fotelik samochodowy 9-18kg czy 9-36kg ?

Zaczęty przez jusia, 25 Maj 2009, 16:19:18

konwalia

jakość tapicerki, miękkość słaba
ale jako jedyne z taniochy mają testy adac

ale jak porównasz obszerność, to tak naprawdę fotel 15-36 z wew pasami
część dolna ma budowę poddupnika i nie zabezpiecza bocznie

ziuta

a ja się dalej męczę z wyborem... powiedzcie mi (konwalia?) czy romer Kid Plus SICT i Kid Fix SICT różnią się tylko posiadaniem isofixu?

Dodany tekst: 02 Gru 2012, 13:19:04

i jeszcze chciałam zapytać o foteliki
Cybex Solution X2-Fix
MaxiCosi Rodi Airprotect
Recaro Monza Nova Seatfix
one mają taką samą ocenę w bezpieczeństwie, ale wyższe noty w obsłudze i czyszczeniu niż romer romer czy sunshine kids

konwalia

Cytat: ziuta w 02 Gru 2012, 12:23:42a ja się dalej męczę z wyborem... powiedzcie mi (konwalia?) czy romer Kid Plus SICT i Kid Fix SICT różnią się tylko posiadaniem isofixu?
tak

z tych poniżej cybex ma najbardziej sztuczną tapicerkę

aniak1211

Cytat: ziuta w 02 Gru 2012, 12:23:42Cybex Solution X2-Fix
Dominika w takim jezdzi:)
Tapicerka rzeczywiscie nie zachwyca;)
Ale latwo sie czysci,wystarczy przetrzec:)
ja polecam;)

ziuta

dla mnie ten recaro monza nova wygrywa, ale cena wysoka i nie wiem czy warto...

Kasia

Cytat: ziuta w 03 Gru 2012, 07:47:47dla mnie ten recaro monza nova wygrywa, ale cena wysoka i nie wiem czy warto...
ja załozyłam konto na alior sync to zawsze 5% wróciło
dodatkowo jak pomyslałam ze ten fotelik starczy na tak długo to stwierdziłam że i tak nieźle wychodzi ;)

jo_miekka

Wiem, że nie ten wątek, ale skoro są tu eksperci, to powiedzą.
Potrzebuję fotelika "pierwszego". Chcę Maxi Cosi.
Co jest najlepsze?
Czym różnią się te foteliki i dlaczego ich ceny są tak rozbieżne?

http://www.swiatwozkow.pl/foteliki-maxi-cosi-c-329_428.html

zosia2007

maxi cosi city - najstrarszy model, najtanszy, najlzejszy, iejsza ochrona niż m.c. cabrio fix
maxi cosi cabrio fix - bardzo dobry, dobra ochrona
maxi cosi pebble - najnowszy, w testch wychodzi podobnie jak maxi cosi cabrio fix, ale ma wygodniejsze zapiecie, pasy "odstaja" i nie trzba sie meczyc z wlozeniem dziecka

cena sa uzalezniona od rodzaju ale takze od koloru i roku w ktorym fotwlik byl wyprodukowany

jo_miekka

zosia2007 wow! Jesteś nieoceniona! Dzięki!

zosia2007

do cabrio fix i pebble na pewno mozna dokupic baze, ale i ja i kilka innych dziewczyn uwazamy ze jest niepotrzena, bo mocno dzieckiem telepi podczas jazdy ;) chociaz niby bezpieczenstwo wieksze, trzebaby sprwadzic w testach

mobka

I ponoc w testach adac MC cabrio ma 5 gwiazdek, a peble 4 ;) Ale konwalia pisala, ze bralaby bpeble, wiec wiecie ;) jha sie nei znam (kupilam uzywany mc cabrio za cale 180zl :D - od osoby indywidualnej).

jo_miekka

czyi pebble, super
kupujemy nowy, bo wszystko inne będzie miała używane ;)

zosia2007

jo ja tez bym wziela pebble, no chyba ze bym miala swoj stary m.c. cabrio fix ale sprzedalam razem z wozkiem ;)

jo_miekka

Super. Na tym koniec rozważań zatem :D
Sprawdzę tylko, czy w Smyku w factory nie będzie taniej niż przez net i już.

Uwielbiam Was!

justynaaaa2

jo_miekka jak szybko podjęta decyzja :D weź chociaż pozastanawiaj się nad kolorem czy coś bo aż dziwnie żeby tak na strefie bez żadnych rozważań ;)

jo_miekka

justynaaaa2 my generalnie szybko podejmujemy decyzje ważne: mieszkania, samochody, szpitale, remonty, foteliki.
Nad pierdołami potrafimy mysleć latami :D
POwinnno być odwrotnie...

konwalia

jo, baza w przypadku pebble zwiększa wygodę
co do bezpieczeństwa, to w zasadzie minimalizuje ryzyko złego zapięcia
ale ja np musiałam do cabrio dokupić bazę, bo miałam za krótkie pasy, nie sprawdziłam i tak zaczęło sie fotelikowe podczytywanie

pebble to nowa konstrukcja, dlatego wolałabym teraz niż cabrio

jo_miekka

konwalia czyli że kupować jednak z bazą?

aniak1211

Cytat: ziuta w 27 Lis 2012, 08:09:15
oj, tu bym była ostrożna
wiadomo, że każde dziecko inaczej, ale mój 2,5-latek właśnie z priori wyrósł... nie wyobrażam sobie priori do 5-tego roku życia
D. jezdzila do 4 roku:)
I wcale jej ciasno nie byo :)

konwalia

jo nie odpowiem jednoznacznie, bo przy prawidłowym montazu z naciągnięciem pasa nie ma różnicy w bezpoieczeństwie

na pewno to kasa ok 500zł
wygodniej i pojeździ na bazie dłużej, bo pas nie przeszkadza na nóżkach
wg mnie fotel jest stabilniejszy

do pebble pasuje baza family fix czyli musisz mieć isofix, na którą wpina się też kolejny fotelik pearl(niestety montowany przodem i jak na 9-18 dość mały)

ja bym kupiła bez ciśnienia, że kolejny fotel musi być taki a nie inny, no ale ja na dziś jako kolejny polecę zdecydowanie besafa izi combi

mignon

jo, ja mam z bazą, jeżdżę z Wojtkiem z tyłu i nie zauważyłam, żeby nim telepało, siedzi bardzo stabilnie

baza to dla mnie wygoda przede wszystkim, podjeżdżam pod sklep/lekarza/rehabilitację w dwie sekundy fotelik jest wypięty z samochodu, wpięty w stelaż i jedziemy dalej

nie użytkowałam fotelika bez bazy, więc o różnicach się nie wypowiem

edit: mam cabrio fixa, jak kupowałam pebble nie miał ocen jeszcze albo gorsze niż cabrio fix, no i cabrio jest lżejsze, a u mnie waga we wszystkim robi różnicę

Kasia

tak, mamy recaro monza nova seatfix z tapicerką imitującą welur w kolorze szarym - jesteśmy bardzo zadowoleni :) widac że Michałowi w nim wygodnie.

kupowaliśmy na allegro od Tosi http://allegro.pl/recaro-monza-nova-seatfix-isofix-15-36kg-aero-24h-i2830186033.html
wczesniej mieli pełen wybór kolorów

ziuta

dzięki Kasia! :beer: :beer:
ja je właśnie oglądałam w sklepie tosi, tam mają prawie wszystkie kolory, w tej samej cenie, ja się nastawiam na tą imitację zamszu

Kasia

ja kupowałam przez allegro bo tylko tak mi 5% wrócić mogło :D

zapomnieli mi wkładki aero przysłać, napisałam maila i szybciutko dosłali - zadowolona z tosi jestem bardzo