Gnocchi z pomidorami i bazylią

Zaczęty przez temp_doda, 23 Mar 2009, 22:13:35

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

temp_doda

Przepis ten mam z dodatku kuchennego gazety wyborczej. Robię go czasem, przyjął się w mojej kuchni ;D

Składniki:

- ziemniaki (1 kg)
- łyżka masła
- mąka (trudno powiedzieć ile, ja robię zawsze na oko, tak, aby uformowana masa była zwarta)
- 2 jajka
- puszka pomidorów
- 1 cebula
- czosnek (2 ząbki lub więcej wedle wyboru, w zależności, czy chcemy bardziej, czy mniej czosnkowe)
- parmezan tarty (na koniec do posypania)
- oliwa
- pieprz
- sól
- bazylia świeża lub suszona

Gnocchi to włoskie kopytka a robi się je tak:

obrać ziemniaki i ugotować. Utłuc i poczekać aż wystygną. Dodać jajka, mąkę, masło. Wyrobić masę. Uformować wałeczki i pokroić je na malutkie kawałki. Gotować partiami w osolonej wodzie, do tego momentu, aż wypłyną na powierzchnię

Gnocchi gotowe

Równocześnie robimy sos:

pokroić drobno cebulę, podsmażyć na oliwie, dodać czosnku. Dodać pomidory z puszki pokrojone w kostkę. Dusić chwilę. Przyprawić solą, pieprzem, bazylią (może być też oregano).

Gnocchi wymieszać z sosem i gotowe :) posypać parmezanem.

Smacznego!




tiliam

brzmi super,
chyba jutro spróbuję:)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login