aparat fotograficzny - jaki?

Zaczęty przez panikarola, 25 Maj 2009, 15:50:06

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rubin04

Ola, ja kupiłam mojemu M. na 30-te urodziny obiektyw AF Nikkor 50/1,4D
Zdjecia są piekne, co oczywiście jest tez zasługą sporych umięjętności M. Ale obiektyw też wart swojej ceny..

potem M. kupil kolejny obietyw, lampę... No ale my obojej lubimy robić zdjecia..
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

calla

panikarola ja sie na aparatach az tak dobrze nie znam. Tyle tylko, co znajde i poczytam.
Teraz mamy panasonica Lumix, ale czas go zmienic, bo juz ma kilka lat i zdjecia juz nie najladniejsze wychodza. Ale generalnie Lumix ladne zdjecia robi no i jest maly. Zwierzak fotke wstawil, pewnie to jest jeden z nastepcow mojego.

teraz zamierzamy kupic sobie wiekszy (a wlasciwie ja bardzo chce) i w chwili obecnej stanelo na takim:
http://www.optyczne.pl/83.1-Test_aparatu-Canon_EOS_1000D_Wst%EAp.html

jest du kupienia za jakies 400 Euro. Poczytaj sobie o nim, sa tez komentarze ludzi.

Moj znajomy natomiast poleca tylko Nikona. Ale moj maz gdzies wyczytal w roznych testach, ze jednak Canon lepszy jest.
Najlepiej porownaj sobie te modele, ktore podobaja Ci sie najbardziej.

A co do Sony, to tez kiedys mialam, ale mala malpke. NIGDY wiecej!!
Wenn Dir das Leben eine Zitrone gibt, mach Limoncello ;)

sweedee

panikarola ok! jakby co, wal jak w dym!!! pomożem!  ;)
jakbys cos ciekawego znalazła, a nie była przekonana, to tez lookniem

www.foto.adtwinzz.com
www.adtwinzz.com

panikarola

Cytat: sweedee w 26 Maj 2009, 21:57:43
panikarola ok! jakby co, wal jak w dym!!! pomożem!  ;)
jakbys cos ciekawego znalazła, a nie była przekonana, to tez lookniem

tajessss!!!!! :D
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

panikarola

no dobra, maly update: decyzji jeszcze nie ma, ale wiem, ze chce kompakt.
w testach optycznej canony powershoty G9 i G10 maja dosc kiepskie recenzje.
na razie obejrzalam panasonic lumix DMC TZ od 2 do 9 chyba i w zasadzie on ma prawie wszystko, czego potrzebuje.
jeszcze musze obejrzec nikony coolprixy i ewentualnie olympus, casio i sony. i porownac je z takimi kompaktami bardziej zaawansowanymi, jak calla wklejala...

caly czas w tych testach pisza, ze nie ma sensu miec duzo pikseli przy slabej matrycy, ile to jest sensowna ilosc pikseli przy jakiej matrycy?

konwalia

panikarola, a nie chcesz lustra na 200%? bo ja dzisiaj miałam w rękach G1 i mnie nie zachwycił-cięzko było zrobić zbliżenie, jak juz ustawiłam, to malo ostre albo sam przestawiał ostrość-oddalał

panikarola

konwalia, a g1 to co to?

na 200% to jeszcze nie, na razie na 100%. za duzo do ogarniecia...

konwalia

Cytat: panikarola w 07 Cze 2009, 22:28:23
konwalia, a g1 to co to?

na 200% to jeszcze nie, na razie na 100%. za duzo do ogarniecia...

hybryda lumixa chyba

panikarola

aaa
ale hybrydy to podobno insza inszosc.
jeszcze nie wiem do konca, musze doczytac.

szlag, to nauka sama w sobie jest, te aparaty!

mayagaramond

Aha, pamietaj ze to co widzisz na displayu to nie to samo co wyjdzie na papierze. Moj aparat (casio) mial takie sobie wyniki jesli chodzi o display ale bardzo dobre, jesli chodzi o jakosc wydrukowanych zdjec.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

panikarola

mayagaramond

Cytat: panikarola w 07 Cze 2009, 23:20:17
i to tez w testach pisza?

wystawiaja oddzielnie oceny displayowi i oddzielnie wydrukowanym zdjeciom.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

Kasia

Cytat: mayagaramond w 07 Cze 2009, 23:18:31
Aha, pamietaj ze to co widzisz na displayu to nie to samo co wyjdzie na papierze. Moj aparat (casio) mial takie sobie wyniki jesli chodzi o display ale bardzo dobre, jesli chodzi o jakosc wydrukowanych zdjec.

bo casio to minolta w obudowie casio :)

Mam casio i robi fajne zdjecia :)
na pewno lepsze niż podobny model z sonyego :)

moja siostra ma malpe Samsunga i też ładne zdjecia wychodza :)

jestynka

my mamy lustrzankę canona 450D Przemek się bawi trochę w fotografa ;) mi się zdjęcia podobają jakie on robi ,ale na cyfrówce sony też fajne robił.Stwierdził jednak , że chce lepsze robić.
Dostał moje pozwolenie :) na lustrzankę przed urodzeniem Filipa, ale kazałam wybierać aparast taki ,aby za chwilę nie trzeba znowu kupować obiektywu i innych bajerów. Wybrał CANONA

panikarola

mąż nabył stiftung warentest o cyfrówkach

lumix kiepsko wypadł! najlepiej canon

i znów muszę się wczytywać  :headbang:

noki

Cytat: panikarola w 07 Cze 2009, 22:39:22
aaa
ale hybrydy to podobno insza inszosc.
jeszcze nie wiem do konca, musze doczytac.

szlag, to nauka sama w sobie jest, te aparaty!

:)
na tyle insza, ze jak Cie to wciagnie i zechcesz sama ustawiac parametry, to maja tryb manualny, czyli dobierasz sobie czulosc, predkosc migawki, przyslone.

doris8008

canon eos 450d - na potrzeby amatorskie daje radę, a jak ktoś ma większe ambicje zawsze można dokupić obiektyw (my mamy z tym podstawowym)

panikarola

Angie

Chcemy kupić aparat. Prawie bylismy zdecydowani na Nikona d60, ale teraz mój małżonek namawia mnie na nikona d 5000  :crazy: :crazy:

ja juz sama nie wiem  :crazy:

Ma któraś ten aparat ???

zwierzatko_mojej_mamy

Angelos no tutaj znalazlam dosc sensowne porownanie do d60:

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8774

z allegro wynika, ze roznica w cenie to jakies 1100 zl na kit'cie - za life view i mozliwosc nagrywania filmikow ja bym nie dala tyle kasy ;)
jakbym teraz miala 3 kafle to bym dalej kupila d60, ale samo body + 2 inne obiektywy niz kitowy ;d
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

Angie

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 29 Cze 2009, 01:36:10
Angelos no tutaj znalazlam dosc sensowne porownanie do d60:

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8774

z allegro wynika, ze roznica w cenie to jakies 1100 zl na kit'cie - za life view i mozliwosc nagrywania filmikow ja bym nie dala tyle kasy ;)
jakbym teraz miala 3 kafle to bym dalej kupila d60, ale samo body + 2 inne obiektywy niz kitowy ;d

zwierzak dzięki za opinię, pokaże mężowi to może sie opamięta  ;)
Bo ja wczoraj w przypływie miłości pozwoliłam mu kupić ten d5000 plus do tego jakis dobry obiektyw  :ohboy:

zwierzatko_mojej_mamy

Angelos jak sie napalil na tego to i tak nic go nie powstrzyma :D

www.annawilk.pl

Angie

Chyba kupimy d 5000. Jutro czeka nas wycieczka, bo w saturnie jest na niego dobra promocja
i juz mi zapowiedział że jutro kupujemy. Tak to jest jak chłop się uprze ;D

Justynna

Też zastanawiamy się nad zakupem nowego aparatu. Porównywaliśmy Nikona D60 i Canona 450D. A tu pan w Saturnie zaproponował nam Pentaxa K200, (ceno bardzo korzystnie i ponoć apart lepszy od Nikona i Canona). Czy któraś z Was miała doczynienia z Petnaxem?

zwierzatko_mojej_mamy

www.annawilk.pl