ruskie dla dody

Zaczęty przez golinda, 25 Cze 2009, 14:04:49

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

salsa

szelma   nie przebije to mojego męza, ktory zjadł kiedyś ze smakiem chleb ze smalcem zagryzany delicjami - wiśniowymi!
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

mayagaramond

Cytat: doda w 25 Cze 2009, 15:40:09
a ja kiedyś jadłam bułkę z truskawkami :D

jadlam kiedys na mazurach swiezy chleb wlasnej roboty z truskawkami, na poczatku pomyslalam, co za paskudztwo, ale dobre bylo.

W DE jedza placki ziemniaczane z musem jablkowym...
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

nionczka

Moj maz raz zamówil w restauracji pierogi z miesem z gotowanymi ziemniakami. Kelnerka powiedziala, zeby przetlumaczyc temu panu co to jest bo on napewno nie rozumie. Wiec jej odpowiedzialam, ze ten pan doskonale wie o co chodzi i dlatego sklada taka zamówienie. I jakby jeszcze mogla do tego przyniesc bagietke to bedziemy wdzieczni. Chyba na zapleczu popukala sie w glowe...

giga

Cytat: doda w 25 Cze 2009, 15:11:55
nie rozwalają się, moja mama mrozi ugotowane,
ja się tylko zastanawiałam co dalej, bo ona do mikrofalówki wrzucała, a ja nie mam i nie chcę mieć :D 
po rozmrożeniu możesz wrzucić na gotującą się wodę i podgotować

golinda

Cytat: doda w 25 Cze 2009, 18:33:51

zrobiłam, pycha :D
golinda  :thankyou: :thankyou:

to super! smakowały? :)

Dodany tekst: 25 Cze 2009, 19:31:17

Cytat: salsa w 25 Cze 2009, 14:14:22
zrób do farszu naleśniki ;)
ja tak robię ruskie lol

ja też tak robię, ale jak już zawinę farsz, to naleśniki wkładam jeszcze na patelnię, żeby chrupiące i podpieczone były
do tego koniecznie śmietana albo sos pieczarkowy - pycha!

golinda

normalnie aż ci poleję, bo mi nie chciałoby się robić ;)

Anupka

Cytat: salsa w 25 Cze 2009, 15:12:21
szelma  pierogi wrzuć a nie przepis ;)

i mowie ci - ja juz próbowałam wielu opcji z zamrażaniem - taka na pierogi najlepsza ;)

potwierdzam; zawsze zamrażałam już po ugotowaniu, a któregoś razu zapytałam na strefie, ktoś (czyżby salsa?) mi doradził zamrożenie przed gotowaniem i już zawsze tak będę robić, z jednej, prostej przyczyny - nie sklejają się! najpierw je podmrażam układając w zamrażalniku osobno na ściereczce, a kiedy są już sztywne, to w pojemniczek wszystkie razem.. rozmrażają się szybko i podgotowaniu zawsze podsmażam

aha - R. też je pierogi z ketchupem, sosem chilli, albo sosem jogurtowo-czosnkowym... bez znaczenia, jaka jest zawartość pierogów (robię tylko na słono), zawsze je z sosami

Dodany tekst: 25 Cze 2009, 19:52:51

a skoro tu o ekstremalnych mieszankach jedzeniowych ;) to przypomniało mi się, że zajadałam się kiedyś.. rzodkiewkami z miodem ;)

posypki różnokolorowe na chleb i w NL popularne szelma.. ale R. jakoś przestał to jeść, odkąd jest ze mną, hehe
I`m looking strange in the mirror of truth, I`m not immortal I`ve lost my youth...

salsa

Cytat: Anupka w 25 Cze 2009, 19:47:46
potwierdzam; zawsze zamrażałam już po ugotowaniu, a któregoś razu zapytałam na strefie, ktoś (czyżby salsa?) mi doradził zamrożenie przed gotowaniem i już zawsze tak będę robić, z jednej, prostej przyczyny - nie sklejają się! najpierw je podmrażam układając w zamrażalniku osobno na ściereczce, a kiedy są już sztywne, to w pojemniczek wszystkie razem.. rozmrażają się szybko i podgotowaniu zawsze podsmażam

aha - R. też je pierogi z ketchupem, sosem chilli, albo sosem jogurtowo-czosnkowym... bez znaczenia, jaka jest zawartość pierogów (robię tylko na słono), zawsze je z sosami

pewnie, ze ja bo raczej popularne jest mrożenie po ugotowaniu - co moim zdaniem nie ejst fajne, bo juz pomijając sklejanie się, zamrażasz rzecz już ugotowana i trochę traci to smak

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

golinda

Cytat: salsa w 25 Cze 2009, 19:54:03
pewnie, ze ja bo raczej popularne jest mrożenie po ugotowaniu - co moim zdaniem nie ejst fajne, bo juz pomijając sklejanie się, zamrażasz rzecz już ugotowana i trochę traci to smak

w życiu bym nie wpadła na taki pomysł!
moja mama, jak i ja, zawsze mrozimy surowe

panikarola

ale fajny tytuł wątku, i wątek też!

a na ravioli takie samo ciasto się robi?
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

golinda

Cytat: panikarola w 26 Cze 2009, 09:47:39
ale fajny tytuł wątku, i wątek też!

a na ravioli takie samo ciasto się robi?

no już nie przesadzaj z tymi wynalazkami ;)
mam w domu wielką księgę Kuchnie Europy, to po powrocie do domu sprawdzę i wkleję Ci przepis na ravioli, bo na pewno jest inny :)

panikarola

dzięki!!!!!!
otwieram się na kuchnię fusion ;)

jadłam ostatnio rewelacyjne ravioli z farszem z ricotty i orzechów włoskich, to jest takie dobre, że można pęknąć z przejedzenia, ale w cholerę drogie. trzeba domowo zastosować.

Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

golinda

no... brzmi super! może przepisy na farsze też będą :)

katgoli

panikarola ja robie ravioli z przeroznymi farszami z ricotty ale tego z orzechami wloskimi jeszcze nie mialam....musze poszukac czegos w necie bo uwielbiam orzechy wloskie.... dzieki za pomysl :beer:

a tak wogole to ravioli sa super proste tylko roboty troche z tym jak z pierogami

Dodany tekst: 26 Cze 2009, 15:19:39

znalazlam przepis na farsz-myslicie ze bedzie fajny?

orzechy wloskie podsmazyc na malym ogniu na patelni pozniej zmielic lub rozlupac w mozdziezu.
Czosnek i cebule (szalotke) obrac i drobno posiekac.
Maslo rozgrzac na patelni i dodac czosnek i  cebule przypiec.
Pietruszke umyc i posiekac.

wszystko razem wymieszac z ricotta, zöltkiem i parmesanem by powstala jednolita masa. Doprawic pieprzem, sola i galka muszkatolowa.

mobka

Tiliam prosila o moj przepis, wiec pozwole sobie sie dopisac.

Ogolnie problem ze mna jest taki, ze robie wszystko na oko. Ale ogolnie rzecz biorac do farszu:

0,5kg sera
1kg ziemniakow
1-2 posiekane w kosteczke i zeszklone cebule

Ziemniaki gotuje dzien wczesniej, podsamzam cebule i dodaje do ziemniakow, dodaje ser poltlusty, wszystko gniote tluczkiem do ziemniakow. Dodaje sol i pieprz - zostawiam na noc do przegryzienia. Farszu wychodzi sporo.

Ciasto to kupka maki (niecaly kg), robie dziurke w srodku kopca, wbijam cale jajko, dodaje spora szczypte soli, dodaje b. cieplej wody, tyle ile maka zabierze i powstanie elastyczne ciasto.

Ot i cala moja filozofia ;)