ryzyko – wtedy proponuje się dodatkowe badania, np. amniopunkcję, która wykluczy lub potwierdzi zaburzenia chromosomalne płodu. Badanie jest refundowane, jeśli przyszła mama ma więcej niż 35 lat. W pozostałych przypadkach trzeba za nie zapłacić (ok. 200 zł).

Zrodlo: http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ciaza-miesiac-po-miesiacu/trzeci-miesiac-zaczyna-sie-poruszac_36740.html
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

bozena.dp

mayagaramond normalnie 10 piw masz ode mnie  :beer:

czyli dobrze wiedziałam, że usg genetyczne jest odpłatne, jeżeli nie jest się w grupie podwyższonego ryzyka

mayagaramond

Cytat: bozena.dp w 23 Lip 2009, 16:32:24
mayagaramond normalnie 10 piw masz ode mnie  :beer:

czyli dobrze wiedziałam, że usg genetyczne jest odpłatne, jeżeli nie jest się w grupie podwyższonego ryzyka

Odlewam :)

Obawiam sie, ze aby wiedziec na 100% za co placi NFZ, a za co nie, trzeba by do nich zadzwonic ;)

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

Angie

Ale ten opis pasuje też do zwykłego usg które robi się w 12 tyg. Przecież po to idzie się na nie żeby lekarz określił te parametry i czy nazywa się genetyczne czy nie i tak jest to mierzone. Jak się pójdzie państwowo w 12 tyg. do lekarza to on zrobi te pomiary i nie weźmie za to kasy. Dajcie sobie to przetłumaczyć  ;)

kasiad

Cytat: golinda w 23 Lip 2009, 15:41:14

golinda u nas było chyba 155 i położne mówiły, że na pewno dziewczynka bo serduszko szybko bije  ;)
a tutaj zonk ;D
jest Oluś :)
czyli jednak serce im czasami szybko bije  :P

Dodany tekst: czw 23 lip 2009 16:41:26 GMT-1

Cytat: Angelos w 23 Lip 2009, 17:01:10
Ale ten opis pasuje też do zwykłego usg które robi się w 12 tyg. Przecież po to idzie się na nie żeby lekarz określił te parametry i czy nazywa się genetyczne czy nie i tak jest to mierzone. Jak się pójdzie państwowo w 12 tyg. do lekarza to on zrobi te pomiary i nie weźmie za to kasy. Dajcie sobie to przetłumaczyć  ;)

właśnie to miałam napisać
ja miałam robione usg państwowo w 12 tc
nie zapłaciłam ani złotówki
a wszystkie te parametry lekarz zmierzył
wiec gdyby tylko nazwał je genetycznym i kazał zapłacić 200 zł to byłoby to zwykłe naciąganie

Kasia

Cytat: Angelos w 23 Lip 2009, 17:01:10
. Dajcie sobie to przetłumaczyć  ;)

Pozwole sobie zacytowac Angelos

dlaczego wszystkie dziewczyny które sa (po 12 tyg) lub były w ciązy wiedzą że USG w 12 tyg jest standardem i że jest ono refundowane jak sie je robi państwowo.

Tylko bozena i maya brną w swoje.

dajcie sobie przetlumaczyć że jest to standardowe i bezplatne badanie, proszę!

A to że w kilku miejscach nie traktuja tego jako standard to jest to wyjatek, który potwierdza regułe.

I nie ma co szukać po necie jakis artykułow, które tak naprawde nie wiadomo kto pisał i skąd czerpal informacje.

Może rzeczywiście są dwa badania, które są identyczne z wyjątkiem odpłatnosci:
- standardowe bezpłatne badanie USG w 12 tyg.
- płatne badanie genetyczne (stworzone chyba tylko po to aby zarobić),

abkasia

Cytat: kasiad w 23 Lip 2009, 17:35:31
golinda u nas było chyba 155 i położne mówiły, że na pewno dziewczynka bo serduszko szybko bije  ;)
a tutaj zonk ;D
jest Oluś :)
czyli jednak serce im czasami szybko bije  :P
u Hugusia bylo 145 :D

Angie

Lena jak na dziewczynkę przystało zawsze min. 150, najczęściej 160 :)

mayagaramond

Cytat: Kasia w 23 Lip 2009, 17:53:34
Pozwole sobie zacytowac Angelos

dlaczego wszystkie dziewczyny które sa (po 12 tyg) lub były w ciązy wiedzą że USG w 12 tyg jest standardem i że jest ono refundowane jak sie je robi państwowo.

Tylko bozena i maya brną w swoje.

dajcie sobie przetlumaczyć że jest to standardowe i bezplatne badanie, proszę!

A to że w kilku miejscach nie traktuja tego jako standard to jest to wyjatek, który potwierdza regułe.

I nie ma co szukać po necie jakis artykułow, które tak naprawde nie wiadomo kto pisał i skąd czerpal informacje.

Może rzeczywiście są dwa badania, które są identyczne z wyjątkiem odpłatnosci:
- standardowe bezpłatne badanie USG w 12 tyg.
- płatne badanie genetyczne (stworzone chyba tylko po to aby zarobić),

mnie jest wszystko jedno czy to badanie w PL jest platne przez NFZ czy nie. Ale bozeny szwagierki twierdza, ze nie mialy badanej przeziernosci. Czyli co? Klamia?

Poza tym naprawde nie wszyscy robia to badanie (nie zrozum mnie zle, ale strefa rezprezentawywna nie jest, bo jest nas tu za malo, o ile dobrze pamietam twinnie tego badania tez nie robila )

To sa watki z GW na ten temat
http://forum.gazeta.pl/forum/w,585,24862307,,czy_wszystkie_robilyscie_przeziernosc_.html?v=2

http://forum.gazeta.pl/forum/w,585,38785211,,czy_wszystkie_robicie_usg_na_przeziernosc_karkowa_.html?v=2

A tu cale wynki wyszukiwania na ten temat:
http://szukaj.gazeta.pl/forumSearch.do?view=espsystemwebcluster&es.ac.hitsPerPage=5&s.ac.offset=0&s.sm.collapsenum=2&s.si(similarity).documentVector=&s.si(similarity).similarType=refine&s.si(navigation).navigationEnabled=true&s.si(navigation).breadcrumbs=&s.sm.query=&s.sm.forumXx=585&s.sm.threadXx=0&s.ac.sortBy=news&s.ac.sortOrder=&s.sm.author=&s.sm.title=przeziernosc&s.sm.forumName=&s.sm.forumNameType=simpleall&s.sm.authorType=equals&s.ac.hitsPerPage=10

A jesli ktos sie na to badanie decyduje to wg. mnie powinnien od razu isc do specjalisty majacego odpowiedni sprzet i doswiadczenie, bo jak zwykly ginekolog powie, ze "wymiary" sa nieprawidlowe to trzeba latac do innego lekarza na konsultacje, a poznie ewentualnie robic inne badania, na ktorych wynik czeka sie chyba 3. tygodnie.

magdalinska

czyli mam szanse na chlopczyka :D

ulala28

to u mnie kolejny dowód (po lekarzu, który stwierdził przy usg:) że będzie dziewczynka, bo tętno na każdym badaniu nie schodziło poniżej 160
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Whenever people agree with me I always feel I must be wrong.

martullek

ej no. mój miał na pierwszym 164, a na drugim 153. a ma być chłop!

ishka82

Dobrze, że w "mojej" pracowni USG nie robią wielkiego halo i kasują jak za każde USG, czyli 60zł :)
A dlaczego lekarze w Ostrowcu nie uznają zasadności i konieczności badania USG w tym czasie u każdej ciężarnej, to nie mam pojęcia ;) Ale wiem też, że Ostrowiec w tym wcale odosobniony nie jest niestety ;D

Angie

mayagaramond nie widzę nic dziwnego w lataniu do lekarza na konsultacje. Ja każdą poważną sprawę medyczna konsultowałbym także u innego lekarza.
Nie każdą kobietę stać też na pójście od razu do specjalisty. Uważam, że dobrze że jest ( a przynajmniej powinno być ) to badanie przesiewowe, bezpłatne, bo daje szansę większej ilości kobiet na podjęcie decyzji co robić dalej.

bozena.dp

dziewczyny (kasia, angelos) ja wam wierze, że wy to badanie miałyście z nfz, ale dlaczego wy mi nie możecie uwierzyć, że ja zawsze słyszałam, że usg genetyczne jest odpłatne?!

rozmawiałam ze szwagierką, miała robione usg w 8, 10, 14 i 16 tyg. ciąży, jak widać nie było usg w 12 tyg., więc jak już pisałam, nie dla wszystkich lekarzy jest to badanie standardem....

rozmawiałam też z 2 koleżankami, które niedawno urodziły i powiedziały, że pierwszy raz słyszą określenie przezierność karkowa... i nie wiedzą czy to miały mierzone (choć lekarka zawsze mówiła "teraz mierzymy to..., sprawdzamy tamto..."), nie pamiętają też w których tyg. ciązy miały usg, bo miały tych usg więciej niż 3...

ale obiecałam, że się już nie będę odzywać....

w końcu ja w ciązy nie byłam, więc nie mogę nic wiedzieć...
poza tym nie mieszkam w warszawie (czy innym dużym mieście), gdzie usg w 12 tyg. z tymi wszystkimi pomiarami jest standardem (widać mają lepsze sprzęty do usg)...

jak dla mnie koniec tematu...

mayagaramond

Cytat: ishka82 w 23 Lip 2009, 20:42:40
Dobrze, że w "mojej" pracowni USG nie robią wielkiego halo i kasują jak za każde USG, czyli 60zł :)
A dlaczego lekarze w Ostrowcu nie uznają zasadności i konieczności badania USG w tym czasie u każdej ciężarnej, to nie mam pojęcia ;) Ale wiem też, że Ostrowiec w tym wcale odosobniony nie jest niestety ;D

ale chyba nie jest tak, ze ci lekarze nie wykonuja USG w ogole, tylko pomiar NT nie jest w to wlaczony. A z jakich powodow, to oczywiscie nie wiem. Tutaj panstwowa kasa chorych placi za 3 USG w czasie ciazy, ale za pomiar NT musisz zaplacic sama.

angelos - moze zle sie wyrazilam. Nie codzi mi o to, zeby nie konslutowac z drugim lekarzem, ale to ze, lekarz, ktory nie ma odpowiedniego sprzetu, doswiadczenia i nie odbyl szkolen, moze ten pomiar zle wyliczyc. Jesli wyjdzie zle i chcesz isc do innego specjalisty to po moze byc juz za pozno (bo pomiar NT mozna wykonyc tylko do 14 tygodnia ciazy), dlatego moim zdaniem, lepiej isc od razu do kogos, kto umie to badanie przeprowadzic.

Tu jest dosc ciekawy wywiad z prof. Zaremba o badaniach prenatalnych:
http://kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,96856,3751317.html

Z pewnymi kwestiami sie nie zgadzam, bo dane statystyczne z innych krajow mowia co innego, ale to inny temat.

Tu jest polskie tlumaczenie b. intresujacego wywiadu we francuskiem la Monde:

http://epomoc.pl/newsy.php?shownews=83

A Didier Sicard jest Prezydenten Francuskiej Komisji Etycznej:

http://fr.wikipedia.org/wiki/Didier_Sicard

ishka82

Cytujale chyba nie jest tak, ze ci lekarze nie wykonuja USG w ogole, tylko pomiar NT nie jest w to wlaczony.
Chyba nie zrozumiałam o co Ci chodzi :blush:

mayagaramond

Cytat: ishka82 w 24 Lip 2009, 09:46:44
Chyba nie zrozumiałam o co Ci chodzi :blush:
pomiar NT czyli badanie przeziernosci. Chodzi mi to, ze nie kazdy lekarz to badanie robi, co nie oznacza, ze w ogole nie robi usg w 1. trymestrze.

Tym mozna wytlumaczyc fakt, ze u niektorych dziewczyn badanie bylo zrobione, a u innych nie, chociaz tez byly na USG. I mnie ten fakt nie dziwi, bo tutaj jest to robione oddzielnie (nie dlatego, ze tutaj jest lepiej czy gorze, bo to nie temat dyskusji).