Jaka herbata ?

Zaczęty przez giga, 25 Mar 2009, 19:13:47

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marax

salsa ciezko ci dogodzic jak kiedys mnie odwiedzisz to ja poprosze o wytyczne :)

justynaaaa2

Cytat: salsa w 26 Mar 2009, 15:37:22
a powaznie : nie wiem skąd CI to przyszło do głowy - kazdy ma w swoim kubku co mu sie podoba ;) np. : Zwierz uznaje tylko earl grey - reszta to popłuczyny, Jo nie lubi Hibiskusa, Szelma jest ortodoksem w kwestii kubków a jeszcze ktos tam musi miec miód.
Ja w swoim kubku nie moge miec torebki, kiszących się fusów ani cukru, bo takiej herbaty nie lubie (i wtedy jest to dla mnie coz złego) - pisałam, ze jstem ortodoksem herbacianym ;) Callja ma podobnie, wiec chwile pogadałysmy o tym, co nas łączy.
ok :) ja wszystko rozumiem, właśnie o to mi chodziło, że każdy pije co lubi ;) ale jakoś teksty "oczywiście bez cukru" "z cukrem to nie herbata" itp. sprawiły, że odniosłam wrażenie jakby to było coś złego ;)
ok może źle zrozumiałam, wcześnie rano było ;) może i faktycznie była to po prostu wymiana zdań o upodobaniach herbacianych między Tobą i Callją :)

w kwestii stawiania cukru - dlaczego uwazasz, ze ktos Ci robi na złośc tym cukrem??? ;) nie stawia , bo nie pamieta - nie uzywa, moze nie ma itp u męza w domu dośc długo dawano mi od razu posłodoną herbatę i do tego torebkową - nie uwazam, zeby robili mi tym na złość - po prostu mieli takie zwyczaje; nigdy nie poczułam się urażona, a z czasem się oduczyli
ja sie czesto pytam - cukier cytryna miód czy czysta ? - ale równie czesto zapominam o tym, sczzegolnie jak są u mnie bliscy znajomi.
ja nigdzie nie napisałam, że uważam że ktoś mi robi na złość i specjalnie tego cukru nie stawia
napisałam tylko, że trochę mnie to denerwuje, bo czasem głupio mi się upomnieć i tyle ;) jeśli zapomni bądź nie ma w domu ok, wypiję gorzką i no problem, jeśli jestem u kogoś znajomego to sama się upomnę i też ok :) odniosłam się tylko do twoich słów "cukiernicy nie stawiam", bo zrozumiałam, że nie stawiasz dlatego, bo ty nie masz takiej potrzeby ;) no ale jeśli masz znajomych niesłodzących bądź obsługujących się samemu to luz ;)

zresztą to tylko temat o herbacie, więc nie wiem po co się aż tak rozwodzę nad tym  :P

callja

Salsa, piwko za kolejną zgodność poglądów!!! Nie podaję gościom cukru, bo po prostu o tym nie pamiętam, ale jakiś cukier w domu jednak zwykle miewam. I jesli ktoś mnie o cukier poprosi - podaję cukier, proponuję tez często miód (zwykle mam w domu). To, że osobiście w herbacie z cukrem nie wyczuwam smaku napoju, tylko samą słodycz nie oznacza, że inni muszą czuć tak samo ;)

A co do herbaty też jestem trochę purystką. Lubie się rozkoszować jej "czystym" smakiem, bez cukru, ale jesli ktos lubi słodko - jest to jego święte prawo :)

Jako nastolatka tłumaczyłam sobie, ze nie słodząc herbaty "zaoszczędzam" kalorie zyskując możliwość zjedzenia małego ciasteczka :) Do dziś zestaw gorzka mozna herbata + ciacho - mniaaam!!! Ale teraz z tego zestawu pozwalam sobie tylko na herbatkę. Idę zaparzyć liściastego earl greya  :thumbup:
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

vobi

Generalnie za herbata nie przepadam, w zasadzie jest to dla mnie napoj sezonowy - pijam glownie w okresie jesienno-zimowym, zwykle czarna z miodem i cytryna (albo z sokiem) i w zasadzie mam w nosie jaka to herbata, po smaku nie odroznie Liptona od Tetley czy Dilmah ani torebkowej od lisciastej  :rotfl: Nie przejdzie mi przez usta Earl Grey (zawsze mam wrazenie ze ktos wlal do herbaty buteleczkee perfum). Czasem pijam owocowe, ale one tak naprawde z herbata niewiele maja wspolnego - mam na mysle te z suszu owocowego. Co jakis czas mam faze na zielona herbate, ostatnio bardzo smakuje mi lisciasta zielona z pigwa (wlasnie, dobrze ze sobie przypomnialam, musze sobie jakis zaparzacz do niej kupic  :crazy:) z Bio-Active czy cos takiego.

magoo

Zdecydowanie wolę kawę od herbaty  :coffee: A jak już herbatka to głównie owocowa, zielona lub czerwona. Czarna tylko w pracy, w domu praktycznie nie piję. Ale smaki odróżniam, bo moja mamcia jest lekko skrzywiona na punkcie herbat i byle czego nam nie chciała podawać :)

A co do cukru, to sama nie słodzę, ale pamietam, jak sie z domu wyprowadziłam to przez pierwsze pół roku cukru nie kupiłam, bo zwyczajnie zapomniałam, że ludzie go używają i zawsze było mi strasznie głupio, jak ktoś przychodził i chciał słodzić. Teraz cukier mam zawsze dla gości, ale za to nigdy nie pamiętam o cytrynie  :blush:

giga

ishka82,zakładając ten wątek pomyślałam o Twojej herbatce. Pyszna. :thumbup: :thumbup:
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

ishka82

Cytat: giga w 26 Mar 2009, 23:47:44
ishka82,zakładając ten wątek pomyślałam o Twojej herbatce. Pyszna. :thumbup: :thumbup:
Jak smakowała, to namawiam do wizyty we wspomnianym herbacianym sklepiku ;)

salsa

ishka - a co to za herbatka ;)

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

ishka82

Cytat: salsa w 27 Mar 2009, 00:25:08
ishka - a co to za herbatka ;)
A nie pamiętam jaką giga u mnie piła ;) Zawsze mam kilka pyszniastych mieszanek :)

wrobelek0403

ja sie czesto pytam - czysta ?

a nie odmówie  :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

salsa

Cytat: wrobelek0403 w 27 Mar 2009, 22:14:55
a nie odmówie  :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

a wiedziałam że Ty na czyścioszka się skusisz lol

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

giga

Cytat: ishka82 w 27 Mar 2009, 21:44:19
A nie pamiętam jaką giga u mnie piła ;) Zawsze mam kilka pyszniastych mieszanek :)
to była mieszanka kilku herbat

ishka82

Cytat: giga w 28 Mar 2009, 20:59:54
to była mieszanka kilku herbat
Na pewno mieszanka z herbaciarni, ale nie pamiętam która. I to raczej jedna herbatka plus dodatki ;)

rubin04

Cytat: niewiemjaka w 26 Mar 2009, 12:23:48
wogole jezeli chodzi o torebkowe to Dilmah dla mnie nie ma rownych :)

Z torebkowych to tylko Dilmah!

Lubię pić herbatę w ładnym naczyniu ale przede wszystkim musi byc pojemne...

Z herbat lubie chyba wszystkie, czasem z cytryną, zimą jak jest cytryna to słodzę, latem nie.

A co do pur-erh to znałam jednego takiego co mówił że pachnie jak stare skarpety :)

wrobelek0403

Cytat: salsa w 27 Mar 2009, 22:15:29
a wiedziałam że Ty na czyścioszka się skusisz lol

no ba  :beer:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

tachogti

Purystki herbaciane lol ale fajnie :)

Ja odkad rzucilam kawe, cole i papierosy pare lat temu tez rzucilam czarna herbate  :blush:
Pije wylacznie zielona i biala lisciasta... Moje ulubione to zielona z jasminem i biala z roza i akacja  ;)
No i owocowki (Teekanne) bo biala i zielona daja mi takiego kopa jak "normalnym" ludziom kawa wiec wieczorem tylko owocowe.
Slodzic nie slodze to dla mnie takie samo nieporozumienie jak jedzienie chleba z serem  :P ... Czaaasem rzadko pije czarna z miodem i cytryna jak moj tata robi bo to wtedy ambrozja i nektar w jednym :P
Uwielbiam herbaciarniane mieszanki tez z zielonych i bialych herbat :) A ost tesciowa mi zrobila lapsang z zielona i tez bylo bosko :)
Typical sharp-shooting, hard-drinking, katana-wielding, happily divorced housewife :P

tiliam

a ja lubię i mieszkanki, które sama robię, ale też nie pogardzę torebkowymi
w zimie obowiązkowoa czarna z cytryną, cukrem i domowym sokiem z malin

latem różniaste-w zależności od humoru - w pracy zazwyczaj owocowe i zielona.

malutenka

Bardzo lubię mieszkanki pt. Earl Grey+dzika róża na przykład. Herbatę zieloną piję tylko liściastą, ta w torebkach mi w ogóle nie smakuje, z czarną to już różnie, nieraz trafi się jakaś fajna ekspresowa, irving jest taki dla mnie. Aha, czarną torebkową mogę pić i bez dodatków i z cukrem i cytryną.
Herbata z mlekiem odpadła po pierwszym łyku :)
A wielkie rozczarowania to Dilmah karmelowy i czerwona (śmierdzi) :D

Anupka

Dla mnie herbata jest środkiem rozgrzewającym, nie przywiązuję więc wielkiej wagi do jej smaku. Ale fakt, że najbardziej smakują mi herbaty PICKWIK. Najczęściej piję ich zieloną, białą, z kaktusa, z melona i wieloowocową, lubię też wiśniową. I takie z torebki właśnie, bo szybciej :P

Dla mnie herbata musi spełniać tylko jeden warunek - nie może być w niej grama cukru, bo wtedy staje się po prostu słodką wodą. No tak mam i już. A podobno jak byłam mała, to potrafiłam wsypać i 6 łyżeczek cukru, hehe...Był moment, że piłam herbatę-siekierę: wyłącznie sypaną, wyłącznie czarną i tak mocną, że kawy przy tym wysiadały. Teraz w żciu bym czegoś takiego nie wypiła, choć raczej lubię mocne.

Kiedyś koleżanka poczęstowała mnie zieloną herbatą przywiezioną z Izraela. Podobno Żydzi są bardzo dumni ze swoich herbat i nawet zabierają je ze sobą na wakacje. I już rozumiem dlaczego - ta herbata była po prostu przepyszna!!!! I miała cudowny aromat!

A, jeszcze coś - najbardziej smakują mi herbaty z kubków. Żadne tam szklanki, czy grzecznościowe filiżanki (choć jak mam gości to tak właśnie podaję)! Nie ma to jak wielki kubas herbaty rozgrzewający łapki!
I`m looking strange in the mirror of truth, I`m not immortal I`ve lost my youth...

giga

Wątek ten mnie zmobilizował i piję herbatę bez cukru  :jupi: :jupi:

vobi

Cytat: tachogti w 06 Kwi 2009, 15:20:35
Ja odkad rzucilam kawe, cole i papierosy pare lat temu tez rzucilam czarna herbate  :blush:

boze, Tachogti, chyba Cie na oltarze wyniesiemy...  :hmm: prosze, powiedz ze masz jakis gorszacy nalog... :pray:  :rotfl:

konwalia

ja nienawidze czarnej herbaty, w pracy piję owocowe, żeby nie dojść do 10kaw, ale z lubieniem ma to niewiele wspólnego-ale czasem mam ochotę na coś ciepłego.
zawsze się astanawiam jak te "liptony" moga komuś smakować

Kasia

Ja uwielbiam Ahmada :)

sonja

konwalia a ja się zastanawiam jak kawa może komuś smakować ;D

inkageo

Sonja a takiej ze spienionym mlekiem nie lubisz?? Z duuużą ilością mleka? :)
Imagine there is no hate