fotelik samochodowy 9-18kg czy 9-36kg ?

Zaczęty przez jusia, 25 Maj 2009, 16:19:18

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lenagrabek

Ja kupiłam z Caretero fotelik, stają się teraz niezwykle popularne. Spotkać można je w smyku, albo po prostu kupić przez internet.
Mamy taki:
http://www.asport-junior.pl/p/31101,238/fotelik-samochodowy--dzieciecy--0-18kg-fenix-caretero/
Z mocowaniem też nie ma jakiegoś większego problemu.

wrobelek0403

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

ddu

lenagrabek: może i się łatwo mocuje, ale to przy fotelikach raczej nie jest najważniejsze ;)

jak z bezpieczeństwem?

ja się zastanawiam, czy Stefowi nie kupić drugiego typu "tyłem do jazdy", ale mam wątpliwości typu:
Stef tyłem do jazdy, a Hela normalnym, czyli tak wypadek, to Stef przeżyje, a Hela nie, to niesprawiedliwe.
no a na 4 tyłem to mnie nie stać... (2 samochody, nie jestem w stanie ich przekładać, bo czasem jedno zawozi gdzieś H, drugie odbiera...)

marax

Cytat: ddu w 14 Sty 2015, 15:08:51
lenagrabek: może i się łatwo mocuje, ale to przy fotelikach raczej nie jest najważniejsze ;)

jak z bezpieczeństwem?

ja się zastanawiam, czy Stefowi nie kupić drugiego typu "tyłem do jazdy", ale mam wątpliwości typu:
Stef tyłem do jazdy, a Hela normalnym, czyli tak wypadek, to Stef przeżyje, a Hela nie, to niesprawiedliwe.
no a na 4 tyłem to mnie nie stać... (2 samochody, nie jestem w stanie ich przekładać, bo czasem jedno zawozi gdzieś H, drugie odbiera...)
ddu to czy przeżyje zależy od bardzo wielu czynników- miejsca uderzenia, wagi/wieku dziecka itd. itp. Nie popadałabym w zbędne filozofie. Nie wyobrażam sobie Laury jeżdżącej tyłem jak to się montuje. Gdzie ona ma wtedy te ubłocone buty na fotelu

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: ddu w 14 Sty 2015, 15:08:51Stef tyłem do jazdy, a Hela normalnym, czyli tak wypadek, to Stef przeżyje, a Hela nie, to niesprawiedliwe.
sory, ale padlam przy tej argumentacji lol lol zeby cos takiego rozpatrywac, musialabys zalozyc, ze w tym samym wypadku w tym samym momencie oboje beda jednoczesnie w foteliku na tym samym siedzeniu :D co jest jakby niemozliwe ;D lub zalozyc, ze rozpatrujesz tylko wypadki, w ktorych na auto spada rownomiernie ogromny blok betonu i to dokladnie na caly samochod plaszczac go od gory ;)

a co by bylo, gdyby tak uderzylo auto, ze wpadlo dokladnie w miejsce tego fotelika montowanego tylem, a tego przodem nawet nie musnelo? nie rozpatrywalabys tego, dlageczo rozmiescilas tak dzieci, a nie inaczej?
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

ddu

zwierzak, oczywiście, że rozważałam :d

wiem, że to głupia argumentacja, sama się z niej śmieję, jednak uważam, że to niesprawiedliwe, żeby jedno jeździło w super bezpiecznym, a drugie nie ;)

z tymi butami, o czym pisze marax, też myślałam,
ale koleżanka mi opowiadała, że pieprzy brudne fotele, mieli ostatnio wypadek, normalny fotelik, w kt. nikt nie siedział, a gdyby siedział, to by nie żył. i kupiła dwa montowane tyłem. no jest to argument

zwierzatko_mojej_mamy

www.annawilk.pl

ddu

nie dopytywałam. co w nich uderzyło bokiem, podobno te tyłem do jazdy inaczej rozkładają siłę uderzenia.
przy tamtym foteliku chyba by wgniotło dziecko w fotel.

zwierz, Ty mi pewnie zaraz napiszesz, że gdyby siedziało zwrócone do tyłu, a walnęłoby z tyłu, to też słabo. no może.
ja się nie znam.
tylko ostatnio chyba konwalia chwaliła i wśród moich znajomych jedna koleżanka mi mówiła, a druga umieszcza edukacyjne filmiki na FB

justynaaaa2

właśnie przypomniałyście mi że muszę kupić ochraniacz na fotel, bo przy tej pogodzie faktycznie się brudzi oparcie od butów, zwłaszcza że mamy beżową tapicerkę  :crazy: na razie powiesiłam na oparciu stary kocyk
mnie bardziej od brudnego oparcia wkurza wkładanie tyłem takiego prawie 2 latka, zwłaszcza gdy te buciory takie brudne, przodem sam by sobie wskakiwał a jak nie to posadzić jest zdecydowanie łatwiej
no ale przekonują mnie argumenty za wożeniem tyłem, więc wożę
A. w ogóle nie protestuje, mimo że w drugim aucie na okazjonalne przejażdżki mamy fotelik przodem, więc porównanie ma

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: ddu w 14 Sty 2015, 22:13:28nie dopytywałam. co w nich uderzyło bokiem, podobno te tyłem do jazdy inaczej rozkładają siłę uderzenia.
przy tamtym foteliku chyba by wgniotło dziecko w fotel.
chyba, podobno, nie dopytywalas ;) no to srednio naukowe dowody jak dla mnie :D i na pewno nie "to jest argument" :D to jest dowod na to, ze dziewczyna sie przestraszyla i kupila tylem i jest zadowolona, tyle ;) ok, ja kumam, ze tylem dowiedziono, ze sa bezpieczeniejsze w jakichs testach i przyjmuje do wiadomosci ;) do niczego nie namaiwam, nie odmawiam im skutecznosci itd itp, nic nie bede pisac, co by bylo, gdyby od tylu itd :D nic juz nie mowie :D a filmiki edukacyjne to ludzie umieszczaja tez o autyzmie i szczepionkach :D oraz o caritasie i wospie ;) i milionie innych rzeczy ;D

www.annawilk.pl

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: justynaaaa2 w 14 Sty 2015, 22:27:56no ale przekonują mnie argumenty za wożeniem tyłem, więc wożę
jednak ddu ma dziecko dlugosci wiekszej niz 2latek ;) jak bedzies zmiala 110cm dziecka to ja naprawde nie wiem, gdzie ma podziac nogi, ja nadal postuluje to, co napisalam rok czy dwa temu - skoro tak jest bezpiecznie tylem, niech producenci aut odwroca wszystkie fotele pasazeow i problem brudnej tapicerki padnie, a ludzie sie beda bardzo wygodnie poruszac po swiecie trzymajac wyciagniete nogi w czesci bagaznikowej :D

www.annawilk.pl

zwierzatko_mojej_mamy

no prosze Was.... 3h tak? really?

www.annawilk.pl

justynaaaa2

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 14 Sty 2015, 22:35:26
jednak ddu ma dziecko dlugosci wiekszej niz 2latek ;) jak bedzies zmiala 110cm dziecka to ja naprawde nie wiem, gdzie ma podziac nogi, ja nadal postuluje to, co napisalam rok czy dwa temu - skoro tak jest bezpiecznie tylem, niech producenci aut odwroca wszystkie fotele pasazeow i problem brudnej tapicerki padnie, a ludzie sie beda bardzo wygodnie poruszac po swiecie trzymajac wyciagniete nogi w czesci bagaznikowej :D
:D
mnie dość łatwo przekonać do różnych rzeczy, zwłaszcza że jesli chodzi o bezpieczeństwo ;)
ale już np.mój M. w tym temacie się ze mną nie zgadza (co jest dla mnie dziwne, bo on ma fioła na punkcie różnych rzeczy a ten temat jakoś w ogóle go nie rusza)
on uważa, że jak mamy pieprznąć w kogoś/coś/ktoś w nas z prędkością 100 km/h albo i więcej to nie pomoże ani fotel tyłem ani inne cuda
miliony dzieci jeżdżą przodem i nic się nie dzieje a tym co się dzieje to nie do sprawdzenia jak by było gdyby siedziało tyłem

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: justynaaaa2 w 14 Sty 2015, 23:07:37on uważa, że jak mamy pieprznąć w kogoś/coś/ktoś w nas z prędkością 100 km/h albo i więcej to nie pomoże ani fotel tyłem ani inne cuda
miliony dzieci jeżdżą przodem i nic się nie dzieje a tym co się dzieje to nie do sprawdzenia jak by było gdyby siedziało tyłem
high five z M. ;) i istotnie, wszelkie crash testy o ile mi widomo sa przeprowadzane przy 50km/h ;)

www.annawilk.pl

ddu

Dzięki. Tego mi było trzeba. Ze dwie lampy kupię. ;)

tiliam

Powoli przymierzam sie do zakupu kolejnego fotelika. Co myślicie o takim

http://dino.sklep.pl/nowy/maxi-cosi-2waypearl-918-kg-baza-isofix-2wayfix-2015-kurier-gratis-p-19502.html

To jest maxi cosi 2 way perl z baza 2 wayfix (9-18 kg). - moze byc montowany przodem i tyłem.

Zdziwiła mnie informacja na stronie sklepu ze wiele modeli maxi cosi ma duzo substancji toksycznych.
Ja mam teraz maxi cosi cabrio fix i nie słyszałam nic o tym wcześniej   :knuje:

marax

Ta dziewczynka która uległa wypadkowi z rodzicami jechała w zwykłym foteliki przodem wyszła niemal bez szwanku . Ojciec nie żyje matka w śpiączce. ..... Tego sie nie przewidzi . Można zapobiegać ale los i tak mam wrażenie ma na nas swój własny plan .

wrobelek0403

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 14 Sty 2015, 22:38:11no prosze Was.... 3h tak? really?

o matko lol wspólczuje lol

plus, ze po 15 minutach miałabym juz mdłosci ;)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

tiliam

Zuzia

Sam zestaw kosztuje ok 80 zł a za montaż zaśpiewali ponad 100 zł.
Na razie sie wstrzymuje, jak wybiore fotelik z isofixem to zamontuje.

Salsą
A ten Twoj Britax dobry? Sami go montowaliscie? Pasy dobrze go trzymają??

tiliam

Zgłupiałam juz - nie mam pojęcia jaki wybrać ten fotelik!

zuzia

Cytat: tiliam w 17 Sty 2015, 11:02:14ZuziaSam zestaw kosztuje ok 80 zł a za montaż zaśpiewali ponad 100 zł.Na razie sie wstrzymuje, jak wybiore fotelik z isofixem to zamontuje.
a gdzie sobie tak zażyczyli? w serwisie? w serwisie na woli chcieli 200. od ciebie do moich chłopaków to jest20 minut (autostrada) bo oni na połczyńskiej są. przemyśl to :)

tiliam

Zuzia

U mnie na Ursynowie i w Piasecznie to samo :/

mobka

Tiliam, mąż mówi, że dasz 50zl i ci zamontuje ;) za 20 mu się nie opłaca ;)

mobka

Dobra, mówi, że żartował. Jak przyjedziesz to za free ci zamontuje.

salsa

Cytat: tiliam w 17 Sty 2015, 11:02:14Salsą
A ten Twoj Britax dobry? Sami go montowaliscie? Pasy dobrze go trzymają??
tzn wiesz nie przerobiłam miliona fotelików, zeby  z jakimś go porownać ;) mnie się wydaje, ze dobry, Aleks spi w nim duzo, fotel jest stabilny i ma duzy zapas zagłowka co dla nas wazne, bo ciągle trzeba go podnosić do gory, to dziecko jakoś szybko rośnie :D

pasy dobrze go trzymają

ostatnio czytałam o tych fotelach nie na pasy tylko na te isofixy i się okazuje, ze przy mocnym zderzeniu te fotele mogą się wypiąc i zabić rodzica z przodu - w sensie ze to się zdarzało, dlatego lepsze są fotele montowane na pasach

na razie Aleks jeździ tyłem nadal, nie widzę zeby mu to przeszkadzało :)

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)