Umowa z salą

Zaczęty przez talula, 11 Wrz 2007, 10:16:41

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

talula

Witajcie,
Mam pytanie do Was, może najbardziej do prawniczek. Mam zarezerwowaną salę na wesele, wpłacilam zaliczkę, na umowie nie ma nic o warunkach jej rozwiązania, dlatego chciałabym wiedzieć, co się dzieje, jeśli będę chciała ją rozwiązać?
Pytam, bo u nas jest niezły galimatias z salami, sala nr 1 była w budowie, nie mieliśmy pewności, czy będzie gotowa, więc na wszelki wypadek zarezerwowaliśmy salę nr 2, wkrótce będziemy wiedzieć już na pewno, co z salą nr 1. Obie sale zapowiadają się fajnie, ale są oddalone o  ok. 200 km, no i musimy zdecydować, gdzie wszystko ma być. Teraz czekamy na odpowiedź właściciela sali nr 1.
Będę wdzięczna za wszelkie informacje;)

salsa

jeśli rozwiązanie nastąpi z przyczyn leżących po stronie  wykonawcy (sali) - i będzie sie to miesciło w pojęciu "niewykonania lub nienależytego wykonania umowy - to wówczas sala powinna Ci oddać zaliczkę oraz zapłacić  taka sama kwotę dodatkowo-czyli dwu krotność zadatku
domyślam sie, iz w momencie gdy Ty będziesz chciała rozwiązać umowę bez przyczyny lezącej po stronie wykonawcy-wówczas wykonawca będzie chciał zatrzymać zaliczke

generalnie, zaliczka ta przepadnie, jednak ja bym tu walczyła z wykonawca, bo przepada tylko wtedy gdy, Ty wycofujesz sie z umowy z przyczyn leżacych po Twojeje stronie

wiec jesli rozwiązanie będzie oparte  na obopólnej zgodzie lub tez nastąpi z przyczyny, za ktora zadna ze stron nie jest odpowiedzialna-wówczas zaliczke nalezy Ci zwrócić, ale nie ma obowiązku zapłaty podwójnej sumy przez wykonawce
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

foszek

Czesto wlasciciele sal godza sie na wycofanie z umowy jezeli znajdziesz jakis chetnych na Wasz termin.

Kasia

Cytat: "salsa"jeśli rozwiązanie nastąpi z przyczyn leżących po stronie wykonawcy (sali) - i będzie sie to miesciło w pojęciu "niewykonania lub nienależytego wykonania umowy - to wówczas sala powinna Ci oddać zaliczkę oraz zapłacić taka sama kwotę dodatkowo-czyli dwu krotność zadatku

NIE
TO NIE TAK

jeżeli zapłaciłaś zaliczkę to nierzetelny wykonawca (sprzedajacy usługę) zwraca Ci TYLKO zaliczkę

Jeżeli zapłaciłaś zadatek to wypłaca Ci DWUKROTNOŚĆ zadatku

w przypadku gdy ty (kupująca usługę) zrywasz umowę tracisz to co zadatkowałaś lub zaliczkowałaś (tylko 100% - jednokrotność).
No chyba że w umowie macie zapisy które nakładają inne "kary" za zerwanie umowy.

salsa

Kasia, masz racje, oczywiście:) pokręcił mi sie zadatek z zaliczką:P

Zaliczka:

-po wykonaniu usługi zostaje zaliczona w jej cenę
-umowa rozwiązana za zgodą obu stron-strony zwracają  sobie wzajemne świadczenia, czyli zaliczka wraca do klienta
-umowa rozwiązana z winy klientki-wykonawca zatrzyma zaliczkę
-umowę rozwiąże wykonawca-zwrot zaliczki do klienta (bez dwukrotności)

[ Dodano: 11-09-2007, 12:03 ]
haha, jednak nie-napisałam dwukrotnosc zadatku/czyli myślałam o zadatku pisząc  to:P

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

talula

Dziękuję Dziewczyny za pomoc;)
Wszystko rozwiąże się za pare tygodni
Pozdrawiam;)