pomysl na przedpokoj

Zaczęty przez marax, 10 Maj 2009, 22:36:36

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marax

Potrzebuje waszej pomocy w ozdabianiu scian .Mysle nad tymi korytarzami juz ktorys miesiąc i nic nie wymyslilam  :crying: :crying:. ostatnie zdjęcie ot rzut domu (katalogowy bo wprowadziliśmy troche zmian-przedewszytkim nie ma wejscia do kuchni naprzeciw wejścia z wiatrołapu) .Odjecie nr 1 to widok od storny drzwi wejsciowych zdjecia nr2,3 to widok z korytarza nr 2 (na planie domu ).Zdjecie nr 4 to widok z salonu (stoję w pomieszczeniu nr3 i foografuje nr2)-z tym korytarzem mam największy problem -to taka dluga biala sciana a calosc strasznie waska :(( cos bym chciala z tym zrobic.Dalej to klatka schodowa na ktora tez pomyslu brak .Na ostatnich zdjeciach widac sypialnie lozko nie pasuje do niczego (jak na razie brak $ musi takie zostac ) nie mam pomyslu co dac nad lozkiem ?Wogole wszytko w tym domu do siebie nie pasuje i jak na to wszytko patrze to mnie trafia  :crying: :crying: :crying:
http://picasaweb.google.pl/maraxela/LAURA2?authkey=Gv1sRgCJfvjuWvzbjsqQE#

dragonfly

marax, ze mnie dekoratorka zadna, ale masz fajne bujane krzeslo chcialam Ci powiedziec! gdzie takie dostac?

nionczka

Za bardzo to nie poszalejesz bo te drzwi i podloga juz Cie bardzo ograniczaja.
Jesli chodzi o bialy dlugi korytarz jedyne co mi przychodzi do glowy to jakies fajne oswietlenie i obrazy-zdjecia-ramy na sciany. Raczej bym zostawila biale sciany, skoro korytarz jest waski...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

salsa

ja bym rzuciła jakis kolorek, choćby żeby złamać ta biel ale tez musi to pasować do brązowych drzwi i płytek
a do tego jakis ładny dyskretny szablon

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

marax

mnie te biale sciany denerwuja bo sie kropnie brudza -byly juz 2 razy odmalowywane a maja zalednie pare miesiecy .ten dlug korytarz taki jakis monotonny jest.Wewiatrolapie myslalam nad duzym lustrem na jednej ze scian (tej naprzeciwko szafki )

Dodany tekst: nie 10 maj 2009 22:30:50 GMT-1

bujane krzeslo kupilam na targu staroci

salsa

ja mam taki fotel w domu u rodziców, dostałam go od dziadka
a on go kupił dla babci bardzoo dawno temu
po renowacji wygląda super

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

marax

na klatce schodowej myslalam nad powieszeniem zdjec czarnobialych -mam duzy problem jak to zrobic zeby wygladalo fajnie .wbrew pozorom to nie jest takie latwe

zwierzatko_mojej_mamy

maraxela wlasnie tak samo myslalam - ze skoro masz takie foty w sypialni fajne i ten styl Ci pasuje to bym poszla w sepie/cz-b po prostu fotografie ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

nionczka

No to moze pomalowac korytarz na jakis braz pasujacych do tego co juz jest a do tego duzo swiatla i te zdjecia w sepii jak proponuje zwierzak tez odpowiednio oswietlone. Wtedy nie bedzie za ciemno.
Zeby nie bylo tyle tego brazu dalabym srebrne ramy, ochlodzilyby troche ten cieply braz.

elve

patrzę i patrzę i sama nie wiem....
u mnie twoje ściany mają kolor taki troche brzoskwiniowy, a nie biały

proponuję coś chłodnego zmiast tej bieli, np kawa z mlekiem do tego:
1) 4 kwadratowe zdjącia ulożone w kwadrat (powtarzające motyw z drzwi) czarno-białe bezramkowe albo w cienkich ramkach chromowanych(?) ale koniecznie w białym paspartu
2) dwie pionowe, nawiązujące do siebie motywem grafiki/zdjęcia z niezbyt dużą ilościa szczegółów, w sepii; powinny być dość wąskie a długie

w wiatrołapie na pustej ścianie postawiłabym wąski wysoki kosz na parasole + tradycyjny parasol ;) z drewna bejcowanego na ciemny kolor lub .... w jakim kolorze są klamki i to na drzwiach?

marax

Cytat: elvelve w 11 Maj 2009, 20:24:54
patrzę i patrzę i sama nie wiem....
u mnie twoje ściany mają kolor taki troche brzoskwiniowy, a nie biały

proponuję coś chłodnego zmiast tej bieli, np kawa z mlekiem do tego:
1) 4 kwadratowe zdjącia ulożone w kwadrat (powtarzające motyw z drzwi) czarno-białe bezramkowe albo w cienkich ramkach chromowanych(?) ale koniecznie w białym paspartu

nie rozumiem dokladnie o co ci chodzi ???
2) dwie pionowe, nawiązujące do siebie motywem grafiki/zdjęcia z niezbyt dużą ilościa szczegółów, w sepii; powinny być dość wąskie a długie

w wiatrołapie na pustej ścianie postawiłabym wąski wysoki kosz na parasole + tradycyjny parasol ;) z drewna bejcowanego na ciemny kolor lub .... w jakim kolorze są klamki i to na drzwiach?
ale co na drzwiach? te drzwi na zdjeciach a w realu sa zupelnie inne to jest taka szyba z rama w srodku a klamki to takie
http://www.allegro.pl/item590857102_ekskluzywna_klamka_bilbao_hit_cenowy.html

z tym ułożeniem zdjec w korytarzu jest jeszcze jeden problem-wiatrołap wpada do korytarza takze stajac w drzwiach wejsciowych domu widac sciane korytarza (na planie domu w tym miejscu sa drzwi wejsciowe do kuchni ktorych my nie mamay) no i jest problem z symetria-1 zdjecie musiałoby sie zaczynac raczej na poziomie tych drzwi w planie (tak żeby wchodzac do domu rama wisiała na wprost wejścia (nie wiem czy pisze zrozumiale) wtedy te4 zdjecia w kwadracie nie bardzo wiem jak umiescic ?
a co do stojaka na parasole-ten wiatrolap jest strasznie taki "pusty" to 4 gole biale sciamny i szawka na buty.chcialabym zeby cos sie tam dzialo-mysle nad lustrem na cienie w ciemnej ramie ?

golinda

Cytat: maraxela w 10 Maj 2009, 23:56:58
na klatce schodowej myslalam nad powieszeniem zdjec czarnobialych -mam duzy problem jak to zrobic zeby wygladalo fajnie .wbrew pozorom to nie jest takie latwe

ja też będę wieszać zdjęcia, w ramach ze stali szczotkowanej i z drewna w kolorze drzwi
na Twoim miejscu nie dawałabym ram drewnianych, bo tego drewna już tam będzie za dużo - może antyramy?

elve

Wrzuć plan mieszkania, to może zrozumiem opis ;)
Nie musi być symetrycznie!

4 zdjęcia w kwadracie, to 2 w dolnym rzędzie, 2 w górnym ;)
Jesli chodzi o ramki, to tak jak pisze golina, nie drewniane, albo bez ram, albo w cieniutkich w w kolorze klamek (matowiony mosiądz)

Co do przedpokoju, na zdjęciach nie wygląda az tak pusto...
Lustro w wiatrołapie wskazane, duże w ramie mosiężnej lub drewnianej bejcowanej na ciemno... stojak na parasole bym tez postawiła, mosiężny (imitujący mosiądz)

marax

Cytat: elvelve w 12 Maj 2009, 09:23:26
Wrzuć plan mieszkania, to może zrozumiem opis ;)
Nie musi być symetrycznie!

4 zdjęcia w kwadracie, to 2 w dolnym rzędzie, 2 w górnym ;)
Jesli chodzi o ramki, to tak jak pisze golina, nie drewniane, albo bez ram, albo w cieniutkich w w kolorze klamek (matowiony mosiądz)

Co do przedpokoju, na zdjęciach nie wygląda az tak pusto...
Lustro w wiatrołapie wskazane, duże w ramie mosiężnej lub drewnianej bejcowanej na ciemno... stojak na parasole bym tez postawiła, mosiężny (imitujący mosiądz)
na ostatnim zjdeciu jest rzut dolu-zmiana u nas polega tylko na tym ze nie mamy wejscia do kuchni na wprost drzwi wejsciowych z wiatrolapu-wychodzac z wiatolapu na korytarz nie wejdziesz do kuchni bo kuchnia jest tylko otwarta na salon

Dodany tekst: 12 Maj 2009, 10:38:06

na klatce schodowej mam tez problem jak te zdjecia powiesic-klatka ma wysokosci ponad 3m

elve

marax ja tam nie widze żadnego rzutu, tylko 9 zdjęć

marax

jeszcze jedn problem jak teraz rozmiescic oswietlenie zeby nie kuc tynkow na przedpokoju ?

golinda

Cytat: maraxela w 12 Maj 2009, 10:36:59

na klatce schodowej mam tez problem jak te zdjecia powiesic-klatka ma wysokosci ponad 3m

na wysokiej klatce fajnie wyglądają albo ramy pionowe, długie i wąskie - albo takie same powieszone poziomo
bardziej mi się podobają w pionie - np. 3 takie samej wielkości obok siebie
widziałam też fajne szablony na klatce schodowej - może o tym pomyśl?

elve

maraxela np takie na linkach

Dodany tekst: 12 Maj 2009, 10:48:37

golinda i znowu się zgadzam...
tylko uwaga dla marax, spróbuj utrzymać jaką jednolitą konwencję obrazów w pomieszczeniach otwartych (czyli przedpokój, salon, klatka schodowa)

elve

ok plan jest
te obrazki w korytarzu umieść symetrycznie po środku ściany w stosunku do jej krawędzi i drzwi do łazienki
jesli chodzi i schody to pionowy długi obraz na ścianie przylegającej do wiatrołapu

i pamiętaj... SPÓJNIE i JEDNOLICIE

golinda

Cytat: maraxela w 12 Maj 2009, 10:39:23

golinda i znowu się zgadzam...
tylko uwaga dla marax, spróbuj utrzymać jaką jednolitą konwencję obrazów w pomieszczeniach otwartych (czyli przedpokój, salon, klatka schodowa)

słusznie - najgorsze jest takie pomieszanie z poplątaniem
jeśli ramy - to wszędzie takie same, mogą być np. 2-3 rodzaje, ale żeby wisiały razem zawsze

Dodany tekst: 12 Maj 2009, 11:07:36

gdzieś pisałam o oświetleniu - albo wątki mi się pochrzaniły albo nie wysłałam, więc powtarzam

ja też mam wysoką klatkę schodową i planuję z każdej strony po 1 korytku ceramicznym (wymiary ok. 15-20cm na 70cm) powieszone w pionie
one są białe, ale można je pomalować farbą ścienną na dowolny kolor
u nas ściany są w kolorze takiej zszarzałej, przygasłej śliwki węgierki, do tego nieduży szablon ciemnoszary i te korytka też będą ciemnoszare

zwierzatko_mojej_mamy

golinda czy wysoka klatka schodowa to jest taka, ze idzie w gore przez caly dom bez podlog ? (jesli to sensownie napisalam ;) ) - bo jesli tak, to zazdroszcze - taka wlasnie chce - bardzo otwarta ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

golinda

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 12 Maj 2009, 11:34:33
golinda czy wysoka klatka schodowa to jest taka, ze idzie w gore przez caly dom bez podlog ? (jesli to sensownie napisalam ;) ) - bo jesli tak, to zazdroszcze - taka wlasnie chce - bardzo otwarta ;)

nie napisałaś chyba sensownie, bo nie wiem, o co kamon lol

Dodany tekst: 12 Maj 2009, 11:37:29

aaa, pytasz, czy jest spocznik, czy go nie ma? :D spocznik jest między jedną ramą schodów, a drugą

elve

golinda daj zdjęcia tych korytek
masz górne korytka czy kinkiety? gdzie kupiłaś?