Kruche ciasteczka dla Zuziaka

Zaczęty przez sonja, 27 Mar 2009, 14:54:40

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sonja

Przepis podstawowy:

50 dkg. mąki
25 dkg. masła
25 dkg. cukru
3 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatki do wyboru:
- 10 dkg. sparzonych i zmielonych migdałów
- sok z cytryny i trochę otartej skórki
- cynamon
- starta czekolada


Jajka utrzeć z cukrem i masłem, dodać mąkę oraz odpowiednie dodatki, wyrobić dobrze ciasto na stolnicy, wynieść na zimno na parę dni (kilka godzin w lodówce z powodzeniem starcza ;)). Rozwałkować i wykrawać foremkami ciastka. Posmarować białkiem, posypać cukrem albo makiem i upiec.
Piec w ok. 180-200 stopniach do zezłocenia

Przepis: Nowoczesna kuchnia domowa, Katowice, 1931 rok

Boldem moje unowocześnienia tego jakże nowoczesnego przepisu ;)

giga

Jeżeli, smakują jak te z żurawiną to muszą być pyszne. :thumbup:
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zuzia

sonja
great
:beer: za przepis. ciekawe czy uda mi się ich nie zepsuć :D

sonja