Jaka herbata ?

Zaczęty przez giga, 25 Mar 2009, 19:13:47

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

giga

Napiszcie, po jakie gatunki, smaki herbat szczególnie sięgacie i jak je parzycie.
  Czy przy wyborze zwracacie uwagę na firmę?

Czyli, wszystko o herbacie.

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

salsa

ooo
jestem wielkim smakoszem herbaty - i znawcą - amatorem ;)

nie cierpię herbaty ekspesowej czyli w torebkach - zdarzają sie znośne, jak np. odkryta ostatnio w kuchni Wrobelka jasminowa w torebkach, wypiłam jej poł pudełka, wiec była dobra ;) ....

herbata jak i kawa ma swoje klasy jakosci
to co jest w dobrej herbacie liściastej to najmłodsze listki z czubka krzewów
kolejne listki ida na herbaty gorsze jakosciowo
odpady (zmielone czesci gałązek, dolne listki itp) idą na herbatę ekspresową w torebkach - dlatego ma ona taki nijaki smak

pije różne gatunki i mieszanki (sama mieszam herbatę z roznych odmian)
bardzo lubie herbatę z dodatkiem skórki pomarańczowej, kwiatów oraz żurawiny
nie przepadam za owocowymi - jesli sa to same owoce i do tego aromatyzowane - jesli są to owoce domieszane do czarnej lub zielonej to ok

lubie hibiskusa i dziką rożę oraz miete (jesli mozna to nazwać herbatą lol )

bardzo lubię czarne i czerwone herbaty, które pije bez dodatkow - gdyż dodatki zabijaja smak herbaty

nie lubie białej herbaty, śmierdzi mi jakimiś zwierzętami

uwielbiam rozne gatunki zielonej herbaty, kupuje tylko liściastą, zielona w torebce to zbrodnia na tej herbacie
sa rozne - drobniutkie mate i grubolistne
mate trzeba zawsze płukać zimną wodą
inne parzymy według zasady : 3-4 min dla pobudzenia, 6-8 dla uspokojenia
po tym czasie zielona robi się cierpka przynajmniej przy pierwszym parzeniu
zieloną parzymy temperatura 90 stopni, ważne, zeby  nie było bulgotania w wodzie, ktorą zalewam listki

mam kilka czajniczków i kubeczków z sitkami oraz przykrywkami, ktorych uzywam do parzenia

o herbacie moge do jutra ;)

idę sobie zrobić herbatesię ;)

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

dragonfly

ja earl grey albo lady grey
a jak z "torebki" to tylko z twining'a ;)

justynaaaa2

ja herbatę też uwielbiam :)
za zwykłą czarną nie przepadam, jeśli już to tylko koniecznie z cytryną, ew. earl grey  ;)
uwielbiam wszelkie mieszanki ze sklepów herbacianych, ale nie bardzo mam w czym ją parzyć, więc piję tylko u rodziców albo u kogoś kto wiem, że ma taki czajniczek i mogę mu pomarudzić w smakach  :blush: czyt. najbliższe koleżanki ;)
muszę sobie nabyć taki czajniczek do zaparzania :)
dlatego na razie pijam w torebkach
najczęściej owocowe różne
zieloną też lubię i zwykłą i z miętą choć taka z torebki to nie to samo :(
jaśminową wielbię
i białą także lubię :)

giga

Ja ostatnio często piję zieloną herbatę.Podobno obniża poziom cholesterolu, poprawia koncentrację, polecana w sytuacjach stresowych.

zwierzatko_mojej_mamy

earl greya moglabym litrami ;D

reszta to popluczyny po herbacie ;D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

zosia2007

smakowe z torebki, nie jestem smakoszem i nie wyzuwam roznicy miedzy torebkowana a zwykla  :blush:

czesciej pije wode niz herbate

goga

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 25 Mar 2009, 20:46:07
earl greya moglabym litrami ;D

reszta to popluczyny po herbacie ;D

to tak jak ja :)
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

Beata

na herbacie się nie znam
piję owocowe, zarówno mieszanki ze zdrowej żywności jak i torebkowe. Parzę cały czajnik i to jest podstawowe picie zwłaszcza dla synów (oczywiście bez cukru) - raczej rzadko piją soki.

herbatę zieloną zjadam w kapsułkach, jak sobie przypomnę

herbatę czerwoną pić powinnam, bo jestem gruba

młodym mamom polecam BOBOFEN (rumianek, melisa i koper); czasem do niej wracam

w ciągu dnia więcej piję kawy niż herbaty

noki

Jako, ze mieszkam w kraju, w ktorym herbata to "obowiazek", to pije ja litrami; do herbaty z mlekiem nie moge sie przekonac. Najczesciej siegam po herbaty sypane, szczegolnie upodobalam sobie Earl GreyTwining'sa. Lubie dosypac swiezo zmielonego kardamonu do parzenia. Czasem RedBush z miodem.

salsa

Cytat: zosia2007 w 25 Mar 2009, 20:48:52
nie wyzuwam roznicy miedzy torebkowana a zwykla  :blush:

oj nie nie nieeeeeee :(

sonja

Ja nade wszystko lubię herbatę z dużą ilością cytryny i cukrem - smakoszem nie jestem - pasuje mi do tego lipton w torebkach. Nie lubię Earl Greya poza Twining Lady Grey. Bardzo smakuje mi herbata różana Whittard, ale też biała Liptona z delikatnym aromatem róży. Ostatnio piję też pomarańczową Tekanee i bardzo sobie chwalę, ma nie tylko zapach, ale też smak.

salsa

herbata "z czymś" - cukier, miod mleko cytryna itp - to juz nie jest herbata ;) jestem ortodoksem w tej kwestii ;) choc czasem dopuszczam cytrynę ;)

mayagaramond

Cytat: salsa w 25 Mar 2009, 23:17:24
herbata "z czymś" - cukier, miod mleko cytryna itp - to juz nie jest herbata ;) jestem ortodoksem w tej kwestii ;) choc czasem dopuszczam cytrynę ;)

nie, oczywiscie to czekolada na goraco ;)

Najbardziej lubie earl grey'a, zurawinowa tez, ale troche mi sie znudzila.

Zima do herbaty dolewam rum, rata fie albo likier. Mniam :)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

wredotka

moja babcia zawsze do herbaty wkrajala kawalki jablka. Pychota :)

sonja

O właśnie lubię też herbatę z pigwą albo konfiturą malinową:)

salsa

Cytat: mayagaramond w 25 Mar 2009, 23:28:51
nie, oczywiscie to czekolada na goraco ;)

dla mnie to nie herbata tylko , że tak Zwierza zacytuje - popłuczyny po herbacie ;)

callja

Uwielbiam herbatę!!! Niestety, przede wszystkim czarną... Gorzką, mocną, bez cukru, bez cytryny - w przeciwnym wypadku nie wyczuwam smaku herbaty jako takiej, tylko dodatków ;) Cytryny nie używam właściwie wcale, odkąd w poradach ojca Grande wyczytałam, że wytrąca z herbaty śladowe ilości aluminium, odpowiedzialnego za pojawienie się symptomów choroby Alzheimera... Wiadomo, że musielibyśmy wypić tej herbaty niewiadomo jakie ilości, by się aluminium w mózgu odłożyło, ale jak można tego efektu uniknąć - to unikam :P

Aktualnie popijam liściastą earl grey - mniam, z torebkowanych toleruję tylko Ahmad (pycha!), Liptona "klasycznego" nie znoszę. Z aromatyzowanych herbat - tylko czarne z małymi dodatkami (rumowa, korzenna-"gwiazdkowa" etc.). Nie trawię yunnan - czuć ją dymem, i jest jak dla mnie za cierpka, drażni mi gardło... Podobnie z zieloną i białą (też drażnią), poza tym po prostu mi nie smakują; czasem piję czerwoną (parzoną lekko przestudzoną wodą) i roibos. Owocowych nie piję wcale, mam po nich zgagę i dziwne reakcje gardła (zaczynam się krztusić :crazy:).

Kawę pijam rzadko (ze trzy razy w miesiącu) i nigdy na pusty żołądek, bo w przeciwnym wypadku muli mnie godzinami  :bad: Zapach kawy uwielbiam, ale smak już mniej ;) Aha - moja macocha (biolog-chemik z wykształcenia) zawsze NAKAZUJE leciutko choćby osłodzić kawę, gdyż inaczej wypłukuje podobno magnez z organizmu... A cukier ma neutralizować ten efekt. Nie znam się na tym, ale przekazuję ;)
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

justynaaaa2

ja jeszcze tylko dodam, że zawsze muszę herbatę posłodzić ;) jedyną bez cukru to wypiję tylko zwykłą czarną, ale nie mocną wszystkie pozostałe jakie tylko są muszę z cukrem :) choćby minimalnie, ale muszę, dopiero wtedy wydobywa się z niej smak w moim odczuciu ;) a szczególnie w owocowych, gorzkie są dla mnie bez smaku ;D

sonja

justynaaaa2 ja kiedyś słodziłam nawet zieloną, co wywołało święte zgorszenie ;D

justynaaaa2

Cytat: sonja w 25 Mar 2009, 23:41:24
justynaaaa2 ja kiedyś słodziłam nawet zieloną, co wywołało święte zgorszenie ;D
ja do tej pory słodzę i nie czuję się przez to gorsza :D

salsa

callja normalnie az Ci poleje z tytułu zgodności herbacianych ;) czyli są jeszcze tacy zboczeńcy jak ja ;)

Dodany tekst: 25 Mar 2009, 23:51:29

ja zieloną uwielbiam, ale musze ja sobie sama zaparzyć, bo niestety czesto gesto jest zle parzona i faktycznie nie smakuje zbyt dobrze, jest cierpka i ma brzydki kolor ;)

herbaty z cukrem nie lubie, byc moze dlatego ze nie słodzę od dziecka;)

callja

Cytat: salsa w 25 Mar 2009, 23:48:07
callja normalnie az Ci poleje z tytułu zgodności herbacianych ;) czyli są jeszcze tacy zboczeńcy jak ja ;)

Dodany tekst: 25 Mar 2009, 23:51:29

Jupiiii!!! niech to będzie polanie dobra liściastą :))

Odlewam Darjeelingiem :)

Ja słodziłam dłuuugo, zaczęłam się odzwyczajać jako szesnastolatka (zrzuciłam wtedy prawie 10 kilo, w ramach odchudzania przestałam słodzić). A że słodzik nie podchodzi mi zupełnie, to stopniowo cukru sypałam coraz mniej i mniej... Aż w końcu przestał dla mnie istnieć, dziś wypicie choćby lekko oslodzonej herbaty = zgaga jak cholera. Posłodzona herbata jest dla mnie teraz bez smaku, ulepek i tyle. P. też odzwyczaiłam od cukru (słodził dwie lyżeczki) i kawy (pił po 4-5 dziennie).

Ogólnie niegościnna teraz ze mnie pani domu, bo nagminnie zapominam o postawieniu cukierniczki przed gośćmi ;)

Za to sprawilismy sobie z P. piękny dzbanuszek (made in huta Wołomin, ponad litr objętości ;) ) i popijamy earl grey wolniutko i z namaszczeniem. Gorzki oczywiście :))

salsa

callja  ja tych dzbanuszków i zaparzaczy troche mam  :mocking:  nie wyobrazam sobie picia herbaty z kiszącymi sie w srodku fusami (ble)

moj mąz słodził jak sie poznaliśmy ( juz nie ;) ) i kilka razy przez przypadek napiłam sie jego posłodzonej herbaty - okropne w smaku i herbatą nie smakuje

cukiernicy nie stawiam - mam cukier trzcinowy i kandyzowany (bo do drinków) i każdy kto u mnie bywa to albo wie, ze musi sie upomnieć albo juz jest tak zadomowiony, ze sam sobie znajdzie  :morning:

zresztą - mało kto ze znajomych czy rodziny słodzi, wiec problemu nie ma ;)

callja

U mnie większość słodzi (poza macochą) więc się muszą biedactwa upominać... Czasami P. poza domem słodzi herbatę dla przypomnienia"smaku ulepku" - ale to już rzadko, na szczęście ;)

Aha - czasami zdarza mi się wypić "bawarkę", ale też oczywiście gorzką :)