Jaka herbata ?

Zaczęty przez giga, 25 Mar 2009, 19:13:47

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

emcia

zielona lisciasta, pu-erh czerwona i "wynalazki" to moje ulubione
zimą grzaniec herbaciany też daje radę

noki

Cytat: callja w 25 Mar 2009, 23:36:24
Cytryny nie używam właściwie wcale, odkąd w poradach ojca Grande wyczytałam, że wytrąca z herbaty śladowe ilości aluminium, odpowiedzialnego za pojawienie się symptomów choroby Alzheimera... Wiadomo, że musielibyśmy wypić tej herbaty niewiadomo jakie ilości, by się aluminium w mózgu odłożyło, ale jak można tego efektu uniknąć - to unikam :P

Z calym szacunkiem dla ojca Grande, ale badania pokazuja ze, "osiagalnosc" glinu z herbaty (0.37%) jest na zblizonym poziomie tejze osiagalnosci z wody (0.3%) czy tez sera (0.1-0.3%). Aby teoria o ogromnej szkodliwosci herbaty z cytryna byla wiarygodna nalezy zbadac jakiego pokarmu zawierajace ilosci glinu dostarczamy do organizmu i ile tej herbaty pijemy. Moze sie okazac, ze wcinamy jedzenie, ktore szkodzi nam znacznie bardziej niz rzeczona herbata.

Co do cukru - polecam zastapienie glukoza, jest znacznie latwiej rozkladana niz pospolita sacharoza.

justynaaaa2

a co jest złego w tym, że ktoś słodzi herbatę? bo jakoś tak odniosłam wrażenie (może mylne ;) ) jakby herbata z cukrem to była jakaś najgorsza zbrodnia ;D
i mnie zawsze trochę denerwuje, jesli pójdę do kogoś, kto nie słodzi i z góry zakłada, że inni też nie słodzą ;) a czesem głupio się upomnieć  :blush: ja nigdy nie piję kawy z mlekiem a zawsze mam w lodówce mleczko lub śmietankę na wypadek gdyby jednak komuś kto mnie odwiedzi zachciało się białej kawy ;)

jo_miekka

Justa, nic w tym absolutnie nei ma złego.
Tak jak nie ma nic złego w herbacie ekspresowej.
I - mam nadzieję - liściach zalegających w moim kubku.Bo ja akurat lubię z liściami i już :P

mayagaramond

Cytat: jo_miekka w 26 Mar 2009, 08:41:49
Justa, nic w tym absolutnie nei ma złego.
Tak jak nie ma nic złego w herbacie ekspresowej.
I - mam nadzieję - liściach zalegających w moim kubku.Bo ja akurat lubię z liściami i już :P

glos rozsadku z samego rana :)

Pije i z cukrem i z cytryna, z mlekiem juz nie, bo mi nie smakuje. Ale nie wmawiam innym, ze maja przestac, bo ble ;)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

mati

Cytat: sonja w 25 Mar 2009, 23:32:38
O właśnie lubię też herbatę z pigwą albo konfiturą malinową:)
herbata z pigwą to jeden ze smaków mojego dzieciństwa  great

obecnie z lenistwa najczęściej pijam torebkową, ale czasami zaparzę sobie zieloną lub czerwoną :)
oczywiście bez cukru :D

inkageo

Ale ze mnie parweniusz, właśnie piję ekspresową earl grey tetley z dwoma pełnymi łyżeczkami cukru  :morning:
Lubię mieszanki sypane ze sklepów herbacianych i wybieram je po zapachu, ale rano nie mam melodii żeby bawić się w zaparzanie ;) Po południu to co innego ;) A porcelanowy dzbanek i filiżanki to wyjmuję tylko dla kumpla arystokraty  :mocking:
Niech żyje wolność i swoboda  :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Imagine there is no hate

jo_miekka

Jednej rzeczy herbacie neinawidzę. Jak jest mieszanka z hibiskusem!
Ohydztwo jakich mało, to w ogóle nie herbata, to obraza dla herbaty, dla tych innych składowych w mieszance, żeby ten hibiskus tam dawać. Jak tak można?!

;) Żart oczywiście, ale serio nei trawię hibiskusu
i w ogóle owocowe herbaty mi nie podchodzą

magdarynka

Salsa oczywiscie ze jest herbata mietowa, tak jak jest herbata ruminkowa  ;) :rotfl:
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

ishka82

giga, u nas w Ostrowcu jest fajny herbaciany sklepik z mieszankami w hali handlowej na Polnej ;) Tam są pyszniaste herbatki :) Ostatnio głównie takie piję. Mam do zaparzania czajniczek, kubeczek z zaparzaczem i bambusowe koszyczki do zaparzania :) Szczególnie te ostatnie wygodne :D
Ostatnio najbardziej lubię zieloną herbatę z dodatkami owoców. Troszkę ją słodzę ;) Lubie też czarne z owocami. Czasem pijam zwykłą ekspresową z cukrem/miodem i cytryną, albo owocowe, aromatyzowane z torebki :)
Nie przepadam za herbatami owocowymi (tzn. w ich składzie właściwie nie ma herbaty, więc nie wiem czemu zwie się je herbatami), takimi z hibiskusem, dziką różą etc. np. Vitaxu.
Lubię miętę i czasem pijam ją z melisą.

inkageo

To się napar nazywa jak nie ma w składzie herbaty?

Dodany tekst: 26 Mar 2009, 11:25:25

Jak miałam problemy z zasypianiem to piłam melissę z pomarańczą, w rossmannach najczęściej koło kas stoi :)
Imagine there is no hate

magdarynka

Cytat: inkageo w 26 Mar 2009, 11:24:28
To się napar nazywa jak nie ma w składzie herbaty?

Dodany tekst: 26 Mar 2009, 11:25:25

Jak miałam problemy z zasypianiem to piłam melissę z pomarańczą, w rossmannach najczęściej koło kas stoi :)
To chyba jest napar, chociaz czesto na ziolach jest napis herbata ziolowa / mietowa itd. Melisa z gruszka jest pyszna

szelma

Ja uwielbiam herbatę! Mogłabym żyć bez kawy, ale bez herbaty nie dałabym rady :). I lubię bardzo dużo gatunków - oprócz czarnej. A tak to wszelkie zielone, białe, czerwone. Ale jestem herbacianym plebsem, bo piję torebkowe herbaty :D. Jestem leniwa i nie chce mi się potem czajniczków z liści czyścić :D. W Anglii niestety trudno dostać czerwoną w torebkach, więc zazwyczaj piję w dzień zieloną i białą, a wieczorem po obiedzie miętową. A najbardziej, najbardziej to kiedyś smakował mi bodajże pu-erh z Bio-Active - wszyscy mówili, że smakuje jak trawa, a ja mogłam to pić litrami :D. A, i herbata zawsze z dużego kubka - żadnych maciupkich filiżaneczek ;).

zwierzatko_mojej_mamy

szelma eee tam - pu-erh nie smakuje jak trawa, tylko jak bagienko ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

magdarynka

szelma co do kubka to i ja jestem ortodoksyjna  :rotfl: w niczym innym herbata tak nie smakuje  :beer:

inkageo

Zamówiłam sobie herbatę z cytryną w Białce Tatrzańskiej na szczycie Kotelnicy i podali mi na spodku w chyboczącej się szklance, nalane po brzegi, a cytrynę położyli obok szklanki. Gdy wykonałam pierwszy krok w butach narciarskich to spadła cytryna, a później już poszło... Doniosłam pół szklanki do stolika, wstydziłam się wrócić po kolejną cytrynę  :mocking:
Imagine there is no hate

mayagaramond

W temacie kubka chcialam dodac, ze nie lubie minifilizanek i jest mi ganz egal czy to serwis po prababci czy rosenthal albo porcelana misnienska ;)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

emcia

Cytat: inkageo w 26 Mar 2009, 11:35:31
Zamówiłam sobie herbatę z cytryną w Białce Tatrzańskiej na szczycie Kotelnicy i podali mi na spodku w chyboczącej się szklance, nalane po brzegi, a cytrynę położyli obok szklanki. Gdy wykonałam pierwszy krok w butach narciarskich to spadła cytryna, a później już poszło... Doniosłam pół szklanki do stolika, wstydziłam się wrócić po kolejną cytrynę  :mocking:

:point_lol:

szelma

Mój starbucksowy kubek mieści chyba pół litra herbaty :D. I tak nalezy pić herbatę, a nie jakieś rosenthale z odsuniętym paluszkiem ;).

marax

uwielbiam wszytkie czarne herbaty z herbaciarni-we wroclawiu polecam taka malutka herbaciarnie chinska kolo empicu w rynku-od tylnego wejscia -maja tam kilkadziesiat odmian do wyboru do koloru i ceny bardzo przystepne.Uwielbiam czarna/zielona herbate z gozdzikami mniam mniam mniam ......... poposru wsypujecie do herbaty kilka gozdzikow (chyba jednak lepiej smakuje z zieloną) i do tego mozna troche miodu dodac ale niekoniecznie.Pije czesto liptona torebkowego jak mi zalezy na czasie (zeby parzyc trzeba miec troche czasu-herbata wymaga nastroju u czasu) .No i przede wszytkim musi byc mocna -nawet w ciazy nie umialam sobie odmowic mocniejszej .........

Dodany tekst: 26 Mar 2009, 12:09:15

zepsula nam sie wczoraj zmywarka-moj maz pracuje w firmie handlujacej min kubkami -ja sie patrze co on robi a ten sobie przyniosl nowe kubki zamiast umyc brudne ze zmywarki.d wczoraj zuzyl juz takich 5 -normalnie rece opadaja za kogo ja wyszlam............

niewiemjaka

a ja lubie ryżową (to przez to cholerne sushi :D)

pozatym z torebkowych:
czarna Dilmah mieszam z malinową herbapolu i do tego odrobina soku malinowego :)
biala Liptona

marax

o dilmah ma dobre te herbaty czarne owocowe-bardzo lubie czarna wiśniową

niewiemjaka

wogole jezeli chodzi o torebkowe to Dilmah dla mnie nie ma rownych :)

szelma

Z torebkowych to najbardziej lubię Twinings :). Kiedyś piłam dużo Bio-Active, ale już nie mają moich ulubionych - przynajmniej w sklepach, gdzie rodzice robią zakupy, bo tak to mi przysyłali herbatę czasem :D.

salsa

Cytat: justynaaaa2 w 26 Mar 2009, 08:08:26
a co jest złego w tym, że ktoś słodzi herbatę? bo jakoś tak odniosłam wrażenie (może mylne ;) ) jakby herbata z cukrem to była jakaś najgorsza zbrodnia ;D
i mnie zawsze trochę denerwuje, jesli pójdę do kogoś, kto nie słodzi i z góry zakłada, że inni też nie słodzą ;) a czesem głupio się upomnieć  :blush: ja nigdy nie piję kawy z mlekiem a zawsze mam w lodówce mleczko lub śmietankę na wypadek gdyby jednak komuś kto mnie odwiedzi zachciało się białej kawy ;)

Justa ,padłam ;) a jesli Ci powiem, ze w kwestiach kawy tez mam swoje zboczenia i uznaje tylko z ekspresu , natomiast kawa rozpuszczalna to dla mnie nie- kawa - to bedziesz sie zastanawiać, czy nie popełniasz zbrodni pijąc rozpuszczalną ? lol lol

a powaznie : nie wiem skąd CI to przyszło do głowy - kazdy ma w swoim kubku co mu sie podoba ;) np. : Zwierz uznaje tylko earl grey - reszta to popłuczyny, Jo nie lubi Hibiskusa, Szelma jest ortodoksem w kwestii kubków a jeszcze ktos tam musi miec miód.
Ja w swoim kubku nie moge miec torebki, kiszących się fusów ani cukru, bo takiej herbaty nie lubie (i wtedy jest to dla mnie coz złego) - pisałam, ze jstem ortodoksem herbacianym ;) Callja ma podobnie, wiec chwile pogadałysmy o tym, co nas łączy.

poza tym to, ze ja nie pije herbaty z torebek nie oznacza, ze takowej nie mam, bo rozne osoby u mnie bywaja i są takie ktore lubią (łacznie z moim mezem, dla ktorego to wszystko jedno i on pije torebkową dilmah i Tetley - dopoki dla mnie tego nie robi, to jest mi to obojętne ;) )

w kwestii stawiania cukru - dlaczego uwazasz, ze ktos Ci robi na złośc tym cukrem??? ;) nie stawia , bo nie pamieta - nie uzywa, moze nie ma itp u męza w domu dośc długo dawano mi od razu posłodoną herbatę i do tego torebkową - nie uwazam, zeby robili mi tym na złość - po prostu mieli takie zwyczaje; nigdy nie poczułam się urażona, a z czasem się oduczyli
ja sie czesto pytam - cukier cytryna miód czy czysta ? - ale równie czesto zapominam o tym, sczzegolnie jak są u mnie bliscy znajomi.

na marginesie : moj Dziadek uwaza, ze kawą mozna nazwać jedynie mocny, czarny napoj z ekspresu, bez mleka cukru itp - smieje sie ze mnie, ze psuje jego wspaniałą kawę, gdyż pije z mlekiem - ale sam osobiscie mi to mleko podaje i nigdy bym nie pomyslała, ze robię cos złego lol

matko, znowu wpadłam w słowotok lol

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)