aperitif - co podac?

Zaczęty przez panikarola, 01 Maj 2009, 11:41:23

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

panikarola

mam luki w natchnieniu, mam mieć znajomych "na kielicha", a potem do knajpy na jakiś obiad. jako alkohol do aperitifu mam: wino biale dobre, czerwone raczej niedobre (więc go pewnie nie będziemy otwierać), wódkę pieprzową i czystą, nalewkę ziołową, chyba nalewkę aroniową, wyjda z dwa drinki Pina Colada.

Co do tego podac do zjedzenia? koreczki z szynką wymyśliłam, ale nie wiem co oprócz szynki nabić. i co jeszcze?
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

nionczka

ser, pomidorki koktajowe, winogrona...
orzechy, oliwki...
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

panikarola

o, takie luzem? o tym nie pomyslalam w sumie :D a to takie proste :D

polewam nionczka!

szelma

W Belgii kupowaliśmy takie zestawy małych serków topionych czy jakichś tam - posypane różnymi przyprawami i dodatkami, nawet były w opakowaniu takie wykałaczki, którymi można je było jeść. Bardzo dobre i mało roboty było z nimi :D.

panikarola

widzialam takie serki feta z roznymi rzeczami. a jakies pieczywo dac do tego? z jednej strony sobie nie wyobrazam bez, z drugiej - nie mozemy sie najesc, bo na kolacje mamy isc...

golinda

sery pleśniowe na półmisku z winogronami

panikarola

golinda, do wodki? jakos mi to bardziej do wina pasuje, ale w sumie czemu nie, moze tez byc jako przystawka, a wino przeciez tez jest, zalezy co kto bedzie chcial

:beer:

szelma

Hm, ja bym bez chleba podała chyba po prostu :hmm:.

golinda

Cytat: panikarola w 01 Maj 2009, 13:49:40
golinda, do wodki? jakos mi to bardziej do wina pasuje, ale w sumie czemu nie, moze tez byc jako przystawka, a wino przeciez tez jest, zalezy co kto bedzie chcial

:beer:

ostry ser pleśniowy do wódki jest idealny
ja bym dała też koreczki śledziowe, jeśli ma być chlanie wódy, i małe cebulki marynowane

panikarola

no i podoba mnie sie taka propozycja, jedna rzecz do krojenia mniej ;)

Dodany tekst: 01 Maj 2009, 13:59:42

a ostry plesniowy to jaki masz na mysli? roquefort np. czy camembertowate? w sumie jedne i drugie, prawda? ja bym jeszcze dorzucila jakiegos twardziela mocnego moze, a koreczki zrobie z samej szynki i ogóra, moze kawalek chleba do tego.

sledzie odpuszczam, raczej takie półchlanie ma być.

marlen_ka

możesz zapiec chleb i piekarniku lekko, potem pokroic w trójkaciki i tak podac, super smakuje i wyglada. ja zawsze jeszcze posypuje go jakimis ziołami i czesc delikatnie posypuje serem tartym

panikarola

:beer: marlenka, dzieki za pomysl , takie podobne to zawsze robie, tylko w wersji bagietka na cieplo i maslo ziolowe/czosnkowe, to chcialam cos innego.

noki

Cytat: golinda w 01 Maj 2009, 13:42:59
sery pleśniowe na półmisku z winogronami

albo z figami

zwierzatko_mojej_mamy

czemu uzywacie "albo" ? :D ja tam wrzucam wszystko lacznie ;d;d:D jeszcze proponuje do tego salami pepperoni, papryczki roznej ostrosci nadziewane feta, oliwki nadziewane czosnkiem, migdalami, papryka, anchois, serki oscypkopodobne, ogorasy kiszone, kielbase w kawalkach (jak mam porzadna z wiochy), robie do tego sos tzatziki, pomidorowy, dobra sa rulony z szynki z twarozkiem na ostro w srodku (nie wierzylam kiedys, dopoki nie zjadlam)

prawda jest, ze uzytkujemy to glownie z duza iloscia wina, ale jak sie doda wiecej ostrych i tlustych to pewnie do wody tez bedzie jak zloto ;D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

panikarola

o, mam porzadna kiełbachę, ale nie lubimy i tak leży, to skroję i będzie w sam raz. menu zwierza to jak dla mnie na większy taki wieczór :D my sie mamy po godzinie zmyć, to za dużo mi zostanie. a te papryczki nadziewanie to gotowe kupujesz, czy sama? a tzatziki jak robisz? bo mam też ogórka...

zwierzatko_mojej_mamy

panikarola papryczki kupuje gotowa na wage w "dokola swiata"  czy jakos to sie tam nazywa ;) maja 3 rodzaje przynajmniej - tak sladka, ostra i pierunsko ostra ;) tzatziki na szybko to ogorasy z jogurtem greckim + przyprawa do tzatzikow z torebki - chyba to nie knorr tylko cos innego :)

www.annawilk.pl

panikarola

zobacze, czy jest tzatziki gotowy :D

tachogti

jest, bo czesto kupuje, chyba z zotta i jeszcze jakies inne tez :) wiekszosc firm jogurtowych robi  ;)
a przyprawa w tytce jest z kamisu :D
Typical sharp-shooting, hard-drinking, katana-wielding, happily divorced housewife :P

panikarola

tachogti

Typical sharp-shooting, hard-drinking, katana-wielding, happily divorced housewife :P

nionczka

Tylko nie przedobrzyj skoro ma byc potem kolacja. Ja czasem sia tak potrafie najesc przed obiadem albo przed kolacja, ze potem juz miejsca nie mam na nic.

zwierzatko_mojej_mamy

true - ja to wszystko w kupie traktuje jako skladniki na calowieczorne pogryzanie do wina ;)

www.annawilk.pl

panikarola

pokroilam tylko warzywa z dipem czosnkowym i zrobilam po kilka koreczkow, z szynka lub serem i ogorkiem lub grzybkiem. i troche owocow, bagietka i maslo ziolowe. z czego poszla moze polowa.

salsa

ja w weekend raczyłam się do wódki marynowaną na ostro dynią
no boskie było

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

Nikkolino

Wino na pewno nie czerwone, jak już to białe lub różowe, czerwone wina są bardzo ciężkie.

Od siebie polecam stronę:
https://subiektywnalinia.pl/jaki-alkohol-powinien-sie-znalezc-na-weselu/

Można poczytać sobie tutaj o tym jaki alkohol warto jest podać na weselu :)