USG genetyczne

Zaczęty przez ishka82, 21 Lip 2009, 15:07:34

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

inkageo

Cytat: maraxela w 22 Lip 2009, 16:59:21
nie ma mozliwosci usuniecia zdrowej ciazy bo badanie genetyczne tak jak test na ojcostwo daje 100% wynik .A nie robia tego bo nie dostana refundacji i tyle
Ja się domyślam, ale tak jak niektórzy twierdzą, że prezerwatywy niszczą związek i sprawiają, że mężczyzna nie szanuje kobiety, tak samo mogą uważać, że to badanie jest złe i mogą mnożyć różne dramatyczne przypadki, niekoniecznie prawdziwe ;) Jeżeli mają na celu zmniejszenie liczby aborcji..

Dodany tekst: 22 Lip 2009, 17:02:21

No wiecie o co mi chodzi, nie?
Imagine there is no hate

marax

maja ale kosc nosowa i kark to tak samo jak glowa i za przeproszeniem dupa cos co sie mierzy i wchodzi w pojecie skrining organow .Cale zamieszanie jest z powodu glupiej nazwy i tyle

inkageo

Cytat: maraxela w 22 Lip 2009, 16:59:21
nie ma mozliwosci usuniecia zdrowej ciazy bo badanie genetyczne tak jak test na ojcostwo daje 100% wynik .A nie robia tego bo nie dostana refundacji i tyle
Marax gdyby to był problem jedynie finansowy, to dotyczyłby tylko publicznych przychodni, a dziewczyny sygnalizują że w prywatnych gabinetach to badanie również nie jest uważane za obowiązkowe i konieczne..
Imagine there is no hate

marax

Cytat: inkageo w 22 Lip 2009, 17:03:47
Marax gdyby to był problem jedynie finansowy, to dotyczyłby tylko publicznych przychodni, a dziewczyny sygnalizują że w prywatnych gabinetach to badanie również nie jest uważane za obowiązkowe i konieczne..
no comment >lekarz nie jest od dylematow moralnych on ma wykonac to badanie bo tak mu karzą wytyczne (nie sprawdzalam czy one sa najnosze) a kobieta moze zdecydowac pozniej w ktorym z 2 torow chce przeprowadzic diagnostyke

bozena.dp

kasia, nie wiem, bo jej chwilowo nie ma, ale z tego wynika, że nie miała robionego usg miedzy 12-14 tyg., ale nie mam pewności...

inkageo

Cytat: maraxela w 22 Lip 2009, 16:59:53
a dylematy moralne sorry lekarz nie jes od dylematow moralnych .On ma postepowac zgodnie ze standardami a od dylematow to jest sumienie pacjenta
Ale zauważ, że mimo dopuszczalności przez prawo (mam na myśli sytuację kiedy aborcji można dokonać legalnie) nie każdy lekarz się jej podejmie, czyli lekarze mają swoją moralność i poglądy i być może przenoszą je na sposób leczenia.
Imagine there is no hate

marax

Cytat: inkageo w 22 Lip 2009, 17:06:01
Ale zauważ, że mimo dopuszczalności przez prawo (mam na myśli sytuację kiedy aborcji można dokonać legalnie) nie każdy lekarz się jej podejmie, czyli lekarze mają swoją moralność i poglądy i być może przenoszą je na sposób leczenia.
ale to jest zupelnie inna kwestia.Dylemat morlany lekarza nie moze miec wplywu na zycie pacjętki.On nie ma prawa nie informowac jej ze takie badanie powinno byc wykonane.Jak on ma taki dylemat to tak samo jak w przypadku aborcji powinien pokierowac pacjetke do lekarza wolnego od  dylematow

Dodany tekst: 22 Lip 2009, 16:09:20

Cytat: inkageo w 22 Lip 2009, 17:06:01
ale to jest zupelnie inna kwestia.Dylemat morlany lekarza nie moze miec wplywu na zycie pacjentki.On nie ma prawa nie informowac jej ze takie badanie powinno byc wykonane.Jak on ma taki dylemat to tak samo jak w przypadku aborcji powinien pokierowac pacjetke do lekarza wolnego od  dylematow.

elve

mayagaramond podąrzając twoim tokiem myślenia, to po co robić wogóle usg, skoro i tak nie usuniesz ??? a jak wyjdzie przepuklina rdzeniowa? albo poważna wada anatomiczna? albo wada serca? tylko stres będzie... a i tak urodzisz
co za różnica czy upośledzenie fizyczne czy psychiczne

inkageo

Marax ja się może mylę, tak tylko próbuję sobie to poukładać i znaleźć przyczynę dlaczego różni lekarze różnie postępują w tej kwestii.
Ciekawe co mój gin na to (miasto 40 tysięczne) ;) Fajnie, że jestem już uświadomiona i w razie czego sama się upomnę o to badanie ;)
Imagine there is no hate

elve

inkageo ale trop jest niezły....

inkageo

Założę się, że są też lekarze, którzy nie chcą wypisywać tabletek antykoncepcyjnych i promują naturalne metody, ludzie są różnie ukształtowani, w różnych środowiskach wychowani i inne rzeczy uważają za słuszne i dobre. Jak to się ma do etyki lekarskiej to osobna sprawa.. Lekarz powinien być obiektywny..
Imagine there is no hate

mayagaramond

Cytat: maraxela w 22 Lip 2009, 17:03:14
maja ale kosc nosowa i kark to tak samo jak glowa i za przeproszeniem dupa cos co sie mierzy i wchodzi w pojecie skrining organow .Cale zamieszanie jest z powodu glupiej nazwy i tyle

lol lol

nie wiem, moze tak byc.

Ale jesli kobieta zrobi pomiar NT i wyjdzie jej 1:6 i ona nie chce isc na badanie inwazyjne to co teraz? Moze zrobic badania krwi, ale to dalaj tylko prawdopodobienstwo. Dokladne USG organow? I wyjdzie na nim w 12 czy 13 tygodniu, ze dziecko ma chorobe genetyczna?

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

marax

No sorry ale lekarz ma leczyc zgodnie z najnowsza wiedza i to do pacjeta nalezy wybor.Rownie dobrze lakarz moglby byc zdania ze on antybiotykami nie leczy ale kanadyjskimi borowkami,herbatką i miodem - a co tam on ma takie swiatopogląd

Kasia

Cytat: mayagaramond w 22 Lip 2009, 17:16:18
lol lol

nie wiem, moze tak byc.

Ale jesli kobieta zrobi pomiar NT i wyjdzie jej 1:6 i ona nie chce isc na badanie inwazyjne to co teraz? Moze zrobic badania krwi, ale to dalaj tylko prawdopodobienstwo. Dokladne USG organow? I wyjdzie na nim w 12 czy 13 tygodniu, ze dziecko ma chorobe genetyczna?

no ale tym tropem w zasadzie trzebaby było zaniechac wiekszości badań :( bo brzuszek za mały, bo głowka za duza itp.

inkageo

Cytat: maraxela w 22 Lip 2009, 17:23:13
No sorry ale lekarz ma leczyc zgodnie z najnowsza wiedza i to do pacjeta nalezy wybor.Rownie dobrze lakarz moglby byc zdania ze on antybiotykami nie leczy ale kanadyjskimi borowkami,herbatką i miodem - a co tam on ma takie swiatopogląd
Marax - powinien, ale to jest utopia ;) Mi lekarka powiedziała, że nie mogę współżyć z mężem bo go zarażę półpaścem, jej wiedza medyczna była chyba XIX wieczna :D A do tej pory przyjmuje w przychodni i na pewno wielu pacjentów uważa ją za świetną specjalistkę ;) A na migrenę neurolog przepisał mi ketonal, bo o tryptanach chyba nie słyszał.. Małe miasteczka żyją swoim medycznym życiem ;)
Imagine there is no hate

marax

Cytat: mayagaramond w 22 Lip 2009, 17:16:18
lol lol

nie wiem, moze tak byc.

moze wybrac tor nr 2 czyli badanie w kierunku wad anatomicznych.Jezeli wszytko na nich wyjdzie ok to ma bardzo duze prawdopodobienstwo ze anatomicznie wszytko jest ok-dziecko nie ma wodoglowia ,ma wszystkie konczyny z sercem wszystko w porzadku,prawidlowo wyksztalcone narzady plciowe
.NIe chciala jednak toru nr 1 czyli zawsze moze sie spodziewac ze genetycznie moze byc cos nie tak.Zeby to agrozenie zminimalizowac moze zrobic usg genetyczne w polaczeniu z pappa wtedy ma ok 90% odpowiedz czy jest ok czy nie.Pappa mowi tez tylko o tym ze cos jest nie tak genetycznie ale juz z bardzo duzy prawdopodobienstwem.Jezeli kobieta nie chce amniopunkcji wtedy obserwuje sie ja za pomocą usg  spodziewa sie ze prawdopodobnie mamy do czynienia z dzieckiem obciazonym genetycznie.Takie dzieci rodzą sie w szpitalach specjalistycznych gdzie czeka na nie odpoiedni zespol specjalistow-pomoc psychologiczna itp

mayagaramond

Cytat: inkageo w 22 Lip 2009, 17:01:49
Ja się domyślam, ale tak jak niektórzy twierdzą, że prezerwatywy niszczą związek i sprawiają, że mężczyzna nie szanuje kobiety, tak samo mogą uważać, że to badanie jest złe i mogą mnożyć różne dramatyczne przypadki, niekoniecznie prawdziwe ;) Jeżeli mają na celu zmniejszenie liczby aborcji..

Dodany tekst: 22 Lip 2009, 16:02:21

No wiecie o co mi chodzi, nie?

wiem, ale mam nadzieje, ze tak nie jest. To tylko badanie, a nie sposob leczenia.

To jest kasiazka angielskiej Fundacji Medycyny Plodu (po polsku). Ma 118 stron, wiec chybe nikomu nie bedzie sie chcialo jej czytac, ale troche przejrzalam i publikacja zwraca uwage na potrzebne szkolenie lekarzy i . kontrole jakosci

http://www.studiolift.com/fetal/site/FMF-polish.pdf

Jest tez dokladnei opisane jak badanie przebiega, ja powinno byc wykonywane itp.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

bozena.dp

wiecie co, nie chce mi się juz na ten temat dyskutować...
wyłączam się z tego wątku...

popatrzcie tylko na pierwszy post ishki... jak widać badanie to nie jest standardem, skoro lekarz nie wysyła na nie obowiązkowo, a tylko jeżeli rodzice chcą lub są wskazania typu wiek bądź występowanie chorób genetycznych w rodzinie...

Cytat: ishka82 w 21 Lip 2009, 15:07:34
Dziewczyny, zbliża się pomału termin USG genetycznego. Na najbliższej wizycie mamy o nim rozmawiać z ginem. Wiem, że on nie wysyła na nie obowiązkowo, jedynie jeśli rodzice chcą lub są wskazania (u nas nie ma). Czy Wy wszystkie robiłyście, zamierzacie robić to badanie ??? Jakie są Wasze argumenty za/przeciw temu badaniu ??? Ja na początku nie wyobrażałam sobie tego USG nie zrobić, ale z czasem pomyślałam, że skoro nie ma wskazań, to może nie warto. Tym bardziej, że przecież może ono jedynie wskazać na możliwość wystąpienia wady, a nie daje pewności w żadną stronę. Wiem, że na amniopunkcję się nie zdecyduję, więc ewentualny zły wynik sprawi jedynie, że będę się denerwować i stresować przez resztę ciąży. Któraś ze strefowych mam chyba właśnie miała fałszywie dodatni wynik tego badania i pewnie dużo niepotrzebnego stresu...Co o tym myślicie ???

inkageo

Jakiś czas temu była duża kampania medialna, którą prowadzili konserwatyści i kościół robiąc czarny PR badaniom "prenatalnym", już samo to słowo źle mi się teraz kojarzy. Może takie konsekwencje są teraz..

Dodany tekst: 22 Lip 2009, 17:35:24

Cytat: bozena.dp w 22 Lip 2009, 17:32:59
wiecie co, nie chce mi się juz na ten temat dyskutować...
wyłączam się z tego wątku...

popatrzcie tylko na pierwszy post ishki... jak widać badanie to nie jest standardem, skoro lekarz nie wysyła na nie obowiązkowo, a tylko jeżeli rodzice chcą lub są wskazania typu wiek bądź występowanie chorób genetycznych w rodzinie...

Jak widać dla jednego lekarza standardem jest, dla innego nie jest. Pytanie dlaczego!?
Imagine there is no hate

marax

Szansa dla dziecka

Badania prenatalne wykonywane są w interesie dziecka i jego rodziców. Niektóre z wad można leczyć, jeszcze zanim dziecko przyjdzie na świat (tak jest m.in. w przypadku niedrożności układu moczowego, małopłytkowości). Poza tym lekarze, wiedząc, że będzie się rodziło dziecko chore, mogą lepiej przygotować się do porodu i szybko udzielić noworodkowi fachowej pomocy. Dotyczy to zwłaszcza wad serca. Wówczas na sali porodowej są dwie ekipy specjalistów: jedna odbiera poród, a druga - złożona z neonatologów i kardiologów - przejmuje natychmiast malca, by ratować jego życie.
Jeśli z badań prenatalnych będzie wynikało, że na świat przyjdzie nieuleczalnie chore dziecko - rodzice będą mieli czas na oswojenie się z tą informacją. Jeżeli podejmą decyzję o urodzeniu chorego dziecka, będą mogli tak zorganizować sobie życie, żeby móc więcej czasu poświęcić niepełnosprawnemu maleństwu - jego leczeniu i opiece nad nim. Oczywiście, będą też mieli trochę czasu na ewentualne podjęcie bardzo trudnej decyzji o aborcji. W myśl obowiązujących u nas przepisów podstawą do przerwania ciąży jest duże prawdopodobieństwo ciężkiego i nieodwracalnego upośledzenia płodu i nieuleczalnej choroby zagrażającej życiu dziecka lub matki.

mayagaramond

Cytat: inkageo w 22 Lip 2009, 17:34:06
Jakiś czas temu była duża kampania medialna, którą prowadzili konserwatyści i kościół robiąc czarny PR badaniom "prenatalnym", już samo to słowo źle mi się teraz kojarzy. Może takie konsekwencje są teraz..

Dodany tekst: 22 Lip 2009, 16:35:24
Jak widać dla jednego lekarza standardem jest, dla innego nie jest. Pytanie dlaczego!?

zaraz sie znow podniosa glosy, ze przyklad niemiec nas nie interesuje, ale tu nikt nie prowadzi kampanii przeciwko badaniom prenatalnym, a badanie na przeziernosc karkowa jest odplatne (chyba, ze ktos jest ubezpieczony w prywatnej kasie chorych) i tak jak pisalam wyzej decyduje sie na nie ok. 50% kobiet.

marax

prosze jakie sa szamse dla DZIECKA  WARSZAWIE
"Leczyć w łonie matki

Ciężarne, jeszcze przed urodzeniem dziecka, mogą dokładnie je zdiagnozować, a nawet zoperować w swoim łonie w Instytucie Matki i Dziecka.

Tak specjalistyczne zabiegi możliwe są przy wykorzystaniu jednego z najnowocześniejszych na świecie rezonansów magnetycznych. Dzięki specjalistom z tutejszej pracowni radiodiagnostyki możliwe jest zdiagnozowanie takich wad jak: choroby ośrodkowego układu nerwowego, kręgosłupa, nerek, nowotwory i inne schorzenia genetyczne już w 23. tygodniu ciąży.

Takie badania są całkowicie bezpieczne dlatego można je wielokrotnie powtarzać. Jak podkreśla dr Anna Romaniuk-Doryszewska z Instytutu możliwość wykonania tak specjalistycznych badań oraz korzystanie z najbardziej nowoczesnego sprzętu radiodiagnostycznego pozwala na bezpieczne przeprowadzanie operacji płodu w łonie matki. To zaś daje szanse na urodzenie zdrowego malucha. W ten sposób leczone są najczęściej dzieci z wodogłowiem. Przy Instytucie działa również jedyny w Warszawie zespół orzecznictwa medycznego, które może na podstawie przeprowadzonych tu, badań prenatalnych zdecydować o przerwaniu ciąży.

Z usług nowej pracowni mogą korzystać pacjenci z całej Polski.

Instytut Matki i Dziecka, ul. Kasprzaka 17 a, tel. 632 12 81

inkageo

Fakt jest faktem, że odkładając badania do 20 tygodnia ciąży, lekarze uniemożliwiają podjęcie decyzji o ewentualnej legalnej aborcji i tu doszukiwałabym się przyczyny nie wykonywania tego badania w standardzie ;) Jeżeli informuje pacjentkę, że jeżeli okaże się, że coś jest nie tak w 20 tygodniu, to będzie już wtedy za późno na usunięcie płodu, więc jeżeli chce, to badanie powinna wykonać w tygodniu 12 to jest to chyba ok. Jak o tym nie informuje, to gra na zwłokę ;)
Imagine there is no hate

marax

nie ma innego tak czulego parametru zwracajacego uwage ze cos jest nie tak jezeli tego sie nie zrobi ( mozna tylko od 11-13 +/- 6 tygodni) prawdopodobnie zabiera sie szanse na jakiekolwiek wczesne rozpoznanie chorob anatomicznych.Jezeli wykryjemy wade czesnie mozna w np instytucje matki i dziecka zaczac ja leczyc juz w 23 tygodniu.Jak zaczniemy diagnozowac dopiero po 20 tygoniu zanim zrobimy wsyztkie badania to bedzie juz po 30 tygoniu i postep choroby bedzie juz nieodwracalny

inkageo

Ale ja się tu dużo nauczę :) Marax  :beer:
Imagine there is no hate