ruskie dla dody

Zaczęty przez golinda, 25 Cze 2009, 14:04:49

golinda

farsz:

0,5kg twarogu półtłustego
0,4kg ziemniaków
cebula
boczek

ziemniaki obrać i ugotować, ostudzić, dobrze rozgnieść i zmieszać z twarogiem na w miarę jednolitą masę
na oleju podsmażyć w kostkę pokrojoną cebulkę, wystarczy jedna duża cebula (zeszklić i delikatnie zarumienić), po czym dodać do farszu
przyprawić vegetą i pieprzem (do smaku, jak kto lubi, ja lubię mocno przyprawione)

ciasto

rozsypać na stolnicy mąkę (niecały kg, w zależności od tego, ile planujemy pierogów), "uformować" dołek, do którego wbić żółtko jajka (białka nie!), zagnieść i powoli dolewać bardzo ciepłej, a nawet gorącej wody (ciasto jest wtedy miękkie i elastyczne), pod koniec wyrabiania dodać łyżkę dobrej oliwy i porządnie zagnieść
posypać mąką i rozwałkować wałkiem na cienko (żeby ciasto miało ok. 0,5cm) i wycinać kółka szklanką
w palcach rozgnieść wycięte kółko i nałożyć do środka farszu (sporo, żeby płaskie nie były)
i teraz najgorsze - sklejanie!
muszą być bardzo dobrze sklejone, bo inaczej podczas gotowania się rozpadną
można brzegi delikatnie zwilżyć wodą i ściśle ze sobą połączyć, po połączeniu boki przygnieść końcówką widelca (będzie ładniej i lepiej się sklei)

zagotować wodę, posolić i wrzucić pierogi na ok. 8 minut

boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, gotowe pierogi polać cebulką i boczkiem, na brzeg talerza można wlać kwaśnej śmietany (to wg gustu, my uwielbiamy!)

i zapchać się na amen! :)

salsa

Golina, ale tytuł lol lol lol

a przepis na pierogi sie przyda ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

mayagaramond

Farsz mi wyjdzie, ale ciasto nie wiem. Nigdy nie robilam pierogow. Najwyzej zjemy sam farsz ;D
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

salsa

Cytat: mayagaramond w 25 Cze 2009, 14:13:52
Farsz mi wyjdzie, ale ciasto nie wiem. Nigdy nie robilam pierogow. Najwyzej zjemy sam farsz ;D

zrób do farszu naleśniki ;)
ja tak robię ruskie lol

magdalinska

juz jestem glodna.... ale babcia mi na dzisiaj pierogi przywiozla, wiec ja juz mam gotowe :D
do tego mam jeszcze najpyszniejszy na swiecie barszcz ukrainski i pierozki z ziemniakami i kasza..... boze, ale wyzera mnie czeka.....

salsa

zamrażasz surowe

jak chcesz rozmrozić - na wrzątek zamrożone surowe pierogi

gotujesz w osolonym wrzątku do wypłynięcia
potem jeszcze kilka minut (na oko)

szelma

Moja babcia je gotuje i potem mrozi, a po rozmrozeniu tylko trzeba je podsmazyc. Lubie takie podsmazone :D.

salsa

Cytat: szelma w 25 Cze 2009, 14:58:20
Moja babcia je gotuje i potem mrozi, a po rozmrozeniu tylko trzeba je podsmazyc. Lubie takie podsmazone :D.

ja mroże surowe bo potem jak sie rozmraża ugotowane to sie lubia rozwalać

a takie ciepłe po ugotowaniu można potem podsmażyć ;)

mayagaramond

Cytat: szelma w 25 Cze 2009, 14:58:20

ta twoja babcia to w glogowie mieszka? ;D
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

szelma

Hm, nie zauwazylam, zeby jakos sie rozwalaly - zostawiamy je na talerzu, zeby sie rozmrozily i juz :). Ale ja w kwestii pierogow ekspertem jestem tylko od jedzenia, wiec wycofuje sie z dyskusji ;).

Dodany tekst: 25 Cze 2009, 15:06:03

mayagaramond, teraz juz tak :). Wczesniej w Radomsku :). A co - chcesz ja odwiedzic? :D

mayagaramond

Cytat: szelma w 25 Cze 2009, 15:05:25
mayagaramond, teraz juz tak :). Wczesniej w Radomsku :). A co - chcesz ja odwiedzic? :D

tak, wpadne na pierogi, moge?

szelma

mayagaramond, babcia sie ucieszy, ale bedziesz musiala wysluchac w miedzyczasie historii chorob jej i co najmniej 5 znajomych osob lol. Wiec moze lepiej zrob sama te pierogi lol.

D. ma zamowiony kurs robienia pierogow u babci, wiec jak sie odbedzie, to wrzuce tu babciny przepis :D.

salsa

szelma  pierogi wrzuć a nie przepis ;)

i mowie ci - ja juz próbowałam wielu opcji z zamrażaniem - taka na pierogi najlepsza ;)

mayagaramond

szelma - za babcie, zeby nie chorowala  :beer: :beer: i za D. zeby byl pojetnym uczniem ;)  :beer: :beer:

salsa

Cytat: mayagaramond w 25 Cze 2009, 15:12:39
szelma - za babcie, zeby nie chorowala  :beer: :beer: i za D. zeby byl pojetnym uczniem ;)  :beer: :beer:

hi hi , czyzby Maya chciała sie wprosic do D. na pierogi?? ;)

szelma

Znajac zamilowanie D. do pierogow, bedzie je produkowal w ilosciach hurtowych, wiec dla wszystkich starczy :D.

salsa

Cytat: szelma w 25 Cze 2009, 15:18:07
Znajac zamilowanie D. do pierogow, bedzie je produkowal w ilosciach hurtowych, wiec dla wszystkich starczy :D.

to i ja sie pisze ;)

szelma

W ramach ciekawostki pierogowej (bo i tak juz off-top kwitnie lol):
1. jak moi rodzice przywiezli pierogi przy okazji wizyty w Belgii, to ojciec D. jadl ruskie z keczupem lol;
2. D. twierdzi, ze najlepsze byloby polaczenie pierogow ruskich ze schabowym - w znaczeniu ze pierogi zamiast ziemniakow wystepuja. Na moje oburzenie, ze tak sie nie je, kaze mi wykazac sie kulinarna otwartoscia na kuchnie fusion lol.

mayagaramond

szelma - moja przyjaciolka nie jest z Belgii tylko spod wawy i tez je ruskie z ketchupem. Ona w ogole wszystko je z ketchupem :)

salsa

szelma, ale tak się nie je  noooo  ;)

szelma

salsa, to tez nie jestes otwarta na kuchnie fusion lol.

maya, ja jestem ciekawa, co bedzie na slubie lol. Jak Belgowie zaczna jesc pierogi z majonezem albo dowal sobie demu do kurczaka lol. Ale ten keczup mnie wtedy lekko porazil jednak ;).

mayagaramond

Cytat: szelma w 25 Cze 2009, 15:37:47
maya, ja jestem ciekawa, co bedzie na slubie lol. Jak Belgowie zaczna jesc pierogi z majonezem albo dowal sobie demu do kurczaka lol. Ale ten keczup mnie wtedy lekko porazil jednak ;).

H. je bulke z czekolada, kupuje takie specjalne platki albo to:
http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:Schaumkuss-1.jpg&filetimestamp=20080419184948

i wklada w bulke...

salsa

szelma no ni jestem...
mojka koleżanka je placki ziemniaczane z keczupem
to mnie wręcz obrzydza....  :bad:

szelma

W Belgii jest taka czekoladowa posypka do kanapek - zwana pieszczotliwie mysimi bobkami lol. A D. kurczaka najchetniej je z musem jablkowym. Kielbase z takim jakby kompotem wisniowym tez juz widzialam.

Dodany tekst: 25 Cze 2009, 15:44:20

O takie cos http://nl.wikipedia.org/wiki/Chocoladevlokken :D.

konwalia

szelma to ja na taką kuchnię jestem wręcz zamknięta  :rotfl: