Kffiatki na balkonie i nie tylko :)

Zaczęty przez kffiatek, 11 Maj 2009, 15:28:24

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zwierzatko_mojej_mamy

ooo, ladnie bylo :D:D dobrze, ze sie cos ostalo z dzikich chaszczy ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

niewiemjaka

ona jest malutka, to jest RODOS - rodzinne ogrody dzialkowe ogrodzone siatka lol 300 metrow ma
zwierzu nie da sie tak w calkowitych chaszczach... bo grilla nie zjesz bo Cie komary, mrowki i inne zycie, ktore sie wytworzylo w chaszczach zeżre z butami, trzeba ogarnac niestety,
dla oka bolesne, ale dla ciala lepsze, taki lajf, do tego mlody tam jezdzi taczkami, koparkami, rowerem, w pilke gra etc

niewiemjaka

no i znowu ja, przypomnialam sobie o smagliczce na balkonie.. a dlaczego sobie przypomnialam? bo kwitnie cholera, tak pod koniec sierpnia zaczela,
zasialam ja w marcu (!!!) wg instrukcji obslugi powinna kwitna od czerwca do jesieni.. tjaaa
wiecej nie posieje jej never :foch:

p.s. że o lobelii nie wspomne, bo w ogole mi 'zginela' :(

salsa

Cytat: niewiemjaka w 23 Wrz 2013, 00:26:51że o lobelii nie wspomne
a siałaś ? ja juz nie sieje , olewam
kupuje gotowe sadzonki
posiana jeszcze nigdy mi nie wzeszła

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

niewiemjaka

salsa tak, siałam, wzeszła, tylko pozniej jakby ja czort porwał... to co z niej zostało to ten fragment z lewej strony doniczki... bo jak 'zginela' to wlasnie tam dosialam tej smagliczki, ktora wydawalo mi sie ze tak pieknie wyrosla, no i super wyrosla, tylko ze tak sobie rosla, rosła az do jesieni ...
i postanowila kwitnac, teraz kwitnie pięknie
no ale helloł
miala kwitnac w czerwcu! a nie ... :/

pół roku czekania :foch:

niewiemjaka

mój wieloletni storczyk zaszczycił mnie kilkoma gałązkami kwitnących kwiatów (biało-fiol)

drugi ten biały to odratowany od śmierci suchelec z pracy, ożywiłam go i kwitnie również :)

Kasia

Wow, może moje ozywisz?

U nas storczyki zakwitly po miesiącu stania za zasłoniętą roletą a za roletą pełne słońce, na przełomie lipca i sierpnia takie warunki miały. We wrześniu zakwitly :)

niewiemjaka

Kasia tego z pracy nie było trudno ozywić :D bo nikt go nie podlewał, stał w kacie, pewnie z 20 razy sie wywrocil bo nie mial nic gruntu, wiec wystarczylo go podsypac korą i podlewac :D

ishka82

niewiemjaka, pięknie zakwitły :D mi teraz tez jeden kwitnie, drugi puścił pęd kwiatowy, a trzeci właśnie przekwitł ;D mają się o wiele lepiej odkąd kupiłam im polecony przez kwiaciarkę nawóz naturalny biohumus...polecam i do odratowywania i do podlewania :)

emcia

moje dziady mają wszystko :D miękką wodę, nawoziki-sriziki, zmienioną kolejny raz wystawę i podłoże... :D nic ich nie rusza, nic... kiedyś myślałam że to wina bloku /bo mama miała piękne/, teraz nie mam wymówki, bo na dole kwitną jak oszalałe...ale to chyba jakaś "odmiana bagienna" :D i jakiś doktorat z tego by wyszedł, naprawdę nie wiem jak one żyją jak stoją ciągle w wodzie...a moje ś.p. raz na tydzień/półtora za długo postały w wodzie kilka godzin ->żółte liście->zgniłe korzenie->zgon->rozpacz :D
teściowa uważa, że za bardzo się nimi przejmuję, dogadzam i "trzęsę", powinnam olać i nie zaglądać
storczyki to moja największa porażka ogrodnicza   :point_lol:

nionczka

Emcia, mam pytanie dot. klematisów. Powinnam je przyciac czy zostawic te suche galazki? Jak beda lepiej rosly?

emcia

Cytat: nionczka w 04 Sty 2014, 13:00:10
Emcia, mam pytanie dot. klematisów. Powinnam je przyciac czy zostawic te suche galazki? Jak beda lepiej rosly?
są różne grupy klematisów, masz kartkę jaki był ten Twój? każdą grupę inaczej się przycina, zależnie od tego kiedy zakładają pąki... ale zaraz, zaraz...miałaś podobnego do tego "mojego" niebieskiego a to wielkokwiatowy wcześnie kwitnący, więc nie możesz go podciąć do zera, bo zetniesz pędy z pąkami i nici z kwitnienia, najbezpieczniej tak do 1-1,5 metra nad ziemią. On ma pąki na starych pędach.

ishka82

a jeszcze pytanie a propos storczyków ;) czy te pędy po przekwitnięciu przycinacie od razu, czy dopiero jak uschną? i na jakiej wysokości? bo sterczą mi teraz dwa takie badyle i nie wiem co z nimi zrobić ;)

calla

Moje tez maja zastoj. Jeden zakwitl i ma az jednego kwiatka :D
W kuchni sie przebija juz dobre kilka tygodni. A reszta sie obrazila czy co??

ishka82 ja przycinam od razu. Niektore przy lisciach, niektore nad trzecim "kolankiem". Zalezy jak wypuszczaja pedy i kwitna.
Wenn Dir das Leben eine Zitrone gibt, mach Limoncello ;)

nionczka

Cytat: emcia w 04 Sty 2014, 13:45:14
są różne grupy klematisów, masz kartkę jaki był ten Twój? każdą grupę inaczej się przycina, zależnie od tego kiedy zakładają pąki... ale zaraz, zaraz...miałaś podobnego do tego "mojego" niebieskiego a to wielkokwiatowy wcześnie kwitnący, więc nie możesz go podciąć do zera, bo zetniesz pędy z pąkami i nici z kwitnienia, najbezpieczniej tak do 1-1,5 metra nad ziemią. On ma pąki na starych pędach.

dzięki, ja mam kilka różnych. w zeszłym roku jednen jakby mi zdechł, więc ścięłam w lipcu, a on pięknie odrósł i zakwitł powtórnie w październiku. Jeden mam nowy, który miał pąki w listopadzie, ale przymrozki ścięły. Chyba je zostawię jak są i zobaczymy co będzie na wiosnę.

ishka82

Cytat: calla w 04 Sty 2014, 16:01:22ishka82 ja przycinam od razu. Niektore przy lisciach, niektore nad trzecim "kolankiem". Zalezy jak wypuszczaja pedy i kwitna.
:thankyou: kolanka liczysz od dołu tak?

calla

Wenn Dir das Leben eine Zitrone gibt, mach Limoncello ;)

niewiemjaka

co do donicy balkonowej?
zeby długo i pieknie kwitło???

co macie? co radzicie? gotowe sadzonki ?
a coś do wysiewu ?

emcia

Cytat: niewiemjaka w 11 Kwi 2014, 12:59:07
co do donicy balkonowej?
zeby długo i pieknie kwitło???

co macie? co radzicie? gotowe sadzonki ?
a coś do wysiewu ?

długo to kwitnie begonia stale kwitnąca ;) w odmianie 'Dragon" lub ta zwykła mini

niewiemjaka

wrobelek0403

tradycyjnie polecam surfinie :D tylko je trzeba duzo podlewac i obrywac przekwitłe kwiaty.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

niewiemjaka

ale te begonie i surfinie mowicie zeby kupic gotowe?
czy jak? :D

emcia

Cytat: niewiemjaka w 11 Kwi 2014, 13:16:10
ale te begonie i surfinie mowicie zeby kupic gotowe?
czy jak? :D

gotowe

wrobelek0403

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

niewiemjaka

no i git
:beer: