ruskie dla dody

Zaczęty przez golinda, 25 Cze 2009, 14:04:49

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

golinda

farsz:

0,5kg twarogu półtłustego
0,4kg ziemniaków
cebula
boczek

ziemniaki obrać i ugotować, ostudzić, dobrze rozgnieść i zmieszać z twarogiem na w miarę jednolitą masę
na oleju podsmażyć w kostkę pokrojoną cebulkę, wystarczy jedna duża cebula (zeszklić i delikatnie zarumienić), po czym dodać do farszu
przyprawić vegetą i pieprzem (do smaku, jak kto lubi, ja lubię mocno przyprawione)

ciasto

rozsypać na stolnicy mąkę (niecały kg, w zależności od tego, ile planujemy pierogów), "uformować" dołek, do którego wbić żółtko jajka (białka nie!), zagnieść i powoli dolewać bardzo ciepłej, a nawet gorącej wody (ciasto jest wtedy miękkie i elastyczne), pod koniec wyrabiania dodać łyżkę dobrej oliwy i porządnie zagnieść
posypać mąką i rozwałkować wałkiem na cienko (żeby ciasto miało ok. 0,5cm) i wycinać kółka szklanką
w palcach rozgnieść wycięte kółko i nałożyć do środka farszu (sporo, żeby płaskie nie były)
i teraz najgorsze - sklejanie!
muszą być bardzo dobrze sklejone, bo inaczej podczas gotowania się rozpadną
można brzegi delikatnie zwilżyć wodą i ściśle ze sobą połączyć, po połączeniu boki przygnieść końcówką widelca (będzie ładniej i lepiej się sklei)

zagotować wodę, posolić i wrzucić pierogi na ok. 8 minut

boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, gotowe pierogi polać cebulką i boczkiem, na brzeg talerza można wlać kwaśnej śmietany (to wg gustu, my uwielbiamy!)

i zapchać się na amen! :)

salsa

Golina, ale tytuł lol lol lol

a przepis na pierogi sie przyda ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

mayagaramond

Farsz mi wyjdzie, ale ciasto nie wiem. Nigdy nie robilam pierogow. Najwyzej zjemy sam farsz ;D
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

salsa

Cytat: mayagaramond w 25 Cze 2009, 14:13:52
Farsz mi wyjdzie, ale ciasto nie wiem. Nigdy nie robilam pierogow. Najwyzej zjemy sam farsz ;D

zrób do farszu naleśniki ;)
ja tak robię ruskie lol
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

magdalinska

juz jestem glodna.... ale babcia mi na dzisiaj pierogi przywiozla, wiec ja juz mam gotowe :D
do tego mam jeszcze najpyszniejszy na swiecie barszcz ukrainski i pierozki z ziemniakami i kasza..... boze, ale wyzera mnie czeka.....

salsa

zamrażasz surowe

jak chcesz rozmrozić - na wrzątek zamrożone surowe pierogi

gotujesz w osolonym wrzątku do wypłynięcia
potem jeszcze kilka minut (na oko)

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

szelma

Moja babcia je gotuje i potem mrozi, a po rozmrozeniu tylko trzeba je podsmazyc. Lubie takie podsmazone :D.

salsa

Cytat: szelma w 25 Cze 2009, 14:58:20
Moja babcia je gotuje i potem mrozi, a po rozmrozeniu tylko trzeba je podsmazyc. Lubie takie podsmazone :D.

ja mroże surowe bo potem jak sie rozmraża ugotowane to sie lubia rozwalać

a takie ciepłe po ugotowaniu można potem podsmażyć ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

mayagaramond

Cytat: szelma w 25 Cze 2009, 14:58:20
Moja babcia je gotuje i potem mrozi, a po rozmrozeniu tylko trzeba je podsmazyc. Lubie takie podsmazone :D.

ta twoja babcia to w glogowie mieszka? ;D
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

szelma

#9
Hm, nie zauwazylam, zeby jakos sie rozwalaly - zostawiamy je na talerzu, zeby sie rozmrozily i juz :). Ale ja w kwestii pierogow ekspertem jestem tylko od jedzenia, wiec wycofuje sie z dyskusji ;).

Dodany tekst: 25 Cze 2009, 15:06:03

mayagaramond, teraz juz tak :). Wczesniej w Radomsku :). A co - chcesz ja odwiedzic? :D

mayagaramond

Cytat: szelma w 25 Cze 2009, 15:05:25
mayagaramond, teraz juz tak :). Wczesniej w Radomsku :). A co - chcesz ja odwiedzic? :D

tak, wpadne na pierogi, moge?
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

szelma

mayagaramond, babcia sie ucieszy, ale bedziesz musiala wysluchac w miedzyczasie historii chorob jej i co najmniej 5 znajomych osob lol. Wiec moze lepiej zrob sama te pierogi lol.

D. ma zamowiony kurs robienia pierogow u babci, wiec jak sie odbedzie, to wrzuce tu babciny przepis :D.

salsa

szelma  pierogi wrzuć a nie przepis ;)

i mowie ci - ja juz próbowałam wielu opcji z zamrażaniem - taka na pierogi najlepsza ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

mayagaramond

szelma - za babcie, zeby nie chorowala  :beer: :beer: i za D. zeby byl pojetnym uczniem ;)  :beer: :beer:
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

salsa

Cytat: mayagaramond w 25 Cze 2009, 15:12:39
szelma - za babcie, zeby nie chorowala  :beer: :beer: i za D. zeby byl pojetnym uczniem ;)  :beer: :beer:

hi hi , czyzby Maya chciała sie wprosic do D. na pierogi?? ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

szelma

Znajac zamilowanie D. do pierogow, bedzie je produkowal w ilosciach hurtowych, wiec dla wszystkich starczy :D.

salsa

Cytat: szelma w 25 Cze 2009, 15:18:07
Znajac zamilowanie D. do pierogow, bedzie je produkowal w ilosciach hurtowych, wiec dla wszystkich starczy :D.

to i ja sie pisze ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

szelma

W ramach ciekawostki pierogowej (bo i tak juz off-top kwitnie lol):
1. jak moi rodzice przywiezli pierogi przy okazji wizyty w Belgii, to ojciec D. jadl ruskie z keczupem lol;
2. D. twierdzi, ze najlepsze byloby polaczenie pierogow ruskich ze schabowym - w znaczeniu ze pierogi zamiast ziemniakow wystepuja. Na moje oburzenie, ze tak sie nie je, kaze mi wykazac sie kulinarna otwartoscia na kuchnie fusion lol.

mayagaramond

szelma - moja przyjaciolka nie jest z Belgii tylko spod wawy i tez je ruskie z ketchupem. Ona w ogole wszystko je z ketchupem :)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

salsa

szelma, ale tak się nie je  noooo  ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

szelma

salsa, to tez nie jestes otwarta na kuchnie fusion lol.

maya, ja jestem ciekawa, co bedzie na slubie lol. Jak Belgowie zaczna jesc pierogi z majonezem albo dowal sobie demu do kurczaka lol. Ale ten keczup mnie wtedy lekko porazil jednak ;).

mayagaramond

Cytat: szelma w 25 Cze 2009, 15:37:47
maya, ja jestem ciekawa, co bedzie na slubie lol. Jak Belgowie zaczna jesc pierogi z majonezem albo dowal sobie demu do kurczaka lol. Ale ten keczup mnie wtedy lekko porazil jednak ;).

H. je bulke z czekolada, kupuje takie specjalne platki albo to:
http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:Schaumkuss-1.jpg&filetimestamp=20080419184948

i wklada w bulke...
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

salsa

szelma no ni jestem...
mojka koleżanka je placki ziemniaczane z keczupem
to mnie wręcz obrzydza....  :bad:
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

szelma

#23
W Belgii jest taka czekoladowa posypka do kanapek - zwana pieszczotliwie mysimi bobkami lol. A D. kurczaka najchetniej je z musem jablkowym. Kielbase z takim jakby kompotem wisniowym tez juz widzialam.

Dodany tekst: 25 Cze 2009, 15:44:20

O takie cos http://nl.wikipedia.org/wiki/Chocoladevlokken :D.

konwalia

szelma to ja na taką kuchnię jestem wręcz zamknięta  :rotfl: