DOBRE BO POLSKIE.. czyli rodzime hity kosmetyczne

Zaczęty przez wredotka, 06 Mar 2009, 13:42:09

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

szelma

Do cieni mam dwie bazy - ArtDeco i Inglota. ArtDeco strasznie szybko mi wyschła - jako że jej jeszcze dużo w opakowaniu, to dokopałam się pod wyschniętą warstwą do normalnej, więc nie poszła cała na marnację, ale zadowolona nie jestem. Ten Inglot efekt na oczach ma taki sam, a jest tańszy i nie wysycha.
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

salsa

callja a jak oceniasz efekty po olejowaniu ? ja miałam mocne postanowienie ze to sobie zrobie i jakoś sie nie moge zabrac :D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

malutenka

Cytat: callja w 14 Sie 2012, 00:07:51Też chyba o nich pomyślę, zwłaszcza w kontekście dobrego zmywania tłuszczu z włosów - bo akuratnie siedzę z naolejowanymi kłakami, jak to głosi najnowsza moda pielęgnacyjna  A ten olej trzeba potem porządnie zmyć
najlepiej mi się zmywało zwykłym familijnym ::)

aniak1211

Jakich olei uzywacie do wlosow???
Zamowilam sobie arganowy,zobaczymy czy zadziala:)

yoy

ja uzywam alterra z rossmana. Dla mnie bomba! włosy miękkie, lśniące, a najwazniejsze jest to, ze u fryzjera bylam ostatnio w kwietniu (podcinanie) i niedługo potem zaczelam uzywac ojeku i koncówki sie nie rozdwajają jupi a wczesniej to byl moj wielki problem, bo nie moglam wlosow zapuscic, bo co chwile musialam podcinac. No i mam wrazenie, ze szybciej rosną (chociaz mi zawsze wlosy szybko rosly).
Juz to gdzies pisalam, ze dla mnie olejowanie jest duzo wygodniejsze od tradycyjnych odzywek nakladanych na mokre wlosy, gdzie kapie wtedy z tej glowy, albo trzeba jakas folie nakladac, albo recznik i inne czary-mary. A tu nakladam olejek i moge isc spac a rano dopiero myję. No i super jest, bo nic nie kapie dookoła :D

Dodany tekst: 14 Sie 2012, 11:42:09

dobra jest tez podobno oliwka dla niemowląt hipp

inkageo

Ale na poduszkę coś kładziesz? Jak często ten olejek nakładasz?
Gdzie w rossmannie stoją te olejki?
Imagine there is no hate

Justynna

Aż dwa razy użyłam olejku z Rossmanna, muszę się bardzie zmobilizować  :blush:

Dodany tekst: wto, 14 sie 2012, 10:51:41

Cytat: inkageo w 14 Sie 2012, 11:50:18
Gdzie w rossmannie stoją te olejki?
Tam gdzie balsamy i kremy do ciała :)

yoy

na poduszke nic nie nakladam. tego olejku na calą glowe naklada sie max. łyżeczkę, półtorej. zasada im mniej tym lepiej. spinam wlosy na czubku, rozcieram kilka kropel olejku w dloniach i smaruję pasmo po pasmie (ale zajmuje mi to 1min-2)nie musi byc nie wiadomo jak dokladnie. gdzies na youtubie sobie oglądalam jak to sie robi.

Norka

Ja kupuję w sklepie z mydłami na Gołębiej olejek z czarnuszki (malutka buteleczka, a starcza na ok. 6 miesięcy), smaruję tylko skórę głowy i końcówki. Ten rossmannowy też mam, rewelacyjny na suchą skórę, limonkowy rozgrzewa przy masażu :thumbup:

aniak1211

Musze sie podszkolic jak to sie uzywa:D
Moje wlosy cos zaczely mocniej wypadac,
rozdwajac raczej sie nie rozdwajaja,
przez rok nie podcinalam ich i nie byly mocno zniszczone;)

vobi

Cytat: aniak1211 w 14 Sie 2012, 13:32:14Moje wlosy cos zaczely mocniej wypadac,
ale na wypadanie to chyba kosmetyk (albo przynajmniej sam kosmetyk) nie pomoze, bo to brak witamin, chyba jakis suplement witaminowy by sie przydal najpierw albo rownolegle z kosmetykami

aniak1211

Wiem ze kosmetyk nie pomoze,
zastanawiam sie dlaczego wypadaja,
przeciez lato,swierze owoce,warzywa.
Pewnie przejdzie za jakis czas,jak zwykle;)

malutenka

Cytat: aniak1211 w 14 Sie 2012, 12:27:47Jakich olei uzywacie do wlosow???
Zamowilam sobie arganowy,zobaczymy czy zadziala:)
Arganowy - na końcówki, bez zmywania
Manoi - nawilżający, cudnie pachnie i bosko się naklada, już pisałam w innym wątku, mój hit jeśli chodzi o olejowanie całych włosów
Rycynowy - rosną po nim nowe włosy, po takiej akcji z wypadaniem nakładałam 2x w tygodniu i rosło tyle młodych, że mogłam miec z nich grzywkę. Wady: koszmarnie się nakłada i równie koszmarnie zmywa.
Alterra Avocado - dla mnie tak samo działa jak manoi, a jest dużo cięższy i gorszy do nakładania, wolę go do smarowania ciała niż nakładania na włosy.

A na twarz nakładam olej z krokosza, przy moich problemach z trądzikiem jest genialny, zawsze na noc zamiast kremu.
:)

golinda

Cytat: malutenka w 14 Sie 2012, 14:17:17Rycynowy - rosną po nim nowe włosy, po takiej akcji z wypadaniem nakładałam 2x w tygodniu i rosło tyle młodych, że mogłam miec z nich grzywkę. Wady: koszmarnie się nakłada i równie koszmarnie zmywa.

jak go stosowałaś? tylko u nasady? wcieranie? na jak długo?

malutenka

Cytat: golinda w 14 Sie 2012, 14:23:10jak go stosowałaś? tylko u nasady? wcieranie? na jak długo?
od nasady do końców, ale ja mam bardzo suche włosy od rozjaśniania, więc mnie to nie szkodzi. dosyć dużo, tzn. włosy były bardzo tłuste po nałożeniu, zwijałam w koczek i chodziłam tak co najmniej 2 godziny, później mycie x2

zwierzatko_mojej_mamy

malutenka a nie ciemnialy Ci od rycynowego?
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

mika

Ja tak jak Malutenka na wlosy nakładam monoi :) na zmianę z rossmanowskim z avocado, ale teraz będe musiala zmienić bo podobno go wycofali, on miał w składzie olejek rycynowy
a na twarz to olej tamanu, szczególnie dla cery problemowej, z trądzikiem i zaskórnikami (wyczyszcza wszystko po 2-3 zastosowaniach)

malutenka

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 14 Sie 2012, 14:26:36malutenka a nie ciemnialy Ci od rycynowego?
nie ciemniały, wydaje mi się, że ciemnieją tylko naturalne jasne kolory :) farbowanych to nie dotyczy.

golinda

a kupujecie w necie czy gdzieś stacjonarnie? mika?

malutenka

rycynowy w aptece, bo kosztuje grosze. A resztę stacjonarnie, bo w Krakowie jest sporo sklepików z naturalnymi kosmetykami i kosztuje tyle samo co np. allegro.

mika

Cytat: golinda w 14 Sie 2012, 13:34:26
a kupujecie w necie czy gdzieś stacjonarnie? mika?
ja oleje kupuję tutaj http://biochemiaurody.com/sklep/o-butters-oils.html
teraz jak skończę rossmanowski wyprobuję chyba kokosowy,jest podobno bardzo dobry na farbowane włosy :0

Angie

Cytat: mika w 14 Sie 2012, 13:26:43
Ja tak jak Malutenka na wlosy nakładam monoi :) na zmianę z rossmanowskim z avocado, ale teraz będe musiala zmienić bo podobno go wycofali, on miał w składzie olejek rycynowy
a na twarz to olej tamanu, szczególnie dla cery problemowej, z trądzikiem i zaskórnikami (wyczyszcza wszystko po 2-3 zastosowaniach)

gdzie go kupujesz? może bym spróbowała  :hmm:

mika

Angie http://biochemiaurody.com/sklep/oil-tamanol.html
kupuję tam też kwasy (toniki i serum lemon)
jest też serum na blizny, stosuję od niedawna więc niewiele mogę powiedzieć