Rolada śmietankowo - truskawkowa

Zaczęty przez foszek, 02 Cze 2009, 12:59:10

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

foszek

Jako ze sezon truskawkowy w pelni, pokusilam sie na przepis z tej stronki:
http://mojewypieki.blox.pl/2009/04/Rolada-smietankowo-truskawkowa.html
Wyszla wysmienita, az zal ze tylko na jedna mialam truskawek. Nastepnym razem nie popelnie tego bledu.
Ponizej skopiowalam przepis

Składniki na ciasto:
3 jajka
2 łyżki drobnego cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo: 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dosypać cukier i dalej ubijać. Dodawać kolejno żółtka, dalej ubijając. Na koniec wsypać mąki wymieszane z proszkiem, delikatnie wymieszać.

Blachę o boku 28 - 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę biszkoptową, wyrównać. Piec około 8 minut w temperaturze 190ºC. Ściereczkę kuchenną (lnianą) wysypać cukrem waniliowym. Położyć na niej upieczoną, gorącą roladę (wierzchem do ściereczki, natychmiast zdjąć papier). Następnie szybko zwinąć razem ze ściereczką, odstawić do wystygnięcia.

Masa śmietankowo - truskawkowa:
600 g truskawek (300g + 300g)
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki cukru (lub więcej - mniej, w zależności od słodkości truskawek)

300 g truskawek zmiksować blenderem na sos. Kolejne 300 g pokroić na małe kawałki.

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (około 1/4 - 1/3 szklanki).

Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier. Wlewać do niej powoli sos z truskawek, dalej ubijając. Wlać żelatynę (ciepłą), cały czas ubijając. Na końcu wmieszać kawałki truskawek. Włożyć do lodówki na zgęstnienie, ale pilnować, by masa nie zgęstniała zbyt mocno, by można ją było rozsmarować na roladzie.

Ostudzoną roladę rozwinąć, szybko nałożyć masę truskawkową, zwinąć z powrotem. Włożyć do lodówki na 2 godziny, lub do kiedy stężeje.


mayagaramond

Foszek, widze ze z ciebie cukiernik pelna geba!!!

A wiesz, ze jest Gelatine Fix od Dr Oetkera ktora mozna bezsposrednio dodawac do kremowki (bez namaczania)? Super wynalazek.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

foszek

Tesciow abyla wiec trzeba bylo sie popisac :D A serio to calkiem latwo i szybko sie ta rolade robi, tylko pozniej te czekanie az sie stezeje...
A ta Gelatine Fix wyprobuje przy nastepnej okazji :D

Basia

Rolada jest pyszna i prosta!
to była pierwsza rolada jaką w zyciu zrobiłam!
:P :P

Polecam!
Koniec ery grzecznej dziewczynki .....................

foszek

Robilam rolade juz 3 razy i za kazdym razem znika tak szybko ze nie zdaze zdjecia zrobic :)
Tak wygladal ostatni ocalay kawalek w sobote
Nawet nie zdazyla sie dobrze zsiasc.
Zmierzylam czas jaki potrzeba na jej przygotowanie: 30 minut + pozniej ok 2 godzin w lodowce zanim sie zsiadzie, tutaj po 30 minutach schladzania

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mayagaramond

Super!!!
tak szybko? Mnie sie zawsze wydawalo, ze z rolada to tyle roboty co z tortem weselnym ;)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

foszek

Tutaj najdlusze jest oczekiwanie az sie najpier lekko stezeje masa, a pozniej juz cala rolada.

Jeszcze szybsza wersja to do tego biszkopta wkladam mase na ktora sklada sie 250 g serka mascapone zmiksowanego z 5 lyzkami nutelli :D

Basia

ja włożyłam moją rolade do zamrażalnika!  :point_lol:
tak się nie mogłam doczekać!
Koniec ery grzecznej dziewczynki .....................