placek z botwinką- pyyycha!

Zaczęty przez sputnik_sweetheart, 02 Cze 2009, 14:13:34

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sputnik_sweetheart

Któraś z dziewczyn podała link do boskiej strony,
zrobiłam więc placek botwinkowy :) pyyycha
ps. nie śmiać się ze zdjęć, każdy ma jakieś hobby :D :D


http://www.kwestiasmaku.com/

Składniki:

Nadzienie:
• 700 g botwinki bez buraczków
• 350 g sera ricotta
• 1 duże jajko
• 3 łyżki tartego Parmezanu
• około 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Ciasto:
• 200 g mąki
• 60 g masła, roztopionego
• 1 jajko
• 1 torebka suszonych drożdży (7 g)
• sól morska

Przygotowanie:

Forma na tartę lub tortownica o średnicy 23 cm posmarowana oliwą z oliwek extra virgin
Z botwinki odciąć korzonki i łodyżki. Same liście opłukać i włożyć do garnka z niewielką ilością wrzącej, osolonej wody. Gotować przez około 3 minuty, do miękkości, następnie odcedzić, dokładnie odcisnąć i posiekać na 0,5 - 1 cm kawałki.
Ser ricotta rozdrobnić widelcem i dokładnie wymieszać z posiekaną botwinką, jajkiem, Parmezanem. Doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Na czas przygotowania ciasta włożyć do lodówki.
Mąkę przesiać do miski, dodać roztopione masło, dodać jajko, sól, drożdże. Wyrobić ciasto, dodając w razie potrzeby kilka łyżek ciepłej wody (ja dałam około 5 - 6 łyżek). Ciasto wygniatać przez 15 minut (ja użyłam mieszadła miksera).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Odłożyć 1/3 ciasta a resztę rozwałkować na placek większy niż średnica formy. Wyłożyć nim spód i boki posmarowanej oliwą formy. Wyłożyć nadzienie. Resztę ciasta również rozwałkować i wyciąć paseczki, które ułożyć na nadzieniu. Placek ustawić na kratce w piekarniku i piec przez 30 minut na złoty kolor.

salsa

sputnik_sweetheart

przepis wydaje sie bardzo bardzo - zrobię ;)

a fotka!! sama robiłas ;) no no  :bravo:
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

golinda

nie widzę w przepisie świeżych bratków, a zdjęcie wskazuje na to, iż są potrzebne ;)

salsa

Cytat: golinda w 02 Cze 2009, 18:33:13
nie widzę w przepisie świeżych bratków, a zdjęcie wskazuje na to, iż są potrzebne ;)

olac ta botwinkę - jedzmy bratki ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

ishka82

sputnik_sweetheart, brzmi pysznie :D I ciut podobnie do tarty botwinkowej, więc musi być niebo w gębie ;)

sputnik_sweetheart

Cytat: golinda w 02 Cze 2009, 18:33:13
nie widzę w przepisie świeżych bratków, a zdjęcie wskazuje na to, iż są potrzebne ;)
a mówiłam, żeby nie rechotać z moich fotografii  :rotfl: :rotfl: :rotfl: chciałam być "taka artystyczna" że podałam na stół też z bratkiem ale siostra T., zaproszona na obiad, nie zrozumiała zamierzeń  :rotfl: